Egzama Nedir Neden Olur Bulaşıcı mı Belirtileri İbrahim Saraçoğlu

  • Genel Sağlık
  • Egzama Nedir Neden Olur Bulaşıcı mı Belirtileri İbrahim Saraçoğlu için yorumlar kapalı
  • 1.156 kez görüntülendi

Egzama Nedir Neden Olur Bulaşıcı mı Belirtileri İbrahim Saraçoğlu

Egzama ciltte kızarıklık, kaşıntı, içi su dolu kabarcıklar ve ciltte şişme gibi belirtilere yol açan çok yaygın görülen kronik bir cilt hastalığıdır. Her yaştan insanda ortaya çıkan bir hastalık olmasına rağmen daha çok çocuklarda görülür. Egzama belirtileri ciltte kızarıklık, şişme, kabarıklık, çatlama ve sürekli kaşınma olarak görülür. Vücudun her yerine etkileyebilir ancak en çok etkilenen yerler, yüz, eller, bilekler, dizin arkası, boyun ve üst göğüstür. Egzama bulaşıcı bir hastalık değildir. Egzama kalıtsal bir hastalıktır ve bu hastalığı birçok şey tetikleyebilir. Bunlara alerjiler, çevresel etkiler, terleme ve duygusal stres örnek verilebilir. Egzama kronik veya akut olabilir. Eğer tedavi edilmezse egzama çok büyük rahatsızlığa neden olur. Birçok ilaç bulunmaktadır fakat bunların çoğu kimyasal içeriklidir. Bunlar semptomları daha da azdırabilir. Birçok insan için egzamayla savaşmak için doğal yollar daha iyi bir seçenektir. Egzama tedavisi için kullanılabilecek yöntemleri aşağıda açıklayacağız.

Egzama Belirtileri

  1. Kuru, pul pul ve çatlamış deri.
  2. Kırmızı ve iltihaplı cilt
  3. Ciltte kaşıntı ve tahriş.
  4. İçi sıvıyla dolu kabarcıklar
  5. Ciltte pürüzlenme koyulaşma ve kalınlaşma
  6. Tahriş nedeniyle ciltte yanma
  7. Kaşıntıya bağlı ciltte kanama görülmesi

Egzama Nedenleri Nelerdir?

Egzamanın kesin nedeni günümüz tıbbında henüz bilinemese de şu durumların egzama oluşumunu tetiklediği düşünülmektedir;

  1. Stres, üzüntü depresyon
  2. Karaciğer hastalıkları, karaciğerde yağlanma, enzim bozuklukları
  3. Bazı gıdalara karşı alerji
  4. Bağışıklık sistemi zayıflığı
  5. Genetik yatkınlık
  6. Kullanılan ilaçların yan etkisi olarak
  7. Deterjanlar, sabunlar, giysiler, makyaj ürünleri, parfümler, kolonya,  krem ve losyonlar, gibi günlük hayatta kullandığımız maddelere cildin alerjisi
  8. Havanın soğuk ve nem oranının düşük olması

Evde Egzama Nasıl Geçer?

Prof Dr. İbrahim Saraçoğlu Egzama İçin Beyaz Dut Kurusu Kürü

El ve ayaklarda oluşan egzama için tarifini vereceğimiz bu kürü 5-6 defa uyguladığınızda %90 olumlu sonuç alacaksınız. Sizde egzama şikayeti yaşıyorsanız bu kürü mutlaka uygulayın.

Dut Kurusu Kürü Malzemeler:

  1. 1 avuç dolusu beyaz dut kurusu
  2. Yarım litre klorsuz su

İlk olarak yarım litre suyu kaynatın. Kaynadıktan sonra içerisine 1 avuç dolusu beyaz dut kurusunu atın. Dut kurularını attıktan sonra 6 dakika daha kısık ateşte ağzı kapalı bir şekilde kaynatmaya devam edin. 6 dakika sonra ocağın altını kapatın. Hazırlamış olduğunuz karışım ellerinizi yakmayacak sıcaklığa gelince ellerinizi, diz kapaklarınızı,ayaklarınızı veya dirseklerinizi bu suyun içinde 10 dakika bekletin. Dayanabildiğiniz kadar sıcaklıkta olması saha iyi olur. 10 dakika bu suda beklettikten sonra egzamalı bölgenizi sudan çıkarın ve 1 saat sonra durulayın. 3-4 kullanımdan sonra egzamaların iyileşme gösterdiğini görecekseniz. İyileşme gösterse bile son 1-2 kere daha 3 gün arayla kürü devam ettirin. Eğer 5-6 kullanımda egzamanızda hiç bir değişiklik yok ise vücudunuzda ki kaşıntı ve kızarıklıkların sebebi başka bir hastalığın belirtisidir. Dut kurusu kürünü uyguladıktan sonra kızarıklık ve kaşıntılardan kurtuluyor fakat bir süre sonra kendini tekrarlıyor ise egzamanın başka bir türü ile karşı karşı kalmışsınız demektir. Bunun içinde yine İbrahim Saraçoğlu hocamızın önerdiği defne yaprağı kürü uygulamanızı öneririz.

