Fibromiyalji (Yumuşak Doku Romatizması) Nedir? Yaşam Kalitenizi Artırın

  • Genel Sağlık
  • Fibromiyalji (Yumuşak Doku Romatizması) Nedir? Yaşam Kalitenizi Artırın için yorumlar kapalı
  • 948 kez görüntülendi

Fibromiyalji (Yumuşak Doku Romatizması) Nedir? Yaşam Kalitenizi Artırın

Fibromiyalji, kaslarda, kemiklerde ve yumuşak dokularda kronik ağrı oluşmasına yol açan bir sendromdur. Fibromiyalji sendromunun sebebi bilinmemektedir. Semptomları birçok hastalık ile uyum gösterdiği için bazı doktorlar tarafından gerçek bir hastalık olarak kabul görmemektedir.
Mayo Kliniği’ne göre bu sendrom bireylerin depresyon riskini arttırmaktadır. Aynı zamanda teşhisinin zor olması dolayısıyla kuvvetli ağrı kesiciler almak isteyen bazı hastalar tarafından mazeret olarak gösterilmektedir.

Fibromiyalji (Yumuşak Doku Romatizması) Kısaca

Yaşam editörleri tarafından hazırlanan hastalık kartlari ilgili hastalığa ait en çok merak edilen sorulara kısaca yanıt verir.

  • Dikkat
  • Normal
Fibromiyalji Nedir?

Fibromiyalji tüm vücutta hissedilen ağrı ve hassasiyet durumudur.

Nelere Dikkat Etmeliyim?

Fibromiyalji ağrılarının şiddeti zamanla dalgalanabilir. Stres, uykusuzluk, aşırı veya yetersiz egzersiz, hava değişimi gibi faktörlerle hastalık şiddeti artabilir. Bu tür durumlardan kaçınmak sizin için daha iyi olacaktır.

Fibromiyalji Hangi Bölüme Gidilir?

Fibromiyalji için romatoloji bölümüne gidilir ve doktorunuz gerek gördüğünde sizi fizik tedavi bölümüne yönlendirecektir.

Fibromiyalji Belirtileri

Fibromiyaljinin en karakteristik özelliği tüm vücutta ve eklemlerde hissedilen ağrıdır. Diğer olası belirtiler şunlardır:

  • Yeterince dinlenmiş olmaya rağmen yorgun hissetme, halsizlik
  • Uyku problemleri
  • Ağrının sabahları artması
  • Hatırlama ve odaklanma güçlükleri
  • Vücutta hissizlik veya karıncalanma
  • Sıcağa ve soğuğa aşırı hassasiyet
  • Ciltte kaşınma veya yanma hissi
  • Baş ağrısı
  • Mide krampları ve genel sindirim sorunları
  • Denge ve koordinasyon sorunları

Bu belirtilerin şiddeti zamanla dalgalanabilir. Stres, uykusuzluk, aşırı veya yetersiz egzersiz, hava değişimi gibi faktörlerle hastalık şiddeti artabilir.

Amerika’da 18 yaşından büyük 5 milyondan fazla insana fibromiyalji teşhisi konmuştur. Bu hastaların yaklaşık %85 i kadınlardan oluşmaktadır. Birçok insana teşhis orta yaşları sırasında konulmaktadır.

Fibromiyalji Neden Olur?

Fibromiyaljinin nedeni kesin olarak bilinmemektedir. Ancak aşağıdaki durumların fibromiyaljinin gelişmesinde ve tetiklenmesinde etkili olduğu saptanmıştır:

Bu iki madde sinirler tarafından iletilen ağrı mesajlarının kontrolsüz olmasına ve fibromiyaljiye neden olmaktadır:Beyinde bulunan bazı kimyasalların seviyesinde artış, Beyin, omurilik ve sinirlerden oluşan sinir sistemi üzerinde sinyal taşıyıcı nörotransmitter maddelerin seviyelerinde düşüş.
Yapılan araştırmalar fibromiyalji hastalarının beyinlerindeki serotonin, dopamin ve nöradrenalin hormon seviyelerinde düşüklük olduğunu göstermiştir. Bu durumun iştah, uyku, davranış ve strese karşı mücadele gibi konularda soruna yol açarak fibromiyaljiyi tetiklediği düşünülmektedir.

Bazı kişilerin genetik kodlarının fibromiyalji gelişimi için uygun bir zemin hazırladığı düşünülüyor. Dolayısıyla önceki nesillerinde fibriyomiyalji hastası bulunan kişiler hastalığa daha yatkın hale gelebilmektedir.
Sorunlu bir uykunun fibromiyaljinin sadece belirtisi değil nedeni de olabileceği üzerinde duruluyor.
Çoğu fibromiyalji, fiziksel veya duygusal strese yol açan etkenlerle ortaya çıkıyor. Sıklıkla karşılaşılan örnekler şunlardır: Yaralanma, Ağır bir iltihaplı hastalık geçirme, Doğum, Cerrahi bir müdahale geçirme, Uzun süreli bir ilişkiden ayrılma, boşanma, Sevilen birinin kaybı.
Aşağıdaki hastalıların fibromiyaljiye neden olduklarından emin değiliz. Ancak istatistiklere göre fibromiyalji (yumuşak doku romatizması) hastalarında aşağıdaki hastalıklar da sık sık görüldüğü için bir bağlantının söz konusu olabileceği düşünülüyor: Osteoartrit, Lupus, Romatoid artrit (eklem iltihabı), Ankilozan spondilit

Fibromiyalji Nasıl Geçer?

