Ewing Sarkom Kanseri Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir?

  • Genel Sağlık
  • Ewing Sarkom Kanseri Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir? için yorumlar kapalı
  • 840 kez görüntülendi

Ewing sarkomu, kemiklerde ve kemiklerin yakınındaki yumuşak dokularda meydana gelen, nadir görülen bir kemik kanseri türüdür. Ewing sarkomu, vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilir, ancak en çok kollarda, bacaklarda, kaburgada, omurilikte ve pelvis bölgede bu hastalıkla karşılaşılır.

Ewing sarkomunda haftalar veya aylar boyunca tümör olan yerde (kollar, bacaklar, göğüs, sırt veya pelvis bölgede) ağrı, şişme veya sertlik hissedebilirsiniz.

Ewing sendromu genellikle kemiklerde ortaya çıkan kötü huylu tümördür. Sarkomların çoğu çabuk büyür ve hızlı dağılır. Hastalık tedavi edilmezse ölüme götürür. Hastalık çok ender görülür. Her kemikte sarkom oluşabilir. En sık görülen yerler; kalça, üst bacak, alt bacak ve kaburga kemikleri. Tümör hem kemiklerin içinde hem de kemikleri kaplayan yumuşak doku içinde yayılabilir. Ewing sarkomu genellikle küçük çocuklarda görülen bir kemik tümörüdür. Ewing sarkomu 10-20 yaşları arasındaki kişilerde görülür. Ewing sarkomunun yaklaşık dörtte biri, 10 yaşından önce ortaya çıkar.

Ewing sarkomunun nedenleri

Ewing sarkomunun nedeni, bu kanser türüne neyin sebep olduğu henüz tespit edilememiştir. Çoğu kanser türünün belli bir tür doku veya organtan ortaya çıktığı bilinmektedir. Örneğin göğüs kanseri meme hücrelerinden kaynaklanır. Ancak Ewing sarkomunda doktorlar, kanserin başladığı hücre tipini bilmemektedir.

Ewing sarkomunun belirtileri

  • Zayıflama, kilo verme
  • İştahsızlık
  • Tümör çevresinde ağrı, şişme, kızarıklık
  • Kendini daima yorgun hissetme
  • Nedeni bilinmeyen kemikte kırık
  • Devamlı düşük ateş
  • Bacakta tümör varsa topallama
  • Ewing sarkomu akciğerlere yayılmışsa, nefes darlığı çekme
  • Tümörün neden olduğu sinir sıkışması ile ilgili belirtiler (örn., uyuşma, karıncalanma, felç, vs.)

Ewing sarkomu teşhisi

Ewing sarkomu hastalığının teşhis ve tedavisi Onkoloji doktoru tarafından yapılır. Doktorunuz Ewing sarkomu olup olmadığınızı tespit etmek için sizden bir dizi test isteyecektir. Şayet bu hastalığa yakalandıysanız, tümörün yayılıp yayılmadığını ve hangi ölçüde yayıldığını da belirlemeye çalışacaktır. İşte Ewing sarkomu teşhisi için doktorun uygulayacağı testler şunlardır;

Fiziksel muayene: Doktorunuz Ewing sarkomu teşhisi için ilk etapta size fiziksel muayene uygulayacaktır, özellikle ağrılı bölgelerde yumru, kızarıklık ve şişlik gibi belirtileri kontrol edecektir.

X-rays: X-ışıkları, tümörden şüphelenilen vücudunuzun belli bir alanının görüntüsünü alır. X-ışınlarında herhangi bir problem görünüyorsa, doktorunuz diğer görüntüleme testlerini de yaptırmanızı isteyecektir

Kemik taraması: Bu tarama, kanser hücrelerinin kemiklerde olup olmadığını öğrenmek için kullanılır. Damarlarınıza bir miktar radyoaktif boya enjekte edilir. Kemikte tümör varsa boya bu tümörün çevresinde toplanacaktır.

Manyetik rezonans görüntüleme (MRI): Bu test, vücudunuzla ilgili ayrıntılı bilgi elde etmek için manyetik alan ve radyo dalgaları kullanılarak uygulanır, vücudun 3 Boyutlu resmi çekilir.

Bilgisayarlı tomografi taraması (CAT / CT taraması):

Özel-ışını cihazları kullanılarak vücudun iç alanlarının ayrıntılı görüntüsünü oluşturmak için kullanılan bir görüntüleme yöntemidir. BT testi sırasında oluşturulan her görüntü, vücut içi organları, kemikleri ve diğer dokuları gösterir.

Ewing sarkomu tedavisi

Kemoterapi: Ewing sarkomu tedavisinde genellikle ilk adımdır. Bu seçenekle, kanser hücrelerini öldürmek ve büyümelerini durdurmak için ilaçlar kullanılır. Kemoterapi ilacı kan dolaşımınıza enjekte de edilebilir.

 Doktorunuz aynı anda birden fazla kemoterapi yöntemi kullanabilir veya ameliyat ve radyasyonla kemoterapiyi destekleyebilir.

Ameliyat: Ewing sarkomunda kanserin yayılımını durdurmak için tümörü ameliyatla çıkarma yoluna gidebilir.

Radyasyon: Bu terapide, bir teknisyen kanser hücrelerini öldürmek için X ışınları ve diğer radyasyon türlerini kullanacaktır.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.