Enfeksiyöz Mononükleoz, Ebv Enfeksiyonu, Öpüşme Hastalığı Nasıl Geçer?

  • Genel Sağlık
  • Enfeksiyöz Mononükleoz, Ebv Enfeksiyonu, Öpüşme Hastalığı Nasıl Geçer? için yorumlar kapalı
  • 886 kez görüntülendi

Enfeksiyöz Mononükleoz, Ebv Enfeksiyonu, Öpüşme Hastalığı Nasıl Geçer?

“ Bu makalemizde öpücük (öpüşme) hastalığı nedir, belirtileri neler, nasıl geçer, bitkisel tedavi yolları nelerdir? Konusunda bilgiler verdik”

Halk arasında öpücük hastalığı olarak bilinen enfeksiyöz mononükleoz hastalığı; çeşitli virüslerin neden olduğu virüs enfeksiyonudur. Ebstein Barr virüsü (EBV) bu hastalığın en önemli nedenidir. Genellikle tükürük yolu ile bulaştığından öpücük hastalığı denilmiştir.Bunun yanı sıra kan ve kan ürünleri yoluyla, öksürme ve hapşırık, kullanılmış kaşık çatal ile de(tükürük geçişi nedeniyle) bulaşmaktadır.  Bu hastalığın yaş aralığı genellikle 15-25 yaş arası genç erişkinlerdir. Yaşlılar ise genellikle gençlik dönemlerinde atlattıkları için ya hissetmezler ya da hafif atlatırlar. Doktorlar tarafından bazen faranjitle karıştırılıp faranjit şeklinde teşhis edildiği için antibiyotik reçete edilir. Fakat virüse bağlı bir hastalık olduğundan bu durum hastayı daha da bitkin ve hasta hale getirir. Bu dönemde hiçbir medikal ilaç kullanılmaz. Karaciğer ve dalakta, eğer sarılık ile birleşirse, hareket etmeyi engelleyecek kadar tehlikeli büyümelere yol açabilir. Teşhisi laboratuvarda seroloji veya idrar/gargara kültürü incelemesiyle kolayca koyulabilir.

Öpücük Hastalığı Belirtileri

  1. Boğazda yanma ile başlayan, şişme ve ağrı ile devam eden sorunlar
  2. Göz çukurunda derinden hissedilen ağrı, gözü sağa sola çevirirken oluşan sızı
  3. Yüksek ateş
  4. Aşırı halsizlik
  5. Lenf bezi (boyun ve bazen de koltuk altındakilerin) büyümesi
  6. Boğazda şişmeye bağlı nefes almakta ve yemek yemekte zorlanma
  7. İştahsızlığa bağlı kilo kaybı
  8. Bazı vakalarda kusma, kulak ağrısı, eklemlerde su toplanması, kanlı idrar ve ağız yaralarına da rastlanılmaktadır.

Öpücük Hastalığı Bitkisel, Doğal Tedavi Yöntemleri

Elma Sirkesi

Elma sirkesi vitamin, enzim, pektin, potasyum ve doğal mineral bakımından oldukça zengin olması sayesinde sağlığımız için son derece faydalıdır. Bunun yanı sıra antimikrobiyal, anti-inflamatuar  ve antiviral özellikleri dolayısı ile öpücük hastalığını çabucak atlatmamızı sağlar. 1 bardak ılık suya bir yemek kaşığı sirke, 1 tatlı kaşığı bal ilave edip karıştırın. Bu şekilde hazırladığımız karışımı günde 2 defa içelim. Ayrıca 1 bardak suya yine 1 yemek kaşığı sirke ve 1 tatlı kaşığı karbonat katarak karıştırın ve bu karışım ile boğazımıza gargara yapabiliriz. Bunu da sabah akşam birer defa uygulamalıyız.

Soğan Sarımsak

Soğan ve sarımsak gibi sebzelerin tüketimi de virüslere karşı doğal bir ilaç vazifesi görür. Aynı zamanda vücudun bağışıklık sistemini güçlendiren etkili birer ajandırlar. Bu özellikleri sayesinde öpücük hastalığının geçmesinde önemli rol oynarlar. Sarımsağın çiğnenmesi kokuya neden olacağı için, 2-3 diş sarımsağı küçük hap şeklinde doğrayarak, 1 bardak su ile yutabilirsiniz.

