Erkeklerde Kasık Ağrısı Nedenleri ve Tedavisi

  • Genel Sağlık
  • Erkeklerde Kasık Ağrısı Nedenleri ve Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 725 kez görüntülendi

Erkeklerde Kasık Ağrısı Nedenleri ve Tedavisi

Erkeklerde kasık ağrısı, günlük aktivitelerin sınırlandırılmasına ve yürüme, bükme ve kaldırma gibi hareketlerin güçleşmesine neden olabilir. Kasık ağrısı birçok sebeple ortaya çıkabilir.

Bu nedenler ve ve tedavi yöntemleri aşağıda verilmiştir:

1 Kas Gerilmeleri

Erkeklerde kasık ağrılarının en yaygın sebebi kas gerilmeleridir. Kas gerilmeleri ani ve bilinçsiz kas hareketleri sonucu ortaya çıkar. Zorlayıcı sportif aktiviteler ya da ağır işler gerilmelere neden olabilir.

Tedavisi: Dinlenme, buz koyma, kompres, ve steroid olmayan antienflamatuar ilaçlar ve ağrı kesiciler kullanılarak sürdürülür. Kasıktaki kas gerilmelerinin iyileşme süreci yavaştır, 4-6 hafta kadar sürebilir. Tendonlar ve ligamentlerin sakatlanmasıyla ve kasık bölgesindeki kas yırtılması durumunda ameliyat gerçekleştirilir.

2 Lenf Bezlerinin Şişmesi

Lenf bezlerinin genişlemesi genellikle lenf düğümlerinde bir viral veya bakteriyel enfeksiyon olduğunda gerçekleşir. Lenf bezleri bağışıklık sisteminin çok önemli bir parçasıdır çünkü enfeksiyonlarla savaşır.

Tedavisi: Lenf düğümleri şişmesinin nedeni bakteriyel bir enfeksiyon ise antibiyotik tedavisi yapılır. Eğer lupus (deri veremi) ya da romatoit artrit neden ise bu hastalıkları iyileştirmeye yönelik tedavi lenf bezlerinin de tedavisi anlamına gelir. Bazı kanser türleri de lenf bezlerinin şişmesine neden olabilir. Böyle durumlarda ameliyat ve kemoterapi de yapılabilir.

3 Kasık Fıtığı

Erkeklerde kasık fıtığı çok rahatsız edici olabilir. Kasık fıtığı kasıkta bir şişkinlik olduğunda, ilgili kaslarda gerilmeler sonucu ve ağır bir şeyler kaldırmayla da ortaya çıkabilir.

Tedavisi: Kasık fıtığının tek tedavisi ameliyattır. Bunun 2 yolu vardır: herniyorafi (açık ameliyat) ya da laproskopi. Herniyorafi de cerrah kasıkta bir yarık açarak dışarı çıkmış bağırsak zarını içeriye alır. Daha sonra yırtık kısım dikilerek sentetik bir ağla güçlendirilir. Tam olarak iyileşme süresi 4-6 haftayı bulabilir. Laproskopide ise cerrah karın bölgesinde birçok küçük kesik açar. Kameralı küçük bir tüp (laproskop) bir kesiğin içine yerleştirilir ve cerrah ince enstrümanlarla kasığı sentetik ağ kullanarak onarır. Laproskopi herniyorafiye göre daha az ağrılı bir ameliyattır.

4 Epididimit

Epididimis mesanenin enfeksiyonu sonucu ortaya çıkar ve buna zaman zaman cinsel yollarla bulaşan enfeksiyonlar da neden olabilir. Epididimit kasık bölgesinin şişmesine ve ağrımasına neden olur

Tedavisi: Antibiyotik tedavisi uygulanır. Enfeksiyon bel soğukluğu nedeniyle ortaya çıkmış ise partnerlerin ikisi de tedaviye alınır. Ağrı kesiciler ve steroid olmayan antienflamatuar ilaçlar kullanılır.


5 Böbrek Taşları

Böbrek taşları böbrekte küçük kristalize taşlar oluşması sonucu ortaya çıkar. Böbrek taşları olanlar idrar çıkarma sırasında ciddi ağrılara yol açar.

Tedavisi: Etkili oral veya intravenöz sıvılar, ağrı kesiciler ve bulantı önleyici ilaçlar öncelikli tedavi yollarıdır. Kendiliğinden kaybolmayan böbrek taşları sistoskopi ya da diğer cerrahi prosedürlerle alınır.

6 Testis Tümörü

Testis tümörü idrar çıkarma esnasında ve kasıkta ciddi ağrılara yol açar.

Tedavisi: Terapi tümörün çeşidine, hastalığın boyutuna ve hastanın sağlık durumuna göre değişir. Tedavi ameliyat, kemoterapi, ya da radyasyon terapisi olabilir. Çoğu hasta tedaviden başarılı sonuç alır.

7 Orşit

Orşit testislerin şişmesidir. Erkeklerde orşit kabakulak hastalığı esnasında görülebilir fakat bakteriler ve cinsel yollarla bulaşan hastalıklardan dolayı da orşit ortaya çıkabilir.

Tedavisi: Kabakulak antibiyotiklerle tedavi edilmez. Antibiyotik sadece bakteriyel durumlarda kullanılır. Orşitin nedeni bel soğukluğu ve klamidya enfeksiyonu ise cinsel partnerler tedavi olmalıdır. Ağrı kesiciler ve steroit olmayan antienflamatuar ilaçlar da kullanılır.

8 Testis Torsiyonu

Testis torsiyonu kasık bölgesine yüklenici ağır işler sonucu ortaya çıkabilir ve çok ağrılı olabilir.

Tedavisi: Bir an önce cerrahi müdahale tek seçenektir. Genellikle testisler ilk 6 saat içinde çözülürse kurtarılabilir. Çoğu zaman etkilenmeyen testisin ileride torsiyona uğramasını engellemek için testis torbasına bağlanması yöntemi uygulanır.

9 Kasığa Doğrudan Darbe

Kasığa doğrudan darbeler birçok hasar neden olabilir. Ağrı çok şiddetli olursa bölgede şişmelere neden olabilir.

Tedavisi: Ağrı kesiciler, dinlenme ve sıcak kompres birlikte uygulanır.

10 Hidrosel

Hidrosel testis torbasında su toplaması sonucu ortaya çıkar. Bunun ilk belirtisi 1 ya da 2 testisin birden şişmesidir. Hidrosel fazla ağrı üretmese de testis torbasındaki ağırlıktan dolayı ciddi rahatsızlık verebilir.

Tedavisi: Aspirasyon ve sklerozan ajan (madde) damlatmayla gerçekleştirilir. Bazı kişilerde tedaviye gerek kalmaz.

Not: Kasıkta ağrı sağ veya sol tarafta ya da ikisinde birden olabilir. Herhangi bir tarafta olması teşhis konusunda yardımcı olmaz. Diğer belirtilere bakmak gerekir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.