Gfr Testi Neden Yapılır? Gfr Yüksekliği Ve Normal Değerleri

  • Genel Sağlık
  • Gfr Testi Neden Yapılır? Gfr Yüksekliği Ve Normal Değerleri için yorumlar kapalı
  • 1.044 kez görüntülendi

Böbreklerin insan vücudunda çok önemli görevleri vardır. Bunlardan biri de metabolizmamızdaki atık maddeleri filtrelemektir. Filtreleme işleminden sonra bu atıkları mesaneye gönderirler. Vücudumuzun sağlıklı kalabilmesi için tüm bu süreç düzgün bir şekilde işlemelidir. Glomerular filtrasyon, böbreklerinizin vücut atıklarını gidermek için geçirdiği sürecin adıdır. GFR ve Egfr olarak da bilinen “Glomerüler Filtrasyon Hızı” böbreklerin ne kadar iyi çalıştığını ve böbrekteki hastalığın hangi evrede olduğunu belirlemek için yapılan bir testtir. Özellikle, dakika başına glomerüllerden ne kadar kan geçtiğini hesaplamak için kullanılır. Glomerüliler, böbreklerdeki kandaki atıkları filtreleyen küçük filtrelerdir. Gfr testi damardan kan alınması yoluyla yani kan testi ile gerçekleştirilir.

Kan örneği bir laboratuara gönderilir. Orada, kan numunesindeki kreatinin seviyesi test edilir. Laboratuvar görevlisi, GFR seviyenizi belirlemek için kreatinin düzeyinizi çeşitli faktörlerle birleştirir. Yetişkinler ve çocuklar için farklı formüller kullanılır.

Glomerüler filtrasyon hızının hesaplanması hastanın profiline ve kandaki kreatinin seviyesine bağlı olarak değişir. Hastanın profili, yaş, cinsiyet ve kilo gibi kıstasları içerir. Erkeklerin kandaki kreatinin düzeylerini kadınlardan daha yüksektir, bu nedenle cinsiyet Gfr testi hesaplamasının önemli bir parçasıdır. Yaş da gfr testinde bir diğer önemli faktördür, çünkü kişi yaklaşık 30 yaşına ulaştığında glomerüler filtrasyon hızı düşmeye başlar. Özetle yaş, kandaki kreatinin seviyesi, etnik köken, cinsiyet, boy ölçüsü ve kilo Gfr testinin hesaplanmasında önemli kıstaslardır.

Gfr testi neden yapılır?

Gfr testi, böbreklerinizin kan filtreleme kapasitesini ölçer. Böbreklerinizin iyi çalışmadığına dair işaretler varsa doktorunuz bu testi yaptırmanızı isteyebilir. Ayrıca böbrek hastalığının ne kadar ilerlediğini görmek için de yapılabilir.

Gfr normal değeri nedir?

Ulusal Böbrek Vakfı’na göre, Gfr normal değerleri 90 ila 120 mL / dak / 1,73 m2 arasında değişmektedir. Yaşlı insanların GFR değeri normalin altında seyr eder. Bunun nedeni GFR’nin yaşla birlikte azalmasıdır. Normal değer aralıkları laboratuvardan laboratuvara hafif farklılık gösterebilir.

Gfr anormal değerleri nedir?

3 veya daha fazla ay boyunca  60 mL / dak / 1,73 m2’nin altındaki seviyeler kronik böbrek hastalığına işaret edebilmektedir. 15 mL / dak / 1.73 m2’den düşük bir GFR, böbrek yetmezliğinin bir belirtisidir ve derhal tıbbi yardım gerekir.

Kronik böbrek hastalıklarında GFR sınıflaması

 GFR GFR(ml/dak /1.73 m2) Tanım

G1 ≥90 normal veya yüksek

G2 60-89 Hafif azalmış

G3a 45-59 hafif orta derece azalmış

G3b 30-44 orta ve ağır azalma

G4 15-29 ağır azalma

G5 <15 böbrek yetmezliği

Gfr yüksekliği veya düşüklüğü nasıl tedavi edilir?

Gfr yüksekliğinden veya düşüklüğünden muzdaripseniz bir Nefroloji doktoruna başvurmalısınız. Doktor size çeşitli tedaviler uygulayacak ve bu durumun nedenine göre gerekli tedaviyi gerçekleştirecektir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.