Geçmeyen, Devamlı Burun Akıntısının Nedenleri Ve Tedavi Yöntemleri

  • Genel Sağlık
  • Geçmeyen, Devamlı Burun Akıntısının Nedenleri Ve Tedavi Yöntemleri için yorumlar kapalı
  • 749 kez görüntülendi

Geçmeyen, Devamlı Burun Akıntısının Nedenleri Ve Tedavi Yöntemleri

Sürekli burun akması alerjiden sinüzite pek çok nedenden kaynaklanabilmektedir. Devamlı burun akıntısına hapşırık, burun tıkanıklığı, öksürük ve boğaz ağrısı gibi semptomlar da eşlik edebilir. Bu durum çocuklarda ve hatta bebeklerde dahi görülebilir. İşte sürekli burun akıntısının nedenleri ve tedavi yöntemleri

Alerji

Alerji , sürekli burun akıntısına yol açan en sık karşılaşılan nedenlerdendir. Polen, toz, hayvan tüyü ve hatta güneş ışığı bile alerjik semptomları tetikleyebilmektedir. Hapşırık, gözlerde yaşarma, yanma, burun tıkanıklığı ve koku duyusunda azalma da tipik alerji belirtilerindendir. Antihistaminik ilaçların kullanımı, burun spreyleri alerjiyi tedavi etmeye yardımcı olabilir.

Alerjik Nedenli Olmayan (Nonalerjik) Rinit

Alerjik nedenleri olmayan nonalerjik rinit sürekli burun akıntısı, burun tıkanıklığı, devamlı hapşırma gibi belirtilere neden olur.  Alerjik olmayan rinit alerjilerin neden olmadığı burun içindeki iltihaplanmadır. Alerjik nedenli olmayan rinit, viral, bakteriyel veya mantar enfeksiyonları gibi iltihabik nedenlerden, duman, parfüm, boya dumanı, sıcaklık düşüşü gibi havadaki değişiklikler, alkol, baharatlı yemekler ve stres de alerjik olmayan riniti tetikleyen faktörlerdendir. Bazı ilaçlar da yan etki olarak alerjik olmayan rinite yol açabilir. Alerjik olmayan rinit tedavisi semptomların şiddetine bağlı olarak değişir. Doktorunuzun reçete edeceği kortikosteroid burun spreyleri, antihistamin burun spreyleri derdinize devam olabilir. Ağır vakalarda ise ameliyat gerekebilir.

Kronik Sinüzit

Kronik sinüzit, bakteriler, virüsler veya mantarlar ile oluşan bir enfeksiyondur ve üç aydan uzun sürer. Kronik sinüzitte mukus da sinüslerde birikir ve önemli bir tıkanmaya neden olur.  Sinüsler iltihaplandığında, yani kişi sinüzit, sürekli burun akıntısı, koku duyusunda azalma, öksürük, ağız kokusu, ateş, baş ağrısı, burun tıkanıklığı, yorgunluk ve boğaz ağrısı gibi çeşitli belirtilere yol açabilmektedir. Sinüzit tedavisi genelde antibiyotikler veya antifungal ilaçlar yoluyla gerçekleşir. İlaçlar etkisiz ise, sinüsleri temizlemek ve boşaltmak için ameliyat gerekebilir.

Burun Polipleri

Burun polipi burun dokusu ve sinüslerde gelişen doku büyümeleridir. Polipler normalden büyükse burun kanalı tıkanabilir, bunun sonucunda sürekli burun akıntısı, koku alma duyusunda azalma ve burun tıkanıklığı gibi belirtiler ortaya çıkar.  Burun spreyleri ve kortikosteroidler gibi tedavi seçenekleri burun polibi semptomlarını (belirtilerini) hafifletmek için kullanılabilir, ancak bunlar polipleri yok edemez. Burundaki poliplerin neden olduğu belirtiler kalıcı veya aşırı derecede rahatsız ediciyse polipleri çıkarmak için ameliyat gerekebilir.

Sürekli burun akıntısının diğer nedenleri

  1. Gıda alerjisi (Belli gıdaları yediğinde devamlı burnunuzun akması)
  2. Saman nezlesi
  3. Dehidrasyon (vücudun susuz kalması, yeterli sıvı almama)
  4. Adrenal yorgunluk
  5. Vazomotor rinit
  6. Mantar enfeksiyonu

Sürekli burun akıntısı nasıl geçer?

Devamlı burnunuzun akmasından muzdaripseniz bir Kulak Burun Boğaz doktoruna başvurmalısınız. Doktor teşhise göre gerekli tedaviyi uygulayacaktır.

Burundan Sarı Su Gelmesi – Nedenleri Ve Tedavisi Tıklayınız

Burundan Su Gelmesi Nedenleri Nelerdir? Uzman Doktorlar Cevaplıyor Tıklayınız

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.