Gebelikte Astım Hastalığı

  • ALTERNATİFTIP
  • Gebelikte Astım Hastalığı için yorumlar kapalı
  • 935 kez görüntülendi

Gebelikte Astım Hastalığı

Astım hastası çocuk sahibi olmaya karar verdiğinde, astım-allerji uzmanı hekim tarafından değerlendirilmeli, solunum fonksiyonları gebelik gerçekleşmeden önce iyi düzeye getirilmelidir.

Allerjik astımı olan hastalar, allerjenlerden korunma yani çevresel kontrol yöntemleri hakkında tekrar bilgilendirilmelidir. Gebeliğin ilk 3 ayında sadece astım ilaçları değil, tüm ilaçların güvenirliği hakkında çok fazla bilgi yoktur. Bu nedenle özellikle ilk ayların sorunsuz geçirilmesi sağlanmalıdır.

Gebelik süresince hem astım, hem de gebeliğin seyri uzman hekimlerce takip edilmelidir. Bu hekimler gerektiğinde hastanın tedavisi hakkında birlikte karar vermelidir. Gebelik sürecinde astım alevlenmeleri (yani hastalık belirtilerinin artması) görülebilir. Bu dönemlerin ivedi olarak ve gerektiğinde yoğun tedavilerle atlatılması gerekir. Çünkü büyümekte olan bebeğin oksijen ihtiyacı karşılanmalıdır.

Astımda normal bir gebelik ve doğum mümkün müdür
Gebelik süresince doğru tedavi uygulanırsa, astım anne ve bebek sağlığını olumsuz etkilemez. Ancak, hekimin belirleyeceği ilaçlar kullanılmaz, düzenli muayeneler yaptırılmaz ve astımı kötüleştiren faktörlerden (başta sigara) korunulmaz ise; erken doğum, gelişme geriliği olan bebek, düşük ya da annede gebeliğe bağlı yüksek tansiyon (preeklampsi) gibi komplikasyonlar ortaya çıkabilir.

Kötü astım kontrolü gelişmekte olan bebeği nasıl etkiler
Astım kontrol altında tutulmaz ise şikayetler artar, anne kanında oksijen oranı düşer. Anne kanındaki düşük oksijen düzeyi doğrudan bebeği etkiler. Çünkü gelişmekte olan bebeğin oksijen ihtiyacı, anne kanından sağlanmaktadır.
Düşük oksijen düzeyleri bebekte gelişme geriliğine neden olur.

Astım ilaçlarının bebeğe zararı var mı
Solunum yolu ile kullanılan ilaçların çoğu (hepsi değil) gebelikte güvenlidir. Diğer yandan ilaç tedavisi uygulanmaması durumunda ortaya çıkacak riskler, ilaçlara bağlı olası risklerden çok daha yüksektir.

Astıma bağlı şikayetler hangi aylarda daha fazladır
Gebeliğin 6. ayı ile 8. ayı arasında astıma bağlı şikayetler daha fazladır. Son 4 hafta içinde genellikle hastaların şikayetleri azalır. Gebeliğin başlangıcından itibaren astım etkin bir şekilde kontrol altına alınmış ise, doğum sırasında genellikle ciddi bir sorunla karşılaşılmaz.

Gebelikte allerji aşılarına devam edilir mi
Aşı tedavisine bağlı bebekte anormali gelişmesi sözkonusu değildir. Aşı tedavisi devam ederken gebe kalan hastalarda, aşı programına doz ayarlaması yapılarak devam edilebilir. ANCAK, bu konuda çoğu merkezin genel yaklaşımı (gelişebilecek bir sistemik reaksiyon ve onun tedavisinde kullanılması gereken ilaçlar vs gibi durumlar gözönüne alınarak) gebelikte immunoterapinin kesilmesi gibi emniyetli bir yolun seçilmesidir.

astım hastalığı ve gebelik, astım hastalığında gebeliğin olası riskleri, bebeklerde astım tedavisi hangi bölüm, gebelikte astım tedavisi

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.