El Titremesi Neden Olur ve Nasıl Geçer?

  • Genel Sağlık
  • El Titremesi Neden Olur ve Nasıl Geçer? için yorumlar kapalı
  • 1.010 kez görüntülendi

El Titremesi Neden Olur ve Nasıl Geçer?

El titremesi günümüzde sık görülen rahatsızların başında gelmektedir. Çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan el titremesi bazı hastalıkların habercisi olabilmektedir. El titremesi sorunu olan insanlar, titremenin kendiliğinden geçmesini beklememeli ve mutlaka doktora başvurmalıdır. Her zaman olumsuz bir sonuca neden olmayan titreme anlık öfke ve sinirlilik hallerinde de ortaya çıkmaktadır. Ayrıca uzun süre aç kalma sonucunda da ellerde titreme görülmektedir.

Her zaman hastalık belirtisi olmayan titreme sağlıklı insanlarda da görülmektedir. Stres, yorgunluk ve aşırı kafein tüketimi titremenin başlıca nedenlerini oluşturmaktadır. Yoğun gerginlik hisse ise titremenin etkisini arttırmaktadır. Vücutta bulunan bir kısım kasın istemsiz olarak ritmik hareketlerle kasılması sonucu titreme ortaya çıkmaktadır. Geçici titreme durumlarında açlık, susuzluk, aşırı çay kahve tüketimi, öfke ve sinir halleri giderildiğinde titreme de sona ermektedir.

Titremeye Neden Olan Faktörler

El titremesine neden olan faktörlerin başında; kişinin ruh hali, bulunduğu ortam ve tüketilen gıdalar gelmektedir.

Yorgunluk Ve Stres; Yorgunluk ve stres halleri titremeye neden olan en önemli etkendir. Sağlık sorunları olsun ya da olmasın her insanda el titremesine neden olan birincil nedendir. Aşırı yorgun düşen insanlar ve stresli iş hayatı el titremesini kaçınılmaz kılmaktadır. Dolayısıyla el titremesi genel olarak psikolojik faktörlere bağlanmaktadır. Kendi içerisinde değişik gruplara ayrılan titreme, şiddet çizelgesine göre sınıflandırılmaktadır. Hafif titremeler önemli bir sorun teşkil etmezken, şiddetli titremeler günlük aktivitelerin olumsuz etkilenmesine neden olmaktadır. Uzun bir dinlenme süreci ya da stres halinin geçmesi sonrasında titreme de sona ermektedir.

Yüksek Dozda Kafein Alımı; Günlük hayatta her insan içme alışkanlıklarına sahiptir. İş yaparken, kitap okurken, seyahat ederken, sohbet ederken sürekli olarak içme eylemi gerçekleştirilmektedir. Özellikle ofis ortamında çalışan kişiler içme eylemini daha sık gerçekleştirmektedir. Kültür gereği toplumda genel olarak tüketilen içecek ise çay ve kahvedir. Bu aşırı kafein alımı el titremesi olarak kendini göstermektedir.

Parkinson Hastalığı; Ellerde aşırı derecede bir titreme olması parkinson hastalığına da işaret etmektedir. Ciddi bir rahatsızlık olan parkinson, ellerde aşırı derecede titremeye neden olmaktadır. Titremeye neden olan nörolojik etkenlerin başında gelmektedir.

Psikolojik Sorunlar; Psikolojik sorunlar yaşayan kişilerrin sinir sistemleri yıpranmış olduğundan ellerinde titreme görülmektedir. Özellikle sinir hastalarının ellerinde yoğun şekilde titreme dikkat çekmektedir.

El Titremesi Nasıl Geçer?

Çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan titremenin sona ermesi için öncelikli olarak titremeye neden olan temel sorunun tespit edilmesi gerekmektedir. Psikolojik etkenlere bağlı olarak ortaya çıkan titremeler sakinleştirici ilaçlarla tedavi edilirken, sağlık sorunlarına bağlı olarak ortaya çıkan titremeler ilaç tedavisi sonucunda son bulmaktadır. Titremenin kökenine inilmesi öncelikli koşuldur.

Titremenin tedavisinde bir diğer önemli nokta düzenli uyku ve dinlenmedir. Stresten mümkün olduğunca uzak durulmalıdır. Titremeye neden olan kafeinli içecekler yerine daha sağlıklı olan bitki çayları, özellikle de yeşil çay tüketilmesi alışkanlık haline getirilmelidir.

 

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.