Hindistan Cevizi Yağı

Hindistan cevizi yağı, ülkemizde değeri yeni yeni bilinmeye başlayan, vücudun bağışıklık sistemini güçlendiren etkili bir besindir. İçeriğinde bulunan laurik asit sayesinde; güçlü antiviral ve antibakteriyel etki gösterir. Bunun yanı sıra Hindistan cevizi yağıda bulunan vitamin ve diğer besin maddeleri sağlığımız için çok faydalıdır. Her gün birkaç yemek kaşığı  katı haldeki Hindistan cevizi yağını yemek öpücük hastalığını daha erken atlatmanızı sağlar. Katı Hindistan cevizi yağını internet üzerinden satın alabilirsiniz. Ayrıca Gratis kozmetikçi ve aktarlar da Katı Hindistan cevizi yağını temin edebileceğiniz diğer yerlerdir.

C Vitamini

Tüm gribal enfeksiyonlarda olduğu gibi öpücük hastalığında da C vitamini kullanımı hastalığın kolayca geçirilmesine yardımcı olur. Ayrıca C vitamini vücudun demir emilimini kolaylaştırır. Bu da kansızlığa bağlı semptomları hafifletir. Öpücük hastalığından muzdaripseniz bol bol biber, lahana, brokoli, çilek, limon, greyfurt, kivi, ananas, böğürtlen, domates, ıspanak, pazı ve portakal gibi C vitamini açısından zengin yiyecekleri tüketin. Bununla beraber eczanelerden alabileceğiniz veya doktorunuzun reçete edeceği C vitamini kapsülleri de kullanabilirsiniz.

Sıvı Tüketimi

Öpücük hastalığı su, şalgam, meyve veya bitkilerden elde edeceğiniz suları bol bol tüketmemiz gereken bir hastalıktır. Aslında sağlıklı insanların dahi her gün 8-10 bardak sıvı tüketmesi gerekmektedir. İçeceğiniz bir bardak suya birkaç damla limon damlatabilir veya bal katarak su içme alışkanlığı edinebilirsiniz. Tükettiğiniz su vücuttaki tüm zararlı organizmaların atılması, ateşin düşürülmesi ve iltihap gidermesi gibi sayısız fayda sağlayarak öpücük hastalığınızın geçirilmesinde en büyük yardımcınız olacaktır.

Ağız Temizliği

Ağız ve boğazınızın temizliği de bu hastalığı daha çabuk atlatmanızı sağlar. Tuzlu su veya karbonatlı  su ile ağız gargarası yapabilir, bunun yanında dişlerinizi daha sık fırçalayabilirsiniz. Gece yatmadan evvel 1 tatlı kaşığı halis zeytinyağını ağzınıza atıp çalkalarsanız, ağzınızı mikroplardan ve gece kurumasından kurtaracaktır.

Protein Alımı

Bu dönemde yorgun düşen vücuda et ve et ürünleri ile bol protein içeren sevdiği yemekleri vermelidir. Proteinlerin yapı taşlarından olan lizini hap şeklinde almakta hastalığınızın atlatılmasını kolaylaştıracaktır.

Genel Tavsiyeler

  1. Bu hastalıkta yatak istirahati şarttır( genellikle 2-4 haftada atlatılan bu hastalık önemsenmediğinde tedavisi birkaç ayı bulmaktadır)
  2. Kesinlikle alkolden uzak durun. (karaciğerinizi bitirirsiniz)
  3. 5-6 ay ağır spor yapmayın.
  4. Geçtikten sonra, 1 – 1,5 yıl başkasına bulaştırma riskiniz olduğunu unutmayın.
  5. Çocuklarda kabakulak veya grip ile karıştırıldığından, kesin tanı konulana kadar birkaç doktora gösterin.

Boğaz Enfeksiyonu (İltihabı) Belirtileri, Nedenleri Tedavi Yöntemleri Tıklayınız 

Alerjik Bronşit Nedenleri, Belirtileri Tedavisi (Doktorlar Anlatıyor) Tıklayınız

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.