Artık genellikle ilaçlar tercih edilse de, hamile kadınlar için temel beslenme ve genel rahatsızlıkların giderilmesini sağlamak için hala doğal bitkisel tedaviler arayan pek çok kişi bulunmaktadır.

 

Pek çok bitki uzmanı, bitkilerin tıbbi ürünlerden daha iyi, daha ucuz ve daha sağlıklı olduğuna inanır. Bununla birlikte, pek çok tıp uzmanı, hamile kadınlar için güvenilirliği konusunda kapsamlı araştırmalar yapılmadığı için bitkisel tedaviler önermemektedir. Reçeteli ilaçlardan farklı olarak, doğal bitkiler ve vitamin takviyeleri, FDA tarafından aynı inceleme ve değerlendirme sürecinden geçmez. Sonuç olarak, bir bitkisel takviyenin kalitesi ve gücü, markasına, içeriğine ve türüne göre değişebilir. Ürünle ilgili güvenilir bilgiler bulmak zor olabilir, bu da bu ürünlerin etkinliğini araştırmayı daha zor hale getirir.

 

Gebelikte Bitkisel Çay ve Bitkisel İlaçların Riskleri Nelerdir?

Bitkiler doğal olmasına rağmen, tümü hamilelik sırasında kullanmak için güvenli değildir. FDA, hamile kadınları doktorlarıyla konuşmadan bitkisel ürünler almamaları için uyarır. Kadınlar ayrıca hamilelikleri sırasında bitkisel ürünler tüketmek isterlerse eğitimli ve tecrübeli bir bitki uzmanına danışmalıdır. Bazı bitkisel ürünler hamilelikte kontrendike maddeler içerebilir.

 

Bitkisel tedaviler ve çaylar, düşük yapma, erken doğum, uterus kasılmaları veya fetüsün yaralanmasına neden olabilecek maddeler içerebilir. Çeşitli bitkilerin hamile kadınlar veya fetüsler üzerindeki etkilerini ölçmek için çok az sayıda çalışma yapılmıştır.

Gebelikte Bitkisel Tedaviler

Kaynağa bağlı olarak, bazı kaynaklarda hamilelik sırasında tüketilmesi güvenli bir bitki olarak listelenen şey, başka bir kaynakta güvensiz olarak listelenebilir. Bu nedenle, hamilelik sırasında herhangi bir doğal ilaç veya bitki almadan önce doktorunuza veya bitki uzmanına danışmak en iyisidir.

 

Bitkiler üzerinde uzmanlaşan bazı kuruluşlar, bitkilerin güvenlikleri konusunda kapsamlı testler yapmışlardır. Çoğunlukla bu kuruluşlar, genel nüfus için ve hamile ya da emziren kadınlar için güvenlik derecelendirmelerini kullanarak bitkileri listeleyecektir. Bu derecelendirmeler genellikle kafa karıştırıcıdır ve yorumlanması zor olabilir. Bu nedenle hamilelik sırasında bitki kullanmayı bilen bir profesyonel ile konuşmanız önerilir.

 

Güvenlik derecelendirmelerini anlamanın püf noktası, derecelendirmenin ne tür bir kullanım için olduğuna dikkat etmektir. Örneğin, biberiye için derecelendirme, gıdalarda tipik olarak bulunan miktarlarda oral olarak kullanıldığında, güvenli kabul edilir.

 

Ancak hamilelikte, biberiye, tıbbi miktarlarda ve oral olarak kullanıldığında güvenilmez olarak kabul edilir. Biberiye uterus ve adet kanamasını uyarıcı etkilere sahip olabileceğinden, hamilelikte kullanmaktan kaçınmak en iyisidir. Hamilelik sırasında biberiyenin topikal kullanımının güvenliği hakkında yeterli güvenilir bilgi bulunmamaktadır. Otun kullanım yöntemine göre güvenlik derecesinin değiştiğini anlamanız çok önemlidir.

 

Domates sosuna hafifçe ilave edilmiş biberiyenin siz ve bebeğiniz için bir risk oluşturmayacağını biliyoruz. Bununla birlikte, biberiyeyi büyük miktarlarda kullanacak olursanız, hamileliğiniz için tehlikeli olabilir. Aynısı sarımsak, adaçayı, zencefil ve zerdeçal gibi otlar için de geçerlidir. Bu bitkilerin tümü, büyük veya konsantre dozlarda kullanıldığında gebelikte kontrendike olabilir, ancak gıdalarda bulunduğu miktarlarda kullanıldığında güvenli kabul edilir.

Gebelikte Kullanılmaması Gereken Bitkiler

Aşağıdaki bitkiler gebelik sırasında “güvenilmez” olarak kabul edilir.

 

Cüce Palmiye (Saw Palmetto): Oral olarak kullanıldığında, hormonal aktiviteye sahiptir.

Altınmühür (Goldenseal): Oral olarak kullanıldığında, plasentaya geçebilir.

Çin Melekotu (Dong Quai): Uterus uyarıcı ve gevşetici etkileri nedeniyle, oral olarak kullanıldığında kontrendikedir.

Efedra (Ephedra): Oral olarak kullanıldığında

Yohimbin (Yohimbe): Oral olarak kullanıldığında

Pau D’arco: Büyük dozlarda oral olarak kullanıldığında

Çarkıfelek Çiçeği: Oral olarak kullanıldığında

Siyah Yılankökü (Black Cohosh): Hamile kadınlarda oral olarak kullanıldığında

Mavi Kohoş (Blue Cohosh): Oral olarak kullanıldığında; rahim uyarıcısıdır ve doğumu tetikleyebilir.

Romen Sarı Papatyası (Roman Chamomile): Yüksek ve tıbbi miktarlarda oral olarak kullanıldığında

Yarpuz (Pennyroyal): Oral veya topikal olarak kullanıldığında.

Hamile iken Önerilen Otlar

Hangi tür sağlık hizmeti sağlayıcısına bağlı olduğunuzu bağlı olarak, hamileliğinizin sağlığını geliştirmeye yardımcı olması için bitkileri kullanmanızı tavsiye edebilir. Unutmayın, şifalı otlar da dahil olmak üzere herhangi bir ilaçla kendi kendine dozlamayı veya teşhis yapmayı denemeyin. Her hamilelik farklı olduğundan, bitkileri kullanmanın en iyi yolu bir ebe, hekim, bitki uzmanı, natüropatik veya homeopatik doktorun bakımıdır.

 

Hamilelik sırasında otlar kullanmayı tercih etmek kişisel bir seçimdir, ancak sizin ve bebeğiniz için en iyi sonucu elde etmek için, bitki türleri, ot kısımları (kök, yaprak, vb.) Ve onların kullanılabilir (kaplet, tonik, çay). Hamilelik sırasında güvenli olduğu düşünülen otlar genellikle yemek veya tonik otlardır. Bunlar tipik olarak tablet, çay veya infüzyon şeklinde bulunur.

 

Gebelikte Kullanabileceğiniz Bitkiler

Aşağıdaki otların gebelik sırasında kullanılması güvenli olarak derecelendirilmiştir:

 

Kırmızı Ahududu Yaprağı: Demir bakımından zengin olan bu bitki rahmi desteklemeye, süt üretimini artırmaya, mide bulantısını azaltmaya ve doğum sancılarını azaltmaya yardımcı olur. Bazı çalışmalar, hamilelik sırasında kırmızı ahududu yaprağı kullanılmasının, doğum sırasında komplikasyonları ve müdahalelerin kullanımını azaltabileceğini bildirmiştir. Hamilelik sırasında rahim sağlığını geliştirmeye yardımcı olmak için kırmızı ahududu yaprağından yapılan bitkisel çaylar tüketebilirsiniz. Hamileliğin başından itibaren mi yoksa ikinci ve üçüncü trimesterde mi kullanılması gerektiği konusunda bazı tartışmalar vardır, bu nedenle birçok uzman temkinli yaklaşmaktadır ve sadece ilk trimesterden sonra kullanılmasını önermektedir.

Nane: Bulantı, sabah bulantısı ve şişkinliğim giderilmesine yardımcı olur.

Kök Zencefil: Bulantı ve kusmayı azaltmaya yardımcı olur.

Yulaf ve Yulaf Samanı: Kalsiyum ve magnezyum bakımından zengindir; anksiyeteyi, huzursuzluğu ve cilt tahrişini azaltmaya yardımcı olur.

 

Muhtemelen Güvenli Diğer Bitkiler:

 

Karnıyarık Otu (Blonde Psyllium): Oral olarak ve uygun şekilde kullanıldığında

Karnıyarık Otu (Black Psyllium): Yeterli sıvı tüketimi ile oral olarak kullanıldığında

Sarımsak: Gıdalarda yaygın olarak bulunan miktarlarda oral olarak kullanıldığında

Biber (Arnavut biberi, acı biber): Topikal ve uygun bir şekilde kullanıldığında

 

Aşağıdaki şifalı bitkiler, homeopatik doktorlar, şifalı bitkiler uzmanları ve ebeler tarafından hamile kadınlar için tavsiye edilmesi ile birlikte, Doğal İlaçlar Veri Tabanı tarafından “yeterli güvenilir bilgiye sahip” olarak derecelendirildiğinden ılımlı olarak tüketebilirsiniz.

 

Karahindiba: A vitamini, kalsiyum ve demir bakımından zengin; karahindiba kökü ve yaprağı da hafif ödemi hafifletebilir ve karaciğeri besleyebilir.

Papatya: Kalsiyum ve magnezyum bakımından yüksektir; ayrıca uykusuzluğu ve eklem iltihabını azaltmaya yardım eder.

Isırgan: A vitamini, C vitamini, K vitamini, kalsiyum, potasyum ve demir bakımından yüksektir.

 

Isırgan güvenliği ile ilgili not:

Isırgan bitkisinin hangi kısmının kullanıldığına (kök veya yapraklar) ve ne kadar kullanıldığına bağlı olarak güvenilirliği değişebilir.

 

 

Diğer Popüler Bitkiler:

Aşağıdakiler, oral olarak kullanıldığında güvenli olarak kabul edilen bitkilerdir. Yine de kullanmadan önce daha kapsamlı bir araştırma yapmak ve doktorunuzla görüşmek isteyebilirsiniz.

 

  • Aloe vera
  • Ginseng
  • Çuha çiçeği (evening primrose)
  • Gümüş düğme (feverfew)
  • Kava Kava
  • Sinameki