Hindistan Cevizi Yağı

Hindistan cevizi yağı, egzama tedavisinde kullanılan en popüler yöntemlerden biridir. İçeriğinde mantar önleyici, mikrop önleyici, antibakteriyel ve antioksidan özellikler barındırır. Ayrıca, lorik asit, K, E vitaminleri sayesinde kaşınmaya iyi gelir ve cilde bakım yapar. En iyi sonucu elde edebilmek katı hindistan cevizi yağı kullanın. Katı Hindistan cevizi yağını Watsons, Gratis gibi kozmetikçilerden yahut internet üzerinden temin edebilirsiniz. Egzamalı cilde, anında rahatlama elde etmek için günde birkaç kere Hindistan cevizi yağını doğrudan sürün. Belirtiler yok olana kadar ne kadar gün gerekiyorsa o kadar uygulayın. Ayrıca 2-4 yemek kaşığı katı Hindistan cevizi yiyerek de egzama belirtilerini giderip, bağışıklık sisteminizi güçlendirebilirsiniz. Hindistan cevizi yağını doğrudan yutabilir ya da içeceklerinize veya salatanıza ekleyebilirsiniz.

Yulaf Tozu

Çok ince öğütülmüş yulaf da egzama tedavisinde etkilidir.  İltihap ve tahrişi önleyici ve ayrıca rahatlatıcı etkisi sayesinde kaşıntıyı ve acıyı azaltır. Bir küvet dolusu ılık su içerisine bir veya iki bardak yulaf tozu ekleyin. En az 15-20 dakika boyunca bu suyun içerisinde durun. Havluyu hafifçe dokundurarak cildinizi kurutun ve ardından nemlendirici sürün. Bir yemek kaşığı süt içerisine, iki yemek kaşığı yulaf tozu ekleyip, katı bir macun elde edene kadar karıştırın. Bu macunu egzamalı bölgeye yavaşça masaj yaparak sürün. 15-20 dakika boyunca bekleyin ve soğuk su ile yıkayın. Bu yöntemleri gelişme görene dek birkaç ay boyunca, haftada 3-4 defa tekrarların.

Zerdeçal

Zerdeçal, egzama da dahil olmak üzere birçok cilt hastalığını tedavi amaçlı uzun yıllardır kullanılmaktadır.  Ayrıca zerdeçal içerisinde bulunan kürkimin maddesinin iltihap ve bakteri önleyici özellikleri vardır ve bu sayede egzamadan kaynaklı kaşıntıyı ve acıyı yok eder. Bir macun kıvamına gelene kadar yarım yemek kaşığı zerdeçal içerisine, yeteri kadar süt koyup karıştırın. Bu macunu egzamalı bölgeye, kaşıntı ve kızarıklık geçene kadar, günde iki kere sürün. Ayrıca yarım çay kaşığı zerdeçal tozunu, bir bardak kaynayan su içerisine koyup, 10 dakika demlenmesini bekleyebilirsiniz. Daha sonra soğumasını bekleyip, ya bu karışımı içebilirsiniz ya da egzamalı bölgeyi yıkamak için kullanabilirsiniz.

Aloe Vera

Aloe veranın barındırdığı birçok özellik, egzama ile mücadelede çok yardımcı olur. İltihap giderici özelliği sayesinde, egzamanın yol açtığı kaşıntıyı dindirir ve yanma hissini alır. Ayrıca mikrop önleyici özelliği cildinizin daha fazla iltihaplanmasını önler. Bunlara ek olarak aloe vera cildi nemlendirir ve bakım yapar. Taze aloe vera yaprağını uzunlamasına kesip içinde jelini çıkartın. Ayrıca bu jel içerisine birkaç damla E vitamini de ekleyebilirsiniz. Bu jeli doğrudan egzamalı bölgeye sürün. Kendi kendine kurumasını bekleyin ve daha sonra sıcak su ile yıkayın. Bu yöntemi birkaç hafta boyunca günde iki kere uygulayın.

Epsom Tuzu (Magnezyum Sülfat)

Epsom tuzu da birçok ciddi cilt haltalığını tedavi etmede kullanılan etkili bir yöntemdir. Epsom tuzu içerisinde bulunan magnezyum sülfatın iltihap giderici özellikleri vardır ve bu sayede iltihap azaltılarak, cildin kaşınması azaltılır. Ayrıca epsom tuzu vücudunuzdan toksinlerin atılmasına yardımcı olur ve mikrop önleyici özelliği sayesinde egzama izlerinin azalmasına yardımcı olur.

  1. Bir küvet dolusu sıcak su içerisine bir veya iki bardak epsom tuzu ekleyin.
  2. 10-15 damla lavanta yağı ekleyip karıştırın.
  3. 15-20 dakika boyunca içerisinde bekleyin.
  4. Cildinizi havluyla yavaşça dokunarak kurutun ve biraz nemlendirici sürün.
  5. Bu yöntemi haftada üç defa uygulayın.

Not:  Epsom tuzu banyosu, kalp sorunu yaşayanlar, yüksek kan basıncı problemi olanlar ve şeker hastalarına önerilmez.

Salatalık

Salatalığın yüksek su içeriği, güçlü iltihap önleyici özellikleriyle birleşince, egzama için çok etkili bir yöntem haline gelir. Bir salatalığı dilimlere ayırıp, bir miktar su içerisine koyup en az birkaç saat bekletin. Suyu süzüp, cilde sürün. Kendi kendine kurumasını bekleyin ve daha sonra sıcak su ile yıkayın. İki ay boyunca günde birkaç defa bu yöntemi uygulayın. Alternatif olarak, salatalığı dilimlere ayırıp, buzdolabına 30 dakika boyunca koyun. Soğuk salatalık dilimlerini egzamalı bölgeye koyup 10-15 dakika boyunca bekletin. Bu yöntemi birkaç ay boyunca günde 3-4 defa uygulayın. Bu yöntemlerin yanı sıra cildinizi nemli tutmaya özen gösterin. Bol bol su için ve su içeriği yüksek sebze ve meyveler yiyin. Ayrıca bir bardak su içerisine, bir tatlı kaşığı elma sirkesi ekleyip, bu karışımı egzamalı bölgeye sürmeyi deneyebilirsiniz.

Papatya

Papatya bitkisi de egzama tedavisinde kullanılan bir başka yöntemdir. Bu bitki flavonoidler içerir ve bunların iltihap önleyici özellikleri vardır. Bunlar kızarıklığı, şişmeyi, kaşınmayı ve iltihabı azaltarak rahatlama sağlar. Bir bardak kaynar suya, bir yemek kaşığı papatya çiçeği koyun. 15 dakika boyunca demlenmesini bekleyin. Süzüp, soğumasını bekleyin. Temiz bir kıyafet parçasını bu karışım içerisine batırarak, egzamalı bölge üzerine koyun ve 10-15 dakika boyunca bekletin. Belirtiler azalana kadar bu yöntemi günde 3 defa uygulayın. Ayrıca birkaç damla papatya esans yağını, bir tatlı kaşığı zeytinyağına ekleyebilirsiniz. Bu karışımı alarak egzamalı bölgeye 5-10 dakika boyunca nazikçe masaj yapabilirsiniz. Bu yöntemi de probleminiz çözülene kadar günde iki defa uygulayabilirsiniz.

Sandalağacı

Eski tıbbi yöntemlerinde, egzamanın yol açtığı problemleri çözmek için sıklıkla kullanılan bir yöntem ise sandalağacıdır. Bu yöntemin yatıştırıcı, soğutucu, mikrop önleyici ve iltihap giderici özellikleri cilt kuruluğu gibi egzama problemlerine çok iyi gelir. Ayrıca sandalağacı egzamanın yol açtığı yaraları da yok eder. 1 tatlı kaşığı sandalağacı tozunu ve 1 tatlı kaşığı kafuru, yeteri kadar gül suyu veya normal su ile karıştırarak yoğun bir macun elde edin.

  1. Bu macunu egzamalı bölgeye sürün.
  2. 10 dakika boyunca bekletin ve ılık su ile yıkayın.
  3. Bir ay boyunca günde iki defa bu yöntemi uygulayın.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.