Fibromiyalji tedavisinin kesin çözümü için henüz bir tedavi geliştirilememiştir. Tedaviler çoğunlukla belirtileri yatıştırmak için uygulanmaktadır.

Hastalığın vücut genelinde ağrılara sebep olmasından ötürü hastalara sadece reçete ile alınabilen kuvvetli ağrı kesiciler verilmektedir. Bunlardan bazıları ise Advil, Tylenol ve Ultram’dır.Antidepresan olmadığı halde nörotransmitter seviyelerini iyileştiren pramipexole ilaçlar kullanılabilir.Uyku ilaçları kullanmak gerekebilir.Kas gevşetici ilaçlar faydalı olacaktır.
Doktorlar ağrıların psikolojik nedenlerden oluştuklarını düşündükleri durumlarda ağrı kesiciler yerine Antidepresanlar önermektedir.Antidepresan tedavisinde olası yan etkilere karşı farkında ve dikkatli olmalısınız


Gapapentin epilepsi hastalığı için tasarlanmış olmasına rağmen fibromiyalji sendromu için de kullanılmaktadır. Bazı hastalar tarafından şüpheyle karşılanması dolayısıyla testlere tabi tutulmuş ve Amerika Yiyecek ve İlaç Kurumu tarafından fibromiyalji için kullanılabilir onayını almıştır.

Fibromiyalji Hastaları İçin Öneriler

Fibromiyalji sendromu için belirli bir diyet bulunmamaktadır. Bu sendroma yakalandıktan sonra diyetlerinde değişiklik yapmış ve faydasını görmüş bireylerin tavsiyeleri ile oluşturulan bazı öneriler bulunmaktadır.

  • Sebze ve meyve tüketin
  • Bol bol su için
  • Etten çok yeşil bitkileri tüketin
  • Şeker alımını azaltın
  • Yapabildiğiniz kadar egzersiz yapın
  • Kilo verin ya da sağlı bir kiloda kalın

Bunların haricinde kendi kararlarınız ile denediğiniz yiyeceklerin listesini tutabilirsiniz. Bu yiyecekleri yediğiniz tükettiğiniz zaman hastalığınızın iyileşmesi ya da kötüleşmesini göz önünde bulundurarak kendinize özel diyet oluşturabilirsiniz.

Sabahları 1 tatlı kaşığı çoban çantasını kaynamakta olan 1 bardak kaynar suya(klorsuz) atın. 3 dakika kaynatın. Kaynama süresi bittikten sonra süzüp ılımasını bekleyin ve kahvaltıdan yarım saat önce için.

Akşamları ise 1 tatlı kaşığı karabaş bitkisini 1 bardak kaynamakta olan suya ekleyin. 7 dakika kaynatın ve akşam yemeğinden en az iki saat sonra için.

Yaşam Tarzı Değişiklikleri

Egzersiz yapmak birçok fibromiyalji hastası üzerinde çok güzel sonuçlar vermektedir. Ayrıca rahatlama teknikleri öğrenerek fibromiyalji ataklarını seyrekleştirebilir ve daha rahat kontrol altına alabilirsiniz. Aşağıdakileri uygulayın:

  • Yüzün.
  • Kaplıcaya girin. Sıcak su terapilerinin fibromiyaljiye iyi geldiği düşünülüyor.
  • Haftada beş gün günde yarım saat süre ile orta tempolu egzersiz yapın. Hastalığınız için uygun zorlukta egzersiz seçin, gerekirse bir uzmandan yardım alın.
  • Akupunktur, masaj ve aroma terapileri deneyebilirsiniz.

Fibromiyalji hastaları Engelli Raporu almak için başvurabilirler mi?

Engelli raporu almak için yapılan başvurularda en çok görülen sendromlardan birisi fibromiyaljidir.

Engelli raporu alabilmek için ihtiyaç duyulanlar:

Teşhis konulmuş olmak

Doktorunuzun fibromiyalji teşhisini tam olarak koymuş olması gerekmektedir. Bunun için belirtilerinizi açıklayan diğer bütün hastalıkların elenmesi gerekmektedir.

Aşırı ağrı hissetmek

Hissettiğiniz ağrıların sizi güçsüz düşürmüş ve gündelik işlerinizi yapmaktan alıkoyacak derecelere ulaşması olması zorunluluğu bulunmaktadır.

Belirtileri uzun zamandır hissediyor olmalısınız

Başvuru yapabilmeniz için hastalığınızın etkilerini 1 yıldan uzun bir süredir yaşıyor olmanız gereken koşullar arasındadır.

Normal bir hayat yaşayamamak

Hastalığınızın sizi gündelik işlerinizi yapmaktan ve geçiminizi sağlayacak bir mesleğe sahip olmaktan alıkoyduğunu kanıtlamanız istenmektedir.

Bunu kanıtlayabilmeniz için sizden hastalığınızdan önce çalışmış olduğunuz hiçbir işe dönemediğiniz belgelemeniz istenir. Bu yüzden çalıştığınız bütün işlerinize dair belgeleri toplamanız zorunludur.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.