Erkekte Kısırlık Nasıl Anlaşılır Belirtileri Nelerdir?

  • Genel Sağlık
  • Erkekte Kısırlık Nasıl Anlaşılır Belirtileri Nelerdir? için yorumlar kapalı
  • 1.108 kez görüntülendi

Erkekte Kısırlık Nasıl Anlaşılır Belirtileri Nelerdir?

Erkeklerde kısırlığın dünya genelinde hızla arttığı bu dönemlerde birçok araştırmalar ile bu kısırlığın sebepleri ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Erkekte kısırlık, bozulan çevresel koşullar ve değişen yaşam tarzının rolünün bir hayli yüksek olduğu ön görülmektedir. Ayrıca kısırlığa yöresel faktörlerin neden olabileceğini ve buna örnek vermemiz gerekirse; Çernobil faciasının yaşandığı Karadeniz bölgesinde kısırlığın daha çok görüldüğünü belirtelim. Bununla birlikte ülkemizde geçmiş dönemlere oranlara erkek kısırlığının daha çok dile getirildiğini ve bu doğrultuda çözüm arayışlarının arttığını söyleyebiliriz.

Erkek Kısırlığının Belirtileri Nelerdir?

Erkek kısırlığının belirtileri neredeyse yok denecek kadar azdır. Erkek kısırlığının tanısı, doktorlar tarafından yapılan spermiogram ile yapılmaktadır. İdrar yaparken yanma ya da akıntının olması erkek kısırlığında bir ön belirti olabilir. Ancak erkek kısırlığında kesin tanı, 1 haftalık cinsel ilişki kısıtlamasının ardından yapılan sperm testi, ultrasonografi ve doktor muayenesi ile ortaya konulmaktadır. Buna istinaden sperm sayısını ve hareketliliği, tanı koyabilmek için önemlidir.

Erkekte kısırlığın nedenleri:

  • Nedeni açıklanamayan grup % 30
  • Varikosel % 15
  • Endokrin hipogonadism % 9
  • Subklinik enfeksiyonlar % 8
  • İnmemiş testis %8
  • Ereksiyon (sertleşme) sorunu ve hipospadias % 6
  • İmmünolojik nedenler % 5
  • Sistemik hastalıklar % 3
  • Obstrüktif (tıkanıklık) patolojiler % 2
  • Diğer nedenler % 13 gibi nedenler, erkekte kısırlığı tetikleyen nedenler olarak bilinmektedir.

Erkek Kısırlığının Tedavisi Nasıldır?

Sağlık açısından yaşanan gelişmeler erkek kısırlığının tedavisinde de kendisini göstermeye başlamıştır. Yaşanan hızlı gelişmeler sayesinde erkek kısırlığı ortadan kalabileceği gibi sıfır sperm ile de baba olmanın mümkün olduğu görülmüştür. Erkek kısırlığının nedenleri arasında en sık görülen nedenlerden biri olan yumurtalıkların varisleşmesidir. Bu varisleşme sorunu günümüzde cerrahi müdahaleler yapılarak ortadan kalkabilmektedir. Lakin yapılan bu cerrahi operasyon, her ne kadar sperm sayısını ve kalitesinin arttırmaya yönelik bir müdahale olsa da ne yazık ki hastanın tek başına çocuk sahibi olmasına yeterli olmamaktadır. Bu doğrultuda tüp bebek tedavisinin yardımcı bir tedavi olması da beklenilebilinir.

Hiç spermi olmayan erkeklerde (azospermi) hormon değerlendirilmesi mutlaka yapılmalıdır. Erkek kısırlığı tedavisinde hormon değerlerinin düşük olması halinde ameliyata gerek duyulmadan hormon verilerek de sperm elde edilmesi mümkündür. Buna bağlı olarak sperm sayısının hafif veya orta derecede düştüğü erkeklerde aşılama ile çözüm bulunabiliyor. Aşılamanın başarısı ise tek uygulamadailearasından değişkenlik gösterebilmektedir. Spermin çok az olduğu durumlarda ise mikroenjeksiyon yöntemi kullanılarak sperm arttırma yoluna gidilebilir.

Ne Kadar Sürede Gebelik Oluşmaz İse Doktora Başvurulmalıdır?

35 yaşın altındaki çiftlerin korunmasız olarak 12 ay boyunca ilişki denemelerinde bir sonuca ulaşmamaları halinde doktora başvurmaları gerekir. 35 yaşın üstündeki çiftlerde ise 6 ay buyunca yine korumasız olarak ilişki denemelerinde herhangi bir sonuca ulaşmamaları halinde doktora başvurmaları gereklidir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.