Erişkin Polikistik Böbrek Hastalığı

  • HASTALIKLAR
  • Erişkin Polikistik Böbrek Hastalığı için yorumlar kapalı
  • 967 kez görüntülendi

Erişkin Polikistik Böbrek Hastalığı

Polikistik Böbrek Hastalığı, kalıtsal bir şekilde bireyden bireye geçen, öncelikle böbrekte olmak üzere vücudun birçok bölgesinde kist oluşumuna neden olan bir hastalık türüdür.Başta da dediğimiz gibi genlerin taşıdığı bir hastalık olmasından dolayı bireyin ya annesinde ya da babasında bu hastalığın olması gerekir.Çok nadir olsa da anne ve babada hastalık olmaz ve sadece taşıyıcı konumunda olduğundan dolayı çocuklarına yansıyabilir.

Hastalığın bireyde olma olasılığı %50 oranındadır.Yani anne ya da babada bu hastalık görülüyorsa %50 oranında çocuklarında da görülmektedir.Ayrıca şunu da belirtmek gerekir ki cinsiyet farklılığı bir oran değişikliği ya da görülmeme oranını oluşturmaz.Yani erkek ve kız çocuğunda görülme oranı aynı düzeydedir.

Vücutta meydana gelen kistler iyi bir şekilde tespit edilirse daha iyi bir yol haritası izlenir.Kist’i basit bir şekilde açıklamak gerekirse içerisinde su bulunan kesecik olarak açıklayabiliriz.Bazı kistler zararsız olsa da bazıları da bulunduğu organın zarar görmesine neden olabilir.

Böbrekte görülen kistler şuana kadar görülen incelemelere göre; hipertansiyon, iltihaplanma, taş bulunması, kanamalar ve böbrek yetmezliği gibi sonuçlar doğurmaktadır.

Yaşa bağlı olarak kist sayısının artışına rastlanmıştır.70 yaşına gelmiş ve üzeri bir yaşta bulunan bireylerde yapılan incelemeler gösteriyor ki, kist oluşma durumu üçte bire ulaşmıştır.

Erişkin Polikistik Böbrek Hastalığı’nın görülmesindeki en büyük etmenin genler olduğu akıldan çıkmamalıdır.Bu yüzden yakınlarında bu tür bir hastalık görülmüş ise uygun bir kliniğe gidip tarama yaptırmasında fayda vardır.30 yaşına gelmeden önce hastalığın bireyde olmadığı gösterilmemelidir.30 yaşına kadar yapacağınız taramalar sadece kontrol amaçlı olmalıdır ve tam anlamıyla bir kesinlik oluşturmaz.

Hastalık hakkında bilinmesi gereken temel bilgiler bu şekilde olurken, bireysel düşünceler ile hastalığa yaklaşılmamalı ve doktor tavsiyesi ve yönlendirmesi ile ilerlenmelidir.Çünkü bilinçsiz bir yaklaşım başka bir hastalığın meydana gelmesine neden olabilir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.