Dudak Kanseri Belirtileri ve Tedavisi

  • Genel Sağlık
  • Dudak Kanseri Belirtileri ve Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 1.432 kez görüntülendi

Dudak Kanseri Belirtileri ve Tedavisi

Dudak dokusu çok katlı yassı epitel hücrelerinden meydana gelir. Günümüzde bu dokuda oluşan kanser vakalarının çok büyük bir kısmı yüksek başarı ile tedavi edilebilmektedir. Ağız ve civarında en sık görülen kanser türü dudak kanseridir. Genellikle alt dudakta oluşur. Baş ve boyun kanserleri kategorisinde değerlendirilir.

Dudak Kanseri Belirtileri

Dudak çatlakları ve yaraları sık karşılaşılan rahatsızlıklardandır. Ancak üç hafta içerisinde iyileşmiyor olması dudak kanseri şüphesini artırır.

Dudak kanseri belirtileri şunlardır:

  • Dudakta iyileşmeyen yara veya yumru oluşumu, kalınlaşma
  • Dudakta iyileşmeyen beyaz veya kırmızı benekler
  • Yarada kanama ve kabuklanma, dudakta hissizlik veya ağrı
  • Yeme ve çiğnemede zorluk
  • Seste ve diksiyonda bozukluk
  • Boyunda şişen lenf bezleri

Dudak Kanserinin Nedenleri

Sigara ve Alkol
Tütün ve tütün mamulleri dudakta bulunan mukoza tabakasındaki epitel doku ile barışık değildir. Gerek çiğneme yolu ile gerekse sigara içimi ile dudağa temas eden tütün, mukozayı tahriş ederek kansere yol açabilir. Aşırı alkol tüketimi de benzer etki yapar.

Alkol ve sigara dudak kanseri nedenleri arasında birinci sırayı almaktadır.

HPV
Cinsel yolla bulaşan HPV (Human Papillomavirus) virüsü oral seks sonrasında dudaklara taşınırsa kanser riskini artırabilir.


Güneş Işığı
Güneş ışığında bulunan ultraviyole ışınlar direk temas halinde dudak kanserine yol açabilir. Benzer şekilde solaryum cihazları da dudak kanseri riskini artırır.

Dudak kanseri açık tenli kişilerde, erkeklerde ve 40 yaş üzerinde daha sık görülmektedir.

Dudak Kanserinin Tedavisi

Tedavi seçeneğinin belirlenmesinde teşhis ânı, dudak kanserinin ne kadar agresif olduğu, tümör boyutu ve hastanın genel beden sağlığı önemli rol oynamaktadır. Tedavilerin olumlu sonuç vermesi için hasta sigara ve alkol tüketmemelidir.

Cerