Dünyaca Büyük Başarı Kaydetmiş Yüz Nakli Operasyonu

  • ESTETİK VE GÜZELLİK
  • Dünyaca Büyük Başarı Kaydetmiş Yüz Nakli Operasyonu için yorumlar kapalı
  • 1.308 kez görüntülendi

Dünyaca Büyük Başarı Kaydetmiş Yüz Nakli Operasyonu

Dünyaca Büyük Başarı Kaydetmiş Yüz Nakli Operasyonu

Yüz nakli, en basit tanımıyla insan yüzünün hasar görmüş veya yok olmuş kısmının iyileştirilmesi anlamına gelir. Yanıklar, ateşli silah kazaları, trafik kazaları, hayvan veya insan saldırıları sonucunda insanın yüzünde oluşan görüntünün bozulması neticesinde başka bir kişiden alınan parçaların birleştirilmesi sayesinde oluşturulur.

Yüz naklinin haricinde zaman zaman burun ve kulak yerleştirilmesi de yapılmaktadır. Yüz nakli herkesçe bilinen el ya da parmak nakilleri kadar basit bir işlem değildir. Hemen hemen her doktorun el becerisinin yatkın olmasına ve herkesçe bilinmesine rağmen bu operasyon çok sık yapılmamaktadır.

Yüz nakli yapabilmenin ilk şartı başarılı bir doktorun olmasıdır. Diğer bir unsur ise nakil yapılabilmesi için uygun donör bulunmasıdır.  Doktorların yüz nakli işlemini yapabilmeleri için diğer nakil ve ameliyatlardan daha farklı ve donanımlı bir eğitim almaları gerekir.

Yüz nakli yapılmadan önce hastaya uygun bir yama bulunması gerekmektedir. Kasların uyumlu olacağı, sinirlerin ve tükürük bezlerinin uyumlu olacağı, vücudun kabul edeceği ve en önemlisi de beyin ölümü gerçekleşmiş bir verici bulunması gerekir. Bunun yanında diğer bir önemli husus ise cinsiyet ve kan grubu açısından da uyum olmasıdır.

Yüz Nakli Nasıl Yapılır
Yüz Nakli Nasıl Yapılır

Yüz Nakli Nasıl Yapılır?

Yüz nakline başlanmadan önce kontrol edilmesi gereken hususlar vardır. Bunlar;

  • Kasların işlevsellikleri
  • Tükürük bezi ve sinirlerin kabul edip etmeyeceği
  • Damarların uyumu

Damarlara uygun donörlerin bulunması için öncelikle HLA testi yapılır. Bu test sonucunda hastaya nakil edecek derinin hastanın dokuları ile uyumlu olup olmadığı tespit edilir. Eğer eşleşme olmazsa vücut dokuları kabul etmez ve operasyon hüsranla sonuçlanır.

Ameliyat büyük bir hassasiyet istemektedir. Hassasiyetle birlikte, becer, el yatkınlığı ve sabır da gerektirmektedir. Bu uygulama için beyin ölümü gerçekleşmiş fakat hala nefes alan hastalar tercih edilmektedir.

İlk başta yüz maskesi çıkartılır. Kalbi hala atan, nefes alan hastanın yüzü büyük bir hassasiyetle çıkarılır. Yüz çıkartma işlemi yaklaşık olarak 4-5 saat kadardır. Yüz çıkarıldıktan sonra yaklaşık 10-15 saatlik bir maraton başlar.

Artık hazırlanan hasta için nakil işlemi başlamıştır. En başta sinirler ve damarlar uç uca gelecek şekilde birbirine eklenir. Alınan yüz, hastanın yüzünün tahrip olmuş kısmına yerleştirilerek düzgün bir şekilde dikilir ve son şekli verilir. Operasyon sonrası nakil işlemi uygulanmış hasta bambaşka bir yüz ile uyanır.

Yüz Nakli Nasıl Yapılır
Yüz Nakli Nasıl Yapılır

Yüz Naklinin Amacı Nedir?

Yüz naklinin amacı hastanın toplumca dışlanmamasını sağlamak, psikolojik açıdan destek olmak ve eski doğal görünümünü kazandırmaktır.

Bildiğiniz üzere yüz, vücudun en önemli parçasıdır ve en çok gözüken bölgesidir. Bu yüzden yüz ve yüzün güzelliği estetik görünüm olarak da çok önemlidir.

Bayanlar kadar erkekler için de önemli olan yüz, en ufak bir darbe sonucu da olsa kişinin dış görünüşüne olumsuz şekilde yansımaktadır. Biz şimdi ufak darbelerden bahsettik. Bunların bir de büyük olanları var. Örneğin trafik veya iş kazaları sonucunda vs. yüzünü ya da yüzünün büyük bir bölümünü kaybeden insanlar var.

Bu şekilde yüzünü kaybetmiş hastaların eskisi gibi hayatlarına devam edebilmeleri için onlara yüz nakilleri yapılır. Yüz nakli sadece dış görünüş için de değildir. En önemli sebebi hastanın zarar görmüş veya tahrip olmuş doku ve sinirlerinin onarılması eski işlevlerine dönebilmeleri amaçlanmıştır. Hastanın eskisi gibi yüz kaslarını çalıştırabilmesi, yemek yiyebilmesi ve gülebilmesi için kas ve dokular onarılır.

Uygun donör bulunan hastalara hemen yüz nakli yapılır. Böylece yüzün yok olmuş veya zarar görmüş kısmı yeni deri ile kaplanır ve yüz kasları eski haline döner.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.