Gece Sık Tuvalete Kalkmanın Nedenleri Ve Tedavi Yöntemleri

  • Genel Sağlık
  • Gece Sık Tuvalete Kalkmanın Nedenleri Ve Tedavi Yöntemleri için yorumlar kapalı
  • 918 kez görüntülendi

Gece Sık Tuvalete Kalkmanın Nedenleri Ve Tedavi Yöntemleri

Gece sık sık idrara çıkma, prostat büyümesinden gebeliğe, mesane sarkmasından idrar yolu enfeksiyonuna kadar çeşitli nedenlerden kaynaklanabilmektedir. Gece sık idrara çıkmaya tıp dilinde noktüri denir. İşte gece sık idrara çıkma nedenleri ve tedavisi:

İdrar yolu enfeksiyonları

Gece sık sık idrara çıkmanın en sık karşılaşılan nedeni, idrar yolu enfeksiyonudur. İdrar yolu enfeksiyonu, gece ve gündüz sık idrara gitme ihtiyacı, idrar yolunda yanma, ağrı, kesik kesik idrar yapma, idrar yapmakta zorlanma gibi belirtiler de verir. İdrar yolu enfeksiyonu, antibiyotik kullanarak tedavi edilebilir.

Gebelik

Hamilelik de, geceleyin sık idrara kalkmaya yol açabilir.

Çeşitli hastalıklar

Prostatta ve mesanede tümör, kas kontrolünü etkileyen herhangi bir rahatsızlık ve şeker hastalığı, kalp, karaciğer gibi organ yetmezliği problemi yaşayanlarda da gece sık idrara çıkma yaşanabilir.

Yaşlanma

Vücut yaşlanmaya başladığında, özellikle geceleri, sık idrara çıkmaya neden olan idrar söktürücü hormonların üretimi artar. Ayrıca yaşla beraber kaslar zayıflayıp idrarı tutmak da güçleşir.

İlaçlar

Bazı ilaçlar yan etki olarak noktüriye neden olabilir. Özellikle yüksek tansiyon ilaçları, diürektik yani idrar söktürücü etkiye yol açabilir.

Alkol ve kafein

Normalin üstünde kafeinli yahut alkollü içecekler tüketmek de, gece sık idrara çıkma sorununa neden olabilir.

Aşırı sıvı alımı

Aşırı sıvı tüketimi de gece uyanıp sık tuvalete gitmeye sebep olabilir. Uyumaya yakın olarak sıvı alımını sınırlayarak, gece sık idrara çıkmayı engelleyebilirsiniz.

Nörolojik bozukluklar

Parkinson gibi nörodejeneratif hastalıklar ve çoklu skleroz gibi otoimmün hastalıklar, ciddi mesane disfonksiyonuna neden olup, gece sık idrara çıkma ile sonuçlanabilir.

Obezite

Yapılan bilimsel çalışmalarda, obezite ile gece sık tuvalete kalkma arasında bağlantı tespit edilmiş, normalin çok üstünde kilolu olan kişilerin gece daha sık tuvalete kalktığı gözlemlenmiştir.

Şeker hastalığı

Gece sık idrara çıkmanın bir diğer önemli nedeni, şeker hastalığıdır. Geceleri böbreklerdeki glikoz seviyesindeki artış, mesanede daha fazla idrar toplanmasını sağlar. Artan idrar oluşumu ile birlikte kişi geceleri sık sık küçük abdest bozmaya gitme ihtiyacı duyar.

Gece sık idrara çıkma nasıl tedavi edilir?

  1. Öncelikle ilk yapmanız gereken üroloji uzmanına başvurup gece sık idrara çıkmanın nedenini tespit ettirmek ve teşhis ettirmek olmalıdır. Üroloji doktorunuz teşhisi koymak için, kan şekeri testi, kan üre testi, idrar kültürü, sıvı kısıtlaması testi gibi testler uygulayabilir.
  2. Gece sık idrara çıkma, idrar yolu enfeksiyonu gibi iltihabik durumlardan kaynaklanıyorsa, doktor antibiyotik tedavisi uygulayacaktır.
  3. Gece sık idrara çıkmanın nedeni şeker hastalığı ise doktorunuz şeker seviyesini kontrol altına almaya yardımcı ilaçları reçete edecektir.
  4. Yatmadan önce tuvalete gitmek ve yatmadan birkaç saat önce sıvı alımından kaçınmak da, gece sık idrara çıkmayı engelleyebilir.

Sık İdrara Çıkma Neden Olur, Nasıl Geçer? Doktor Cevaplıyor Tıklayınız

İdrarda Beyaz Tortu Neden Olur, Nasıl Geçer? Tıklayınız

Kahverengi İdrar Neden Olur, Nasıl Geçer? Uzman Doktor Cevaplıyor Tıklayınız

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.