Fazla Çekirdek Yemenin Sağlığa Zararları Nelerdir?

  • Genel Sağlık
  • Fazla Çekirdek Yemenin Sağlığa Zararları Nelerdir? için yorumlar kapalı
  • 945 kez görüntülendi

Fazla Çekirdek Yemenin Sağlığa Zararları Nelerdir?

Çekirdek, sağlıklı yağlar, lif, protein, demir, E vitamini ve B vitaminlerince zengin bir kuruyemiştir. Diğer tüm yiyeceklerde olduğu gibi normalin üstünde çekirdek tüketimi obezite, vücutta aşırı sodyum birikimi, vitamin fazlalığı gibi çeşitli yan etkilere, sağlık sorunlarına neden olabilmektedir. Potansiyel tehlikeleri önlemek için, çekirdek yerken günde 30 gramı aşmamalıdır.

Ayçiçeği çekirdeği vitamin ve minerallerce zengin bir yiyecektir. Ve normalin üstünde çekirdek yemek de, bu vitaminlerin fazlaca alımına neden olup çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilmektedir. Örneğin 150 gram çekirdek 1621 miligram fosfor içerir ki bu oran günlük ihtiyacınız olan fosforun çok üstünde %232 daha fazladır. Yine 150 gram çekirdekte 111 mg selenyum bulunur ki bu oran ihtiyacın %202’sine tekabül eder. Bu minerallerin normalin üstünde alımı ciddi sorunlara yol açabilir. Fosfor fazlalığı iskelet dokularında kireçlenme yapabilir, ve böbreklere zarar verebilir. Selenyum fazlalığı ise saçlarda ve tırnaklarda kırılma, halsizlik, sinirlilik hatta ölüme dahi neden olabilir.

Ayçiçeği çekirdeği alerji yapan yiyecekler arasında yer alır. Çekirdek, yan etki olarak bazı kişilerde ciltte kaşıntı, kurdeşen, egzama, astım, burun akıntısı, göz yaşarması, nabızda düşüş, baş ağrısı, hapşırık, öksürük, nefes darlığı gibi çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilmektedir.

Herhangi bir yiyeceği normalin üstünde, çok miktarda yemek kilo almaya neden olur. Kadınlarda günlük kalori ihtiyacı 1800-2000 erkeklerde ise 2200-2400’dür. Günlük kalori ihtiyacınızdan daha fazla kalori alımı yahut alınan kalorilerin yakılmamasında ise alınan kilolar yağ olarak depolanır. Kalori ihtiyacı cinsiyet, yaş ve aktivite düzeyi gibi çeşitli faktörlere bağlıdır. 100 gram çekirdek 560 kalori gibi oldukça yüksek miktarda kalori içerir. Her gün 100 gram çekirdek yemek günlük kalori ihtiyacınıza 560 gram ekleyerek kısa sürede şişmanlamanıza yol açar. Şişmanlık ise kalp ve damar hastalıklarının en önemli nedenlerindendir.

Çekirdek, sağlıklı tekli ve çoklu doymamış yağlar açısından zengin bir kaynakdır. Bu özelliği ile kalbiniz için yararlı olduğu bilimsel olarak ispatlanmıştır. Çekirdek ayrıca doymuş yağ asitleri de içerir, çok çekirdek yemek, doymuş yağ asiti alımını artırarak düşük yoğunluklu lipoprotein ve LDL kolesterol gibi çeşitli sağlık sorunlarına yol açar. Amerikan Kalp Derneği 2.000 kalorilik diyetin en fazla 140 kalorisinin doymuş yağdan oluşması gerektiğini tavsiye ediyor. Bir oturuşta 150 gram çekirdek yiyerek, doymuş yağ sınırının yarısından fazlasını almış oluyorsunuz. Buna ilave doymuş yağ oranı yüksek gıdalar da tüketirseniz, çeşitli sağlık sorunlarının kapınızı çalmasına hazır olun!

Çekirdek fabrikada işlem görünce tuzlamaya tabi tutulur. USDA Ulusal Besin Veritabanı 100 gram çekirdeğin 522 mg gibi çok yüksek miktarda tuz içerdiğini bildiriyor. Amerikan Kalp Derneği yüksek tansiyon ve kalp-damar hastalıklarını önlemek için tuz alımının günde 1.500 miligramdan az olmasını tavsiye ediyor. 150 gr çekirdek yiyerek günlük tuz sınırının %60’ını karşılamış olursunuz, gün sonunda ise tuz alım sınırını kolaylıkla aşabilirsiniz.

Kefirin Sağlığa Zararları Nelerdir Ve Kefir Haram mı? Tıklayınız

Elmanın Zararları Nelerdir Ve Elma Gaz Yaparmı? Tıklayınız

 Tıklayınız

Cevizin Sağlığa Zararları Nelerdir, Ceviz Gaz Veya İshal Yaparmı? Tıklayınız

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.