Eksternal Otit (Yüzücü Kulağı) Nedir, Etkeni, Belirtileri, Tanısı, Reçetesi ve Nasıl Tedavi Edilir ?

  • HASTALIKLAR
  • Eksternal Otit (Yüzücü Kulağı) Nedir, Etkeni, Belirtileri, Tanısı, Reçetesi ve Nasıl Tedavi Edilir ? için yorumlar kapalı
  • 1.284 kez görüntülendi

Eksternal Otit (Yüzücü Kulağı) Nedir, Etkeni, Belirtileri, Tanısı, Reçetesi ve Nasıl Tedavi Edilir ?

External otit, daha bilinen adlarıyla dış kulak iltihabı veya “yüzücü kulağı”, dış kulak yolu ve çevresini örten derinin infeksiyonudur.

Genellikle yüzücülerde görüldüğü için bu isimle de anılır.

External otit neden olur ?

Akut dış kulak iltihabı genellikle Streptococcus, Staphylococcus veya Pseudomonas bakteri türlerinin neden olduğu bir bakteriyel enfeksiyondur.

 

Yüzücü kulağı genellikle yüzme, dalma, sörf, kayak veya diğer su sporlarında olduğu gibi aşırı suya maruziyetten kaynaklanır. Su, özellikle de kulak kiri ile tıkalı olan kulak kanalına toplandığında, cilt vıcıklaşabilir ve bakterilerin gelişmesi için davetkar bir alan görevi görür.

Kulak zarının yüzeyindeki kesikler veya pamuklu çubuk yaralanması gibi nedenlerle aşınma kulak kanalının bakteriyel enfeksiyona yatkınlığına neden olabilir.

Kronik yüzücü kulağı nedir ?

Kronik yani uzun süreli yüzücü kulağı, 4 haftadan uzun süre devam eden veya yılda 4 defadan fazla tekrarlayan external otit’dir.

Bu durumun nedeni;

Bakteriyel enfeksiyon
Bir cilt rahatsızlığı (egzema veya sebore)
Mantar enfeksiyonu (Aspergillosis)
Kronik tahriş (örneğin, işitme cihazlarının kullanımı, pamuk çubuklarının yerleştirilmesi vb.)
Alerji, orta kulak hastalığından kronik drenaj veya nadiren tümörler olabilir.

Bazı insanlarda birden fazla faktör olabilir. Örneğin, egzama olan bir kişide daha sonra kulaktan siyah drenaj gelişebilir. Bu, eşlik eden bir mantar enfeksiyonunu düşündürür.

Diyabetlilerde veya bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerde, kronik yüzücü kulağı ciddi bir hastalık haline gelebilir. Malign external otit, kafatasının tabanından kaynaklı, agresif bir bakteri olan pseudomonas’ın neden olduğu bir  enfeksiyondur.

Yüzücü kulağının belirtileri  nelerdir ?

Enfeksiyonun ilk belirtisi, kulağın dolgun hissetmesi ve kaşınması olabilir.

Daha sonra, kulak kanalı şişer ve kulaktan akıntı olur. Bu aşamada, kulağın dış kısmının hareketi ile çok acı hissedilebilir.

Kulak tıkanıklığı olabilir ve yüzün yan tarafı şişebilir.

Son olarak, boyundaki lenf düğümleri büyüyebilir, bu da çeneyi açmayı zor ya da acı verici hale getirebilir.

Geçici işitme kaybı yaşanabilir.

Doğal ev ilaçları yüzücü kulağını iyileştirmeye yardımcı olur mu ?

Nedene bakılmaksızın, nem ve tahriş, sorunun ilerlemesini uzatacaktır. Yüzmeden veya suya maruz kaldıktan sonra kulaklardaki suyu boşaltmak  yüzücü kulağını önlemeye yardımcı olabilir.

 

Yüzücü kulağı için doğal ve ev bakımı aşağıdaki önlemleri içerir:

Kulaklarınızı kuru tutun. Duş veya yüzmede bir kulak tıkacı veya vazelinli pamuk kullanın.

Kulak zarının çizilmesi veya pamuklu çubuk kullanılması önlenmelidir. Bu, tahriş olmuş cildi daha da hırpalar ve çoğu durumda durum daha da kötüleşir.

Şişme ve akıntı duruncaya kadar işitme cihazı mümkün olduğunca dışarıda bırakılmalıdır.

İlaçların kullanımı için doktorunuzun talimatlarını izleyin ve doktorunuzun talimatı verilinceye kadar kullanmayı bırakmayın. Kulak kanalı çok şişerse antibiyotik tedavisi için fitil kullanımı gerekebilir.

Yüzücü kulağı nasıl engellenebilir ?

Suya maruziyeti azaltın.

Enfeksiyonlara yatkınsanız, yıkanırken veya yüzerken kulak tıkacı kullanmanız önerilir.

Suya maruz kaldıktan sonra kulağınızı bir saç kurutucusuyla kurutun. Kulağı kurutmak için düşük ayarda bir saç kurutma makinesi kullanabilirsiniz. Bu kulak damlalarını kullandıktan sonra da yapılabilir.

Kulağınıza  alet veya pamuklu çubuk sokmayın.

Kulağı kulak kirinden arındırmaya çalışın. Bu kulaklarınızı temizlemek için doktora başvurulmasını gerektirebilir.

Kulak kanalının derininde bulunan kulak kirini çıkarmaya çalışmak için kulak kanalına bir şey koymayın.

Halihazırda bir kulak enfeksiyonunuz varsa veya kulak zarında bir delik varsa veya kulak ameliyatı veya kulak tüpleri kullandıysanız, yüzme öncesi ve herhangi bir kulak damlası kullanmadan önce doktorunuza danışın.

Mineral yağlı kulak damlaları, kuru bir cilt durumunda kulağınızı sudan korumak için kullanılabilir.

Kulakta suyun tutulmasına neden olan kulak kirinin giderilmesine yardımcı olmak için ara sıra  % 3’lük hidrojen peroksit çözeltisi kullanılabilir.

External otit (yüzücü kulağı) reçete örneği

Bu hastalıkta birçok antibiyotik verilebilir. En doğru seçimi tabiki KBB uzmanı yapacaktır. Doktorunuzun verdiği ilaçları kullanın sadece.

Hekimler için tipik bir reçete örneği ise;

Dikloron amp İM 1×1 (aşırı ağırı varsa, acilde)

Sipro gutt kulak damlası S: 2×2

Onadron kulak damlası S: 2×2

Zimaks tb S: 1×1

Majezik tb S: 2×1

Kronik yüzücü kulağı olan bir kişide prognoz nedir ?

Yüzücü kulağı genellikle uygun tedaviyle çabucak iyileşen tedavi edilebilir bir durumdur.

Çoğu zaman  antibiyotikli kulak damlaları ile kolayca tedavi edilebilir. Doktor, kulak kanalι şişerse ilaç kullanιmι için fitil kullanmanızı tavsiye edebilir.

Bazen daha yoğun bir tedavi de gerektirebilir.

Tipik olarak uzun süreli veya ciddi komplikasyonlara neden olmaz.

Kulak kaşıntısı neden olur ?

Kaşınan kulaklar bir insanı delirtebilir, çok sıkıcı bir durumdur. Bir enfeksiyonun ilk bulgusu olabilir, ancak sorun kronik ise, muhtemelen kulak kanalının kronik bir dermatitinden kaynaklanır.

Seboreik dermatit ve egzama  kulak kanalını etkiler. Bu sorunun gerçekten tedavisi yoktur, ancak steroid damlaları ve kremleri ile tolere edilebilir hale getirilebilir. Bu problemleri olan insanlar akut enfeksiyonlara daha yatkındır.

Kulak tıkaçları, alkol damlaları ve kulağa alet sokmama enfeksiyona karşı en iyi önlemdir. Alerjiler için diğer tedaviler de kulakları rahatsız edebilir.

Kulağımda yabancı bir cisim veya böcek bulursam ne yapmam gerekir ?

Yabancı cisimler sık ​​sık küçük çocukların kulağına kulağı temizlemeye veya kaşımaya çalışırken yerleşebilir. Sıkça eşlik eden bir dış kulak iltihabı da vardır.

 

Herhangi bir nesnenin kulaktan çıkarılması çok zor olabilir ve yalnızca güvenli kaldırma tekniklerinde uzman bir KBB uzmanınca denenmelidir.

Bir kulağın yabancı bir cisimden yaralanmasının en yaygın nedeni ise nesnenin çıkarılması sırasında istenmeyen hasar meydana gelmesidir.

Böcekler veya sinekler de kulağa sıkışabilir. Bunlar genellikle ılık su ile yıkanabilirler.

Daha büyük böcekler ise dar kanalda sıkışabilir. Böcek hala hayatta ise, öncelikle kulağı madeni yağ ile doldurun, bu böceği boğacaktır, daha sonra doktorunuza başvurun.

 

 

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.