Geniz Yanması Nedenleri ve Tedavisi

  • Genel Sağlık
  • Geniz Yanması Nedenleri ve Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 789 kez görüntülendi

Geniz Yanması Nedenleri ve Tedavisi

Burun arkasında kendini belli eden geniz yanması hissi; çoğunlukla burun tıkanıklığı, burun akıntısı, kaşıntı ve hapşırma ile birlikte görülür. Genizde yanma, genelde alerjiler nedeniyle ortaya çıkar.

Geniz Yanması Neden Olur?

Alerji
Soluma yolu ile bünyeye alınan herhangi bir madde alerjik tepkiye yol açarak geniz yanmasına neden olabilir. Parfümler, polen, küf ve burun spreyi gibi maddelerin sık sık alerjik etki yaptığı bilinmektedir ancak haşlanmış yumurta kokusunda bulunan partiküller bile bazı insanlarda alerjik reaksiyona neden olabilir.

Hava Yoluyla Alınan Tahriş Edici Özellikli Maddeler
Duman, ağır kimyasal içeren gazlar ve tütün mamulleri gibi zehirli maddeler geniz yanmasına neden olabilir. Hatta belli bir miktarın üzerinde maruz kalınırsa geniz yanması kaçınılmaz olur. Bu maddeler her zaman renkli veya kokulu olmayabilir. Siz hiç fark etmeseniz bile geniz yanması bir alarm gibi sizi uyaracaktır.

Kuru Hava
Solunum yolunun nemli kalması gerekir. Aşırı sıcak veya soğuk ile birleşen kuru hava yüzünden solunum yolu yeterince nemli kalmazsa geniz yanması yaşanabilir. Klimalar da solunum yolunu kurutabilir.

Hastalıklar
En sık karşılaşılan durumlardan biri de soğuk algınlığı ve grip öncesidir. Dünyada en sık karşılaşılan hastalık olan soğuk algınlığı, solunum sistemini etkileyen kısa süreli virüs kaynaklı enfeksiyondur.


Geniz Yanması Nasıl Tedavi Edilir?

Alerji Tedavisi
Geniz yanması alerji önleyen ilaçlarla tedavi edilebilir. Antihistamin ve dekonjestan adı verilen alerji ilaçları doktor tavsiyesi ile alınmalıdır.

Diğer ilaç ve önlemler ise şunlardır:

  • Kortikosteroid içerikli burun spreyleri
  • Alerjen maddenin tespiti ve o maddeden uzak kalınması
  • Alerji iğneleri veya bağışıklık sistemini güçlendiren takviyeler (immünoterapi)

Kuruluğu Gidermek
Genizde yanma olmaması için, solunan havanın nemli olması gerekir. Bunun için ortama buharlaşmaya bırakılan su konulabilir veya iklimlendirme cihazları kullanılabilir. Geniz yanmasını gidermek için ayrıca tuzlu burun spreyleri (saline) kullanılabilir. Bol bol su ve türevleri tüketilmelidir. Burun içerisi için özel üretilen suda çözülebilir jeller kullanılabilir. Neti pot adı verilen özel küçük kaplarla burun ve geniz yolları yıkanabilir.

Tüm bu tedavilerin yanında aşağıdaki boğaza yönelik tedavilere önem vermek geniz yanmasına faydalı gelecektir:

  • Ilık tuzlu su ile gargara yapın
  • Sıcak içeceklerle boğazınızı yumuşatın
  • Sigara ve tütün mamulü tüketmeyin

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.