Dudak Uyuşması – Kalıcı Hale Gelmesin!

  • Genel Sağlık
  • Dudak Uyuşması – Kalıcı Hale Gelmesin! için yorumlar kapalı
  • 1.023 kez görüntülendi

Dudak Uyuşması – Kalıcı Hale Gelmesin!

Dudağın tamamında veya bir kısmında uyuşukluk meydana gelmesi; bir hastalığa bağlı olarak ortaya çıkabilir ve sürekli hâle gelebilir. Bu nedenle kalıcı hale gelmeden dudak uyuşması nedeni belirlenmeli ve tedavi edilmelidir.

Dudak Uyuşması Kısaca

Yaşam editörleri tarafından hazırlanan hastalık kartlari ilgili hastalığa ait en çok merak edilen sorulara kısaca yanıt verir.

  • Dikkat
  • Normal
Başlıca Nedenleri:

Dudak uyuşmasına genelde stres ve anksiyete, kalsiyum eksikliği ya da sinir hasarı neden olur.

Tıbbi Adı Nedir?

Dudak uyuşmasının tıbbi adı “Dudak Parestezi”sidir.

Hangi Doktora/Bölüme Gidilir?

Dudak uyuşması için Nöroloji bölümüne gidilir.

Dudak Uyuşması Nedenleri

Normalden Hızlı ve Derin Solunum (Hiperventilasyon)
Stres ve kaygıdan kaynaklanan hızlı ve derin solunum, dudak uyuşmasının en yaygın nedenlerinden biridir. Kandaki karbondioksit miktarının azalmasına neden olur ve anksiyeteyi (kaygıyı) arttırır. Kişi bu tip solunum yaptığında dudaklarında, ellerinde ve ayaklarında uyuşma görülür. Bazı durumlarda dudak seğirmesi de meydana gelebilir.

Kalsiyum Eksikliği (Hipokalsemi)
Kandaki kalsiyumun azalması; bazı ilaçların kullanımından ya da başka bir hastalıktan kaynaklanıyor olabilir. Kalsiyum eksikliği genellikle: dudak uyuşması, kas spazmı ve ağrılı seğirmelere neden olur. Kandaki kalsiyum ve fosfat düzeyleri için yapılacak basit bir testle tespit edilebilir. Potasyum ve sodyum minerallerindeki eksiklik de yine dudak uyuşmasına neden olabilir.

Periferik Nöropati
Dudak uyuşması; periferik nöropatinin önemli belirtilerinden biridir. Periferik nöropati çeşitli nedenlerle vücudun herhangi bir yerinde oluşan sinir hasarını ifade eder. Bu hastalıkta; uyuşma genelde bacaklardan başlayıp yukarı doğru ilerler ve hastanın yürürken dengesini sağlayamamasına neden olur.

Deniz Mahsulü Zehirlenmesi
Sisteminde sualtı bitkilerinden gelen toksinler olan küçük balıkların tüketiminden meydana gelen “ciguatera zehirlenmesi” dudak uyuşmasının bir başka nedenidir. Bu küçük balıklarla beslenen büyük balığı yiyen kişi dudak ve dil uyuşması yanında halüsinasyon da görebilir.

Raynaud Fenomeni
Raynaud Fenomeni; el ve ayak parmaklarındaki deri altında bulunan kan damarlarının daralması anlamına gelen bir hastalıktır. Bu durumda kan damarlarındaki oksijen akışı durur ve ten mavimsi ya da beyazımsı bir renge dönüşür. Raynaud fenomeninden muzdarip hastalar genellikle dudaklarında, kulak memelerinde hatta burunlarında karıncalanma hisseder.

Geçici İskemik Atak
Kan pıhtısı nedeniyle beyne giden kanın geçici olarak durması durumuna iskemik atak denir ve bu durum bir inme öncüsü/mini-inme kabul edilir. İskemik atak belirtileri genelde normal inmeninkilere benzer fakat kalıcı değildir. Bu atağın belirtileri arasında vücudun bir tarafındaki uzuvlarda ve dudakta uyuşma görülebilir.


Multipl Skleroz
Bir otoimmün hastalıktır yani bağışıklık sisteminin kendi vücut hücrelerine saldırmasıyla oluşur. Multipl sklerozda bağışıklık sistemi çevresel sinirlerin kılıflarına saldırır. Bundan kaynaklanan hasar vücudun herhangi bir bölgesinde uyuşmaya neden olur. Hasar gittikçe artar ve geri döndürülemez. Uyuşma önceleri hafif ve aralıklıdır ama gittikçe şiddetlenir.

Guillain-Barre Sendromu
Vücuttaki sinirleri hedef alan bir hastalıktır. Bağışıklık sistemi, sinirlere saldırır bu da kol ve bacaklarda güçsüzlüğe ve uyuşukluğa neden olur. Uyuşukluk hızlıca yayılır ve sonuçta bölgesel ya da genel felce neden olur. Belirtiler kritik özellik taşımıyor ya da çok hızlı yayılmıyorsa hastane bakımı gerekmez. Sendromun sebebi henüz bilinmemekle birlikte mide üşütmesi gibi bulaşıcı bir hastalık genelde sendroma öncülük etmektedir.

Kene Isırması
Borrelia burgdorferi adıyla bilinen bakteriyi taşıyan kenelerin neden olduğu bir durumdur. Hastalığa neden olan keneler genelde çimlik alanlarda yaşar, yani böyle bir yerde yaşıyorsanız kene sokmasından kendinizi korumanız önemlidir. Bu bakteri; vücuda girmesinden aylar sonra bile menenjit ve yüz felci gibi bazı hastalıklara neden olabilir. İki hastalıkta da ortak belirtiler: dudakta karıncalanma ve uyuşukluk, uzuvlarda daha sonra kas hareketi bozukluğuna neden olabilecek uyuşmalardır.

Dudak Uyuşması Tedavisi

Rahatsızlığa neden olabilecek bir dizi hastalık olduğundan, uyuşmanın altında yatan esas nedeni bulmadan uygun tedaviyi tahmin etmek zordur. Bir doktora görünmek en iyi karar olacaktır. Uyuşukluk özellikle ciddi bir hastalıktan kaynaklanmıyorsa evde uygulanabilecek ve kısa sürede rahatlama sağlayabilecek bazı yöntemler mevcut.

Vazelin
Vazelin kullanımı soğuk havaya maruz kalma sonucu meydana gelen uyuşmaya karşı uygulanabilecek en iyi yoldur. Bu sebeple dışarı çıktığınızda yanınızda herhangi bir dudak kremi ya da vazelin taşımanız tavsiye edilir.

Gazlı İçeceği Bırakmak
Dudak uyuşmasından muzdarip insanların içinde karbondioksit bulunan her türlü içeceği içmeyi kesmesi gerekmektedir.

Kullanılan İlaca Ara Vermek
Eğer uyuşukluk belirli bir ilacı almaya başladıktan sonra başladıysa; ilacı kullanmayı doktorunuzun bilgisi dahilinde birkaç gün için kesebilirsiniz. Böylece uyuşmanın buna bağlı olarak gelişip gelişmediğini görebilirsiniz. Uyuşma geçiyorsa doktorunuza; ilacı, muadili başka bir ilaçla değiştirip değiştiremeyeceğini sorabilirsiniz.

Alerjiniz Olabilecek Besinlerden Uzak Durun
Uyuşukluğun bir alerjik reaksiyondan kaynaklanıyor olabileceğini düşünüyorsanız, bunu tetikleyebilecek yiyeceklerden uzak durun.

Uyuşukluk sebebini bilmiyorsanız ve iyileşme görülmüyorsa bir doktora başvurun.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.