Ganglion Kisti: Belirtileri ve Tedavisi

  • Genel Sağlık
  • Ganglion Kisti: Belirtileri ve Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 877 kez görüntülendi

Ganglion Kisti: Belirtileri ve Tedavisi

Ganglion kisti herhangi bir eklem, tendon kılıfı (kasları kemiğe bağlayan doku) veya tümör üzerinde şişlik olarak ortaya çıkabilir. Ganglion kistleri iyi huylu kitlelerdir ve vücudun başka yerlerine sıçramazlar.

Ganglion kisti sıvı kesesine benzer. Kist içerisinde koyu, yapışkan, renksiz, jöle kıvamında, şeffaf bir madde vardır. Kistin büyüklüğüne bağlı olarak katı ya da süngerimsi olabilir.

Ganglion Kisti Nerede Ortaya Çıkar?

Ganglion kisti kadınlarda daha yaygındır ve %70 oranında 20 ila 40 yaşları arasındaki insanlarda görülür. Nadir olsa da ganglion kisti 10 yaş altındaki çocuklarda da meydana gelebilir.

Tek büyük veya birçok küçük kistten meydana gelebilir. Küçük kistler, büyük kist görüntüsü verebilir ama dokunun derinlerinde ortak bir sap bu kistleri birbirine bağlar. Bu tür kist zararlı değildir ve elde meydana gelen yumuşak doku tümörlerinin yaklaşık yarısının sebebi bu kistlerdir.

Ganglion kisti çoğunlukla elin üst tarafında bilek eklemi civarında meydana gelir fakat bileğin el ayası tarafında da görülebilir. Kist elin üst tarafında meydana gelirse, bilek ön tarafa doğru büküldüğü zaman daha belirgin hale gelir.

Sıkça görülmese de ganglion kistinin meydana geldiği yerler şunlardır:

  • El parmaklarının köklerinde, avuç içinde nohut büyüklüğü şeklinde şişlik olarak görülürler.
  • Parmak ucunda, parmak etrafındaki derinin hemen alt tarafında meydana gelir ve muköz kisti olarak adlandırılır.
  • Diz ve ayak bileğinin dış kısmında
  • Ayağın üst kısmında meydana

Ganglion Kisti Belirtileri

  • Ganglion kisti genellikle şişlik şeklinde görülür ve büyüklüğü değişir.
  • Genellikle yumuşaktır, 1-3 cm çapında olur ve hareket etmez.
  • Şişlik zamanla ya da aniden meydana gelebilir. Küçülebilir ve tamamen yok olabilir fakat tekrardan görülebilir.
  • Ganglion kistlerinin çoğu geçici veya tekrar eden darbe sonucunda belli derecede ağrıya neden olur. Ama vakaların %35’ine kadar görüntü dışında başka bir belirti görülmez.
  • Ağrı olduğu durumlar genellikle kroniktir ve eklem hareketleriyle daha kötüye gider.
  • Kistin tendona bağlı olduğu durumlarda etkilenen parmakta zayıflık hissedilebilir.

Ganglion Kistinin Nedenleri

Ganglion kistinin nedeni bilinmemektedir. Bir teoriye göre, darbe nedeniyle eklemdeki doku bozulur ve küçük kistler oluşur. Bu küçük kistler birleşerek daha belirgin büyük kiste dönüşür. En yaygın teoriye göre eklem kapsülündeki ya da tendon kılıfındaki bozukluk eklem dokusunun çıkıntı yapmasına neden olur.

Muayene ve Testler

Genellikle ganglion kistini teşhis etmek için fiziksel muayene gereklidir.

Şırıngayla Sıvı Alımı
Ganglion kistini teşhis etmek için kistten şırıngayla sıvı alınır.

Ultrason
Ultrason resmi ses dalgalarının farklı dokulardan yansımasıyla oluşur. Bu yöntemle şişliğin sıvı dolu olduğu (kistik) ya da katı olduğu anlaşılır. Ayrıca ultrasonla yumruya neden olanın atar damar olup olmadığı tespit edilebilir.


MR
MR (Manyetik Rezonans Görüntüleme) bileğin görüntülenmesi için kullanılır ve ganglion kistinin teşhisi için gerekebilir.

Ganglion Kisti Tedavisi

Birçok kist hiçbir tedavi olmadan tamamen kaybolabilir. Yıllar boyunca birçok tedavi yöntemi geliştirilmiştir. Bazıları özel bir tedavi gerektirmez ve sadece kist ile ilgili kaygıları azaltmak için yapılmaktadır.

Kistin İçindeki Sıvının Tahliyesi (Aspirasyon)
Kistin içerisi iğneyle (aspirasyon) ya da ameliyatla boşaltılır. İğne kiste batırılarak içerisindeki sıvı madde dışarı çıkarılır ve iltihap sökücü madde enjekte edilir.

Bileğin Sabitlenmesi
Daha sonra hareket etmemesi için bileğe atel bağlanır.

Üç farklı zamanda bilekteki lenf bezlerinden (ganglia) sıvı çıkarılmışsa, tedavinin başarılı olma ihtimali %30 ila %50 civarına düşer. Başarılı olma ihtimali, eldeki bükücü (fleksör) kas tendonu kılıfında bulunan ganglion kistinde daha yüksektir.

Ameliyat
Kistin ameliyatla alınması, ağrı olduğunda, baskın elin kullanılmasını güçleştirdiğinde veya elde ve parmaklarda uyuşukluğa ya da karıncalanmaya neden olduğunda gerekir. Aspirasyon ile karşılaştırıldığında ameliyattan sonra kistin tekrar oluşması daha az görülür.

Diğer Adımlar
Ganglion kisti teşhisi konulduktan ve tedavi yöntemi seçildikten sonra seçilen yönteme göre devamında yapılması gerekenler değişmektedir.

  • Basit aspirasyondan sonra doktor tarafından eklemi hareket ettirmeye izin verilebilir.
  • Ameliyattan sonra büyük ihtimalle eklem 7 ila 10 gün boyunca atele bağlı kalır. Atel, eklemin hareket etmesini engelleyen sert sargıdır.
  • Son araştırmalara göre uzun süre atel kullanımı çok faydalı değildir. Bu yüzden tedaviden kısa süre sonra eklemin hareket ettirilmesi teşvik edilmektedir.
  • Ameliyattan sonra check-up gerekebilir ve duruma göre fiziksel ya da mesleğe bağlı terapiye ihtiyaç olabilir. Hasta takibi bakımı kişinin ihtiyaçlarına göre olacaktır.
  • Ganglion kisti zararsız bir tümör olduğu için kendi kendine, basit aspirasyonla ya da ameliyatla kaybolabilir ve tamamen iyileşme ihtimali yüksektir. Bununla birlikte tekrar meydana gelebileceği için tek tedavi yöntemi yeterli olmayabilir.

Evde Kendi Kendine Bakım
Geçmişte bandaj, ısı ve çeşitli lapalar evde tedavi için kullanılmıştır. Ağır bir kitapla kiste vurmak da eskiden kullanılan yöntemlerden biriydi. Bu tür tedaviler artık tavsiye edilmemektedir. Çünkü bu tedavi yöntemleri kisti yok etmek yerine daha ciddi yaralanmalara sebep olmaktadır.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.