Emmek İstemeyen Bebekler İçin Pratik Çözümler

  • EMZİRME
  • Emmek İstemeyen Bebekler İçin Pratik Çözümler için yorumlar kapalı
  • 1.785 kez görüntülendi

Emmek İstemeyen Bebekler İçin Pratik Çözümler

Sabrettiniz, büyük bir heyecanla birlikte 9 ay beklediğiniz bebeğinize kavuştunuz. Sizin için çok önemli bir anlamı olan anne sütü ile de bebeğinizi  emzirmeye başladınız. İlk başlarda tahmin ettiğiniz şekilde her şey ilerliyordu. Ancak daha sonra bir anda işler sarpa sardı ve bebeğinizin meme emme isteği azaldı, bebeğiniz meme emmemeye başladı.

Bebeğinizin karnının aç olduğunu biliyorsunuz fakat bebeğiniz emzirme esnasında memeyi zayıf kavrıyor, içine çekmiyor ve bu durumda sizin canınızı oldukça sıkıyor.

Bebeğin Meme Emmeme Nedenleri ve Çözümleri

Bebeğin memeyi reddetmesi hızlı bir şekilde anne psikolojisinde oldukça kötü etkiler yaratmaktadır. Bebeğin kendisini istemediği, sütü bıraktığı ve artık memesinden emmeyeceği gibi düşüncelere kapılarak bebeğinin sağlığının bozulacağını sanmaya başlar.

Ayrıca bu tür durumlarda anneler bebeğim sütten kesildi artık mama mı vermeliyim düşüncelerini de akla getirmektedir. Bebeğin anne memesini, sütünü ani bir tavırla reddetmesinin önemli sebepleri bulunmaktadır. Nedene yönelik çözümler uygulanılırsa eğer, bebeğiniz meme emmeye yeniden başlayabilmektedir.

Burunda tıkanıklık

Eğer bebeğiniz burun tıkanıklığı yaşıyor ise meme emmeye sürekli ara veren bir yapıya bürünmektedir. Burundan nefes alamayan bebekler ağızdan nefes alma gereksinimi duyacağından süt emerken nefessiz kalacak ve ağızdan nefes almaya çalışacağı için süt emmeyi bırakacaktır. Bebeğinizin burun tıkanıklığını gidererek emmeye başlamasını sağlayabilirsiniz.

Yanlış Emzirme Pozisyonları

Eğer bebeğinizi emmesi için kafasından memenize doğru bastırırsanız ters tepki vererek size direnç gösterecek ve emmeyi reddedecektir. Ayrıca meme tıkanıklığı da yaşıyor olabilirsiniz.

Fazla Stres

Bebeğinizin büyüme sürecinde geleceği için duyduğunuz kaygılar, sizde endişe ve strese neden olmaktadır. Bu durum sonucunda emzirme de sıkıntılar ortaya çıkabilmektedir. Bebeğinizi emzirmek için kendinizi sakinleştirmek ve huzurlu hissetmek gerekir. Bebeğiniz meme emerken vücudunuzda mutluluk hormonları da salgılanacaktır.

Pamukçuk (Mantar Enfeksiyonu)

Genel olarak yeni doğan bebeklerde daha fazla görülen pamukçuk hastalığı bebeğin ağzının, iç kısımlarında, dil altında, dil üstünde, damaklarda ve diş etlerinde beyaz yaralar şeklinde görülmektedir.

Bu yaralar bebeğin ağzında ağrı ve acıya sebebiyet verdiğinden bebek emme isteğini kaybedebilir. Bebeğinizin tedavisi yapıldıktan sonra istekli bir şekilde emmeye devam edecektir.

Anne Sütünün Tadı

Eğer sütünüzün tadının değişmeden bebeğinize güzel gelmesini istiyorsanız, yediklerinize ve içtiklerinize oldukça dikkat etmelisiniz. Tüketeceğiniz farklı yiyecekler ya da kokusu ve acısı keski besinler anne sütünün tadında değişimler yaratabilmektedir.

Bu tür durumlarda sütünüzü sağarak boşaltmanız ve bir kaç saat sonraki sütünüzle bebeğinizi emzirmeyi denemelisiniz. O süre içerisinde bebeğinizi alternatif mamalarla besleyebilirsiniz. Eğer yeniden gelen sütünüzü de bebeğiniz emmiyorsa sorunun farklı bir nedenden kaynaklandığını düşünebilirsiniz.

Süt Verme Hızınız Yavaşsa

Yenidoğan bebeklerin süt emme şekli genel olarak az ve sıktır. Küçük bir mide hacmine sahip olduklarından dolayı, ilk başlarda az süt ile hemencecik doyarlar. Daha sonra hem bebeğinizin midesi büyür hem de bebeğiniz emdikçe verdiğiniz süt çoğalır.

Fakat kimi zaman hastalıklar, halsizlikler ve fazla stres gibi faktörler sonucu sütünüz yavaş gelebilir ve bebek emmekten vazgeçebilir. Bu tür durumlarda başparmak ile birlikte yapacağınız U hareketi sayesinde sütün çıkış miktarına bakabilirsiniz.

Biberona Alıştırma

Eğer sütünüzü memeyle değilde biberonla verme gibi bir alışkanlık edinmiş iseniz biberona alışan bebek bir süre sonra meme emmeyi de reddedecektir.

Yetersiz Süt Miktarı

Doğum sonrasında bebeğinizi düzenli ve sık bir şekilde emzirmeye devam ederseniz, sütünüz her geçen zaman artmaya devam edecektir ve bebeğinize yeteri kadar süt gidecektir. Fakat kimi zaman eğer çok iştahlı bir bebeğe sahipseniz 16. haftadan sonra bebeğinize sütünüz yetmeyebilir.

Diş Çıkarma

Bebekler diş çıkarma dönemlerinde diş etlerinde oldukça fazla acı ve kaşıntı duyarlar. Bu durumda onları çok rahatsız ettiğinden huysuzlaşma ve anneyi emmeme gibi durumlar gerçekleşebilmektedir. Bu tür durumlar için eczanelerde satılan özel diş kaşıyıcıları alabilir ve bebeğinizin kullanmasını sağlayabilirsiniz.

Kulak İltihaplanmaları

Kulak bölgesinde görülen enfeksiyonlar, kulakta ciddi ağrı yaratarak çeneye kadar yayılma gösterebilir. Bu durum sonucunda çenesini bile oynatmaktan ağrı çeken bebeğiniz emme işlemi sırasında da ciddi ağrılar yaşayacağından meme emmekten vazgeçebilir. Doktor tedavisi sonrasında bu durum düzelebilmektedir.

Bebeğin Meme Emmemesi İçin Diğer Nedenler

Eğer süt miktarınız olması gerekenden çok fazla geliyorsa, vücut ve ten kokunuz bebeğinizin hoşuna gitmiyorsa, bebeğinize bakıcı bakıyorsa ve yeniden gebelik oluşmuşsa bebeğiniz meme emmeyi reddediyor olabilir.

Bebeğimin Süt Emmesi İçin Ne Yapabilirim?

Böyle durumlar ile karşılaştığınız zamanlarda sakin kalmak ve mantıklı çözümler aramak oldukça faydalı olacaktır. Bebeğinizin meme emmeme sebebini tam olarak anlayacağınız ve tedavisini gerçekleştirdiğiniz zamana kadar memenizi sağmaya devam etmelisiniz.

Düzenli bir şekilde memenizden süt sağımını yaptığınız sürece sütünüzde kesilmeyecektir. Nedene yönelik tedavi sonucunda bebeğiniz kaldığı yerden emmeye devam edecektir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.