Erken Menopoz Neden Olur? Belirtileri Nelerdir?

  • ÇOCUK SAĞLIĞI
  • Erken Menopoz Neden Olur? Belirtileri Nelerdir? için yorumlar kapalı
  • 1.238 kez görüntülendi

Erken Menopoz Neden Olur? Belirtileri Nelerdir?

Menopoz kadınlarda 45-52 yaşlarına gelindiğinde yumurtlama ve adet döneminin kesin olarak sona ermesiyle ortaya çıkmaktadır. Kesin sona ermeyi izleyen yaşam dönemi ”menopoz sonrası” veya kesinleşmiş menopoz adını alır. Bu dönemde, kalp-damar sisteminde, kemiklerde, zihinsel ve duygusal yaşam alanında, deri ve saçlarda, dış cinsel organlarda kişiye göre değişebilen az ya da çok belirgin olan, östrojen hormonu eksikliğine bağlı bozukluklar meydana gelir. Yirminci yüzyıldan beri adet kanamalarının daha erken olmaya başladığı ülkelerde, adetten kesilme de yıllar geçtikçe daha geç olmaya başlamıştır. Buna göre, yaşam düzeyinin yükselmesi, kadının doğurganlık dönemini her iki uçtan da uzatıyor gibi görünmektedir.

Erken Menopoz: Bir kadında adet kanamalarının 35 yaşından önce kesilmesine erken menopoz adı verilmektedir. Erken yumurtalık yaşlanmasıdır. Günümüzde erken menopozun çok sık yaşandığı idda edilmektedir fakat bu tam olarak doğru değildir. 35 yaşından önce menopoza giren kadınlarda nedenini araştırmak için çeşitli testler yapılmalıdır ve sebepleri belirlenmelidir. 35-50 yaş arası erken menopoz olarak adlandırmak da doğru değildir.

Erken Menopozun Belirtileri:

Normal yaşlarda meydana gelen menopoz gibi, erken menopozun da belirtileri aynı şekilde olmaktadır.

  • Adet Düzeninin Bozulması: Yumurtlamada azalmalar olmaktadır. Adet kanamaları bazen azalmakta bazen de çoğalmaktadır. Bazen de adet kanamalarında günler farklılık göstermektedir. Bazı zamanlar adet kanamaları onbeş günde bir olurken, bazı zamanlar ise 1,5 ile 2 ay aralığında değişimler yaşamaktadır. Hamile kalma durumu ise yok denecek kadar az olmaktadır. Bu olasılık % 1 oranında görülmektedir.
  • Kemik Erimesi: Eklemlerde kırgınlık ile belirti veren ve kemiklerde oluşan aşırı ağrılar da erken menopozun bir belirtisi olmaktadır.
  • Vazomotor Bozukluklar: Yüz ve boyun bölgesinde meydana gelen kızarıklıklar, ateş basması, çarpıntı ve terleme gibi belirtiler de ilk belirtiler arasındabulunmaktadır.
  • Vagen Mukozası: Vajina bölgesinde kuruluk oluşmaktadır. Cinsel ilişki esnasında yanma olması ve sancı ile ağrıların hissedilmesi, idrar esnasında ağrı ve zorlanmalar oluşması da  belirtisidir.
  •  Psikolojik Bozukluklar: Ateş basmasından dolayı yaşanan sıkıntılar, aşırı sinirlilik, huzursuzluklar, gerginlik, uyku düzensizlikleri ve ağlama atakları gibi belirtiler de meydana gelmektedir.
  • Kalp-Damar Hastalıkları: Ateş basmasının neden olduğu sıkıntıların ortaya çıkardığı kronik kalp ve damar hastalıkları da iki kat artış göstermektedir. Ayrıca kolesterol seviyesi de artış göstermektedir.
  • Adetten kesilmiş olan kişinin eğer erken yaşta ailesinde adetten kesilmiş veya erken yaşta menopoza girmiş birisi var ise bu doğal olan hormonal bir durumdur. Kalıtsal olarak aile bireylerinden diğer aile bireylerine geçebilmektedir.
  • Beslenme bozuklukları, vejeteryan ağırlıklı yaşam,  çevre kirliliği fazla olan yerlerde yaşamak, sigara kullanımı gibi etkenler kadınların yumurtalıklarına zarar vermektedir.
  • Kanser hastalığı geçiren kadınlar, ilaç ve ışın tedavisi gördüklerinden dolayı yumurtalıkları zarar görmektedir. Bu nedenle erken yaşlarda menopoz dönemine girebilmektedirler.

 

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.