Göbek Deliği Ağrısı Nedenleri ve Tedavisi

  • Genel Sağlık
  • Göbek Deliği Ağrısı Nedenleri ve Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 799 kez görüntülendi

Göbek Deliği Ağrısı Nedenleri ve Tedavisi

Göbek deliği ağrısı, sürekli de olabilir, arada sırada da ortaya çıkabilir. Bu ağrı, çok şiddetli bir ağrı değildir ve sadece rahatsız edici bir baskı olarak hissedilir. Eğilince ya da esneme hareketi yapınca ağrı artabilir.

Göbek deliği ağrısı, sebebi bilinmediği zaman kaygı verici olabilir. Bu makalede, bu ağrınını bazı yaygın belirti, neden ve tedavi yöntemlerini inceleyeceğiz.

Göbek Deliği Ağrısının Nedenleri ve Tedavisi

Göbek deliği ağrısının olası sebepleri belirtileriyle birlikte verilmiştir. Bu sâyede ağrıya neden olan durumu tespit edebilirsiniz.

1 İdrar Yolu Enfeksiyonu

İdrar yolu enfeksiyonu, idrar yolunda başlayıp, ilerledikçe böbreklere yayılabilecek bir tür enfeksiyondur. İdrar yolu enfeksiyonları kadınlarda daha yaygındır. İdrara çıkıldığında ağrı, kanama ve bulanık idrar görülebilir.

Tedavisi: Bu enfeksiyonu temizlemek için antibiyotik gerekebilir. Enfeksiyondan kurtulmak, yayılmasını önlemek ve ileri seviye hasarları önlemek için acilen doktora başvurulmalıdır.

2 Apandisit

Apandisit, apandisin (kör bağırsağa bağlı küçük tüp) iltihaplanması hastalığıdır. Apandisitten kaynaklanan göbek deliği ağrısı hazımsızlık ya da kabızlık hissine benzer. İlk başta, ağrı yayılır ve belli bir bölgede kalmaz. Ağrı göbek deliği etrafındadır ama tam yerini saptamak zordur. Durum ilerledikçe ağrı karın bölgesinin sağ alt tarafına doğru kayacaktır. Yürüme ya da öksürmeden sonra ağrı şiddetlenir. Diğer belirtileri üşüme, kabızlık, iştahsızlık, mide bulantısı, ateş ya da kusmadır. Bu belirtiler genel olarak ağrı başladıktan sonra başlar.

Tedavisi: Teşhisten sonraki adım genellikle apandis ameliyatıdır. Apandis alındıktan sonra hastanın çokça dinlenmeye ve sıvı almaya ihtiyacı olacaktır.

3 Midede Bakteriyel ya da Viral Enfeksiyonlar

Midedeki enfeksiyonlar, göbek deliği etrafındaki bölgenin hassaslaşmasına neden olur. Bazı bakteriyel enfeksiyonlar midenin, virüs ve bakteri üremesinden dolayı şişmesine neden olur. Bu durumla beraber, kusma da dahil mide bulantısı ya da grip belirtileri görülebilir.

Tedavisi: Bu belirtiler görüldüğünde muayene için doktora başvurulmalıdır. Enfeksiyonu etkili bir şekilde temizlemek için antibiyotiğe ihtiyaç olabilir.

4 Karın Şişkinliği

Mide tüketilen besinleri alabilmek için genişlerken karna basınç yapabilir. Fazla yemek, mide içinde gaza neden olur ve bu da mideyi çevreleyen bölgelere baskı yapar. Besin zehirlenmesinden dolayı gelişen bakteri kolonilerinin oluşturduğu gazdan dolayı da midede genişleme olur. Enfeksiyon ilerledikçe mide bulanması, kusma ve ishal görülür. Kabızlık da karında şişkinliğe neden olarak göbek deliği ağrısına sebep olabilir.

5 Hamilelik

Hamile kadınlarda da genelde karın bölgesinde ağrı hissedilir. Bu ağrı, tür olarak sürekli ya da dayanılmaz değildir ama bebeğin durumuyla alakalı tehlike belirtisi olabileceği için bunu dikkate almak önemlidir. Çoğu zaman bu durum vücudun kendisini bebeğe göre ayarlamasından kaynaklanır.

Tedavisi: Eğer şiddetli ağrı varsa, tıbbi müdahale gerektiren dış gebelik gibi ciddi bir durumun olduğuna işaret olabilir.

6 Göbek Fıtığı

Göbek fıtığı, göbek deliği ağrısının başka bir nedenidir. Karın bölgesindeki organların olması gereken yerlerden dışarı doğru zorlanması sonucu oluşur. Fıtığın en yaygın belirtileri, etkilenen bölgedeki ağrı ve hassaslıktır. Eğilme ve yürüme gibi hareketler sonucu bu ağrı artar. Hassas yumru, ağrılı dışkı çıkarma, testis torbasında ağrı ve karında ciddi rahatsızlık fıtığın diğer belirtileridir.

Tedavisi: Yırtılmış dokunun ameliyatla onarılması, fıtık için birincil işlemdir. Tedaviden önce fıtığı daha da kötüleştirecek her türlü aktiviteden kaçınılmalıdır.

7 Pankreas Problemleri

Pankreasta görülen problemler göbek deliği etrafında ağrının artmasına neden olabilir. Ayrıca bu problemler ateşe, mide bulantısına veya baş ağrısına da neden olabilir.


Tedavisi: Eğer diyabet hastalığı belirtileri görülüyorsa ya da gün içinde ağrı gelip gidiyorsa, bunlar doktorun durumu teşhis etmesine yardımcı olması için not edilmelidir.

8 İnce Bağırsak Hastalıkları

İnce bağırsaklar, göbek deliği etrafında karın boyunca dolanmıştır. Eğer enfeksiyon olursa, bağırsaktaki bükülme veya diğer hastalıklar bu bölgede ciddi ağrılara neden olur.

Tedavisi: Kabızlık, mide bulantısı, ateş veya bu ağrıyla beraber başka belirti varsa, bu rahatsızlığa neyin sebep olduğu konusunda doktora yardımcı olmak için bunlardan bahsedilmelidir. Bazı ince bağırsak problemlerinde ameliyat gerekebilir.

9 Ülser

Ülser, göbek deliği bölgesinde şiddetli ağrıya neden olabilir. Ülser, mide iç yüzeyi aşınıp midedeki asidin alttaki dokuya zarar vermesi sonucu meydana gelir. Bu durum ciddi hasara yol açan iç kanamaya neden olabilir. Hasar gören dokuya daha fazla zarar veren baharatlı ya da asitli yiyecekler yenmesi ağrıyı daha da artırır.

Tedavisi: Bazı ilaçlar midenin iç yüzeyini onarmaya yardım eder ve şikayetleri azaltır. Doktorlar, ülserin ilerlemesini engellemeye yardımcı olacak şekilde beslenme alışkanlıklarını ve yaşam tarzını değiştirecek yolları anlatacaktır.

10 Bazı İlaçlar

Mide problemleri için verilen ilaçlar da göbek deliği etrafında ağrıya neden olabilir. Bu ağrı, ilaca gösterilen bir ters etki olabilir ve vücut tarafından bu ilaç uygun şekilde emilemiyor olabilir.

Tedavisi: İlacın sindirimle alakalı yan etkisinin olup olmadığını belirlemek için doktora başvurmak gerekir.

11 Safra Kesesi Taşı

Safra kesesinde taş olan insanların çoğunda belirti görülmez. Belirtiler ancak komplikasyon olduğunda görülür. En yaygın belirtisi, üst karından başlayıp aşağıya doğru yayılan yoğun ağrıdır. Bu ağrı, birkaç günde, ayda ya da yılda periyodik olarak ortaya çıkar. Diğer belirtiler arasında mide bulantısı, kusma, ateş, şişkinlik, geğirme ve sarılık sayılabilir.

Tedavisi: Eğer sürekli olarak bir ağrı, ateş ve sarılık görülüyorsa bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. İleri düzeydeki safra kesesi taşı durumlarında ameliyat ile müdahale gerekebilir. Hafif durumlarda ise, yağlı gıdalardan kaçınarak, sıvı alımını artırarak ve ağrı kesici kullanarak taşı düşürme yoluna gidilir.

12 Crohn Hastalığı (Kronik ve İltihabi Bir Bağırsak Hastalığı)

Crohn hastalığı, bağırsak da iltihaba neden olan bir hastalıktır fakat ağızdan rektuma kadar her yerde görülebilir. Bu hastalık genetik nedenlerden dolayı da meydana gelebilir ve aynı zamanda sigara ya da vücudun bakteriye karşı aşırı tepki vermesi gibi çevresel etkenler de neden olabilir. Crohn hastalığı ilerlediğinde iştahsızlığa, ateşe, karında kramp görülmesine, kabızlığa, ağız ülserine, ishal ya da rektumda kanamaya sebep olabilir.

Tedavisi: Crohn hastalığının çaresi yoktur fakat şikayetleri azaltmak için doktor kontrolünde ilaç kullanılabilir.

13 Ameliyat

Karın bölgesinden ameliyat olanlar göbek deliği etrafında ağrı çekebilirler. Bu ağrı şiddetli ve hafif olabilir ve aynı zamanda kabızlık veya ishal yaşanabilir.

Tedavisi: Ameliyatın etkileri geçtikçe bu ağrının da geçmesi gerekir.

Ne Zaman Doktora Başvurulmalı?

Eğer göbek deliği ağrısı 3-4 günden fazla sürüyorsa ve günlük yaşantınızı etkileyecek derecedeyse bir sağlık kuruluşuna başvurun. Üstelik eğer bu ağrıya kusma, sarılık, ateş, iştah kaybı ya da titreme eşlik ediyorsa, apandisit ya da safra kesesi taşı olması ihtimaline karşı hemen tıbbi yardım almanız önerilir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.