Geniz Akıntısı Ve Öksürüğe Ne İyi Gelir? Bitkisel Ve Doğal Tarifler

  • Genel Sağlık
  • Geniz Akıntısı Ve Öksürüğe Ne İyi Gelir? Bitkisel Ve Doğal Tarifler için yorumlar kapalı
  • 917 kez görüntülendi

Geniz akıntısı burun mukozasının aşırı mukus üretiminden kaynaklı bir sağlık sorunudur. Her yaştan insanda görülebilen çok rahatsız edici bir durumdur. Geniz akıntısı ses kısıklığı, boğaz ağrısı, öksürük, yutkunmada güçlük gibi semptomlara da neden olabilir. İşte geniz akıntısından kurtulmanın doğal ve bitkisel yolları

Prof. Dr İbrahim Saraçoğlu Geniz Akıntısını Geçiren Doğal Kür Tarifi

  1. 1 tatlı kaşığı adaçayı,
  2. 1 su bardağı su.

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu geniz akıntısı için Adaçayı kürünü tavsiye ediyor.Bunun için Yaklaşık 1 su bardağı kaynar suya 1 tatlı kaşığı adaçayı veya 1 poşet çay adaçayı koyarak 10 Dakika demlendirin. (kaynatmayın). Uyarı: demlenme süresi dolduğunda bitkiyi daha fazla suda bekletmeyin mutlaka süzün..Gargara için hazırlanan 1 bardak adaçayı 48 Saat bozulmadan bekleyebilir. Elde edilen su ile günde 2-3 kez gargara yapın.Özellikle akşam yatmadan önce ve sabah evden çıkarken mutlaka 1-2 kez gargara yapılmalıdır. Ayrıca bununla birlikte 1 Ay boyunca her Gün 1 çay bardağı adaçayı için.

Elma Sirkesi

Elma sirkesi de mukusu inceltip geniz akıntısını giderir. Ayrıca bağışıklığı güçlendirip enfeksiyonlarla savaşır. 1 su bardağı ılık suya 1-2 yemek kaşığı elma sirkesi, biraz bal katın. Bir kaç gün boyunca günde 2 kez buna devam edin.

Tuzlu su ile gargara yapın

Tuzlu su ile gargara yapmak geniz akıntısından kurtulmak için en iyi ev çarelerdendir. Mukusu inceltip daha kolay çıkmasını sağlar ve nazal bölgeyi temizleyip arındırır. 1 su bardağı ılık suya yarım tatlı kaşığı tuz katıp karıştırın. 2-3 gün boyunca günde 2-3 kez bunu yapmaya devam edin.

Zencefil

Zencefil antiviral, antibakteriyel ve balgam söktürücü özelliklerde doğal bir dekonjestandır. Bu bitki mukusu azaltmaya yardımcı olur ve kolay çıkmasını sağlar. Aynı zamanda geniz akıntısıyla birlikte seyr eden göğüs tıkanıklığı, ses kısıklığı, boğaz ağrısı, gibi belirtileri hafifletmeye yardımcı olur.

Günde 2-3 kez zencefil çayı için. Zencefil yapmak için 1 yemek kaşığı dilimlenmiş taze zencefili 1-2 su bardağı suya koyup 10 dakika kısık ateşte pişirin. Süzüp içine biraz bal ekleyip için. Çiğ zencefil dilimlerini günde 1-2 kez çiğneyebilirsiniz de.

Buhar tedavisi

Buhar tedavisi de mukus üretimini kontrol altına alarak geniz akıntısını tedavi etmeye yardımcı olur. Tencerede su kaynatın, başınıza havlu geçirip bu sıcak suyu 10 dakika boyuca tenefüs edin. Tamamen iyileşene kadar günde 2-3 kez buna devam edin. Sıcak suyla banyo yapmak da mukusu yumuşatacaktır. Not: Buhar soluma çok küçük çocuklar için tavsiye edilmez.

Burun yıkama

Burun içini yıkamak da aşırı mukus üretimini önleyip, geniz aktıntısına deva olacaktır. Hatta nefes yolunu tahriş edici maddelerden arındırarak enfeksiyonun ilerlemesini engeller. Dörtte bir tatlı kaşığı tuz ile çay kaşığının üçte biri oranda karbonatı 1 su bardağı ılık suya bunu koyup karıştırıp bu karışımı abdest alırken burnunuzu yıkar gibi burnunuza çekip, ardından sümkürün. Bu uygulamaya bir kaç gün boyunca günde 1 kez, daha sonra hafta bir kaçkez olarak devam edin. Kendiniz hazırlamak yerine eczanelerde satılan Sinüs Rinse’i satın alıp da kullanabilirsiniz.

Acı Biber

Acı biber, bir antihistamin gibi davranır ve geniz akıntısı tedavisinde yardımcı olur. Acı biberde bulunan kapsaisin maddesi mukusu inceltip kurtulmaya yardımcı olur. Hatta boğazdaki tahrişi de yatıştırır. Yarım tatlı kaşığı acıbiber balla karıştırın günde 2-3 kez tüketin. Alternatif olarak yarım yahut 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biberi 1 su bardağı ılık suya karıştırın. Günde 1-2 kez devam edin.

Limon

Limon mukusu yumuşatıp çıkmasına yardımcı olur. Ayrıca C vitamini açısından zengin yapısıyla vücudu enfeksiyonlara karşı dirençli hale getirir. 1 su bardağı ılık suya yarım limonun suyunu sıkın, içine bal katıp karıştırın. Sabah aç karına bunu için.  Limon suyunu çayınıza veya yeşilçaya da katabilirsiniz.

GENİZ AKINTISININ TEDAVİSİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER  (Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Yusuf Can Anlatıyor)

  1. İyi ve sağlıklı dengeli beslenmeli
  2. Bağışıklık sistemini güçlendirici ilaçlar vitaminler alınmalı
  3. Hijyen koşullarına çok önem verilmeli, eller sık sık yıkanmalı
  4. İyi dinlenmeli ve uykularını yeterince alabilmeleri sağlanmalı
  5. Sigara içilmemeli
  6. Buhar makinesi kullanılmalı odanın uygun oranda nemlendirilmesi sağlanmalı
  7. Enfeksiyon varsa özellikle bu enfeksiyonun tedavisi düzenlenmeli
  8. Çocuklarda Geniz akıntısı durumunda; Büyük bademcik ve geniz eti olan çocuklar daha sık üst solunum yolu enfeksiyonuna yakalanırlar bağışıklık sistemleri zayıflar, daha kolay orta kulak enfeksiyonu veya sinüzit olabilirler. Bu çocuklar bu yönde ele alınıp değerlendirilmeli Uygun görülen çocuklara burunu açık tutmak için özel burun damlası veya spreyler verilmeli En önemlisi özellikle alerjik yapılı çocuklarda buna yönelik tedavi planlanmalıdır. 

Kuru Öksürük Nasıl Geçer Ne İyi Gelir?İbrahim Saraçoğlu Şifalı Bitkiler Tıklayınız 

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.