Gebelikte Beslenmenin Önemi

  • ALTERNATİFTIP
  • Gebelikte Beslenmenin Önemi için yorumlar kapalı
  • 906 kez görüntülendi

Gebelikte Beslenmenin Önemi

Hamilelik ve doğum, bir kadının hayatındaki en eşsiz ve olağanüstü deneyim! Bebeğinizi ilk kez kucağınıza aldığınızda hissettikleriniz, üstlendiğiniz sorumluluk, kendi bedeninizle ve sağlığınızla ilgili gelişmeler, bebeğinizin gelişimi, sağlığı, bakımı ve nice benzeri sorular… Durun telaşlanmayın! Önce bebeğinizi kucaklayın, onun sıcaklığını, sevgisini hissedin! Bebekler sanıldığı kadar güçsüz değildir, hepsi kendine özgü yollarla isteklerini belirtmekte çok ustadırlar. Şimdi bu uzun yolculuğun başına dönelim yani gebeliğe!….

Gebelik kadın için doğal, fizyolojik bir olaydır, anne vücudunda ikinci bir canlının oluştuğu bir dönemdir. Gebelikte döl, annenin aldığı besin öğelerinin plesanta ile döle taşınması ile büyür. Taşınan besin öğeleri, kadının kendi gereksinimine ek olarak düşünülmelidir. Gebelikte yeterli kilo alamayan annelerin sütüde yeterli olmaz. Hem annenin hem de bebeğin sağlığı bozulur. Bu bakımdan gebe ve emzikli beslenmesinde amaç annenin fizyolojik gereksinimlerini karşılayarak vücudundaki besin öğeleri yediğini dengede tutmak ve dölün normal büyümesi ile salgılanan sütün gerektirdiği enerji ve besin öğelerini tam olarak karşılamaktır.

“Ne ekersen onu biçersin.” özdeyişinde olduğu gibi çocuğu iyi beslersek sağlıklı ve güçlü yetişkin, kötü beslersek sağlıksız ve güçsüz yetişkin yaparız. Çocuğun beden büyümesi 25 yaşına kadar yavaşlayan hızla devam etmesine karşın akıllı olmasında esas olan beyin gelişimi 3 yaşına kadar büyük ölçüde tamamlanır. Bu nedenle doğum öncesi ve doğumdan 3 yaşına kadar olan dönemdeki beslenme, çocuğun zihinsel yeteneklerinin oluşmasında önemli bir etkendir.

Gebelik süresince annenin kötü beslenmesi sonucu ölü doğum, erken doğum, cılız çocuk doğumu, bedensel ve zihinsel yönden özürlü çocuk doğumu gibi bozukluklar oluşabilir.

Anne sağlığında oluşabilecek bozukluklarda şunlardır:
•Anne kansız kalabilir; dudaklarının içi ve göz dipleri soluktur.
•Bacakları şişer.
•Çabuk yorulur, çalışma gücü azalır.
•Kemikleri zayıflar, erken çöker, hastalıklara sık yakalanır ve iyileşme süresi uzar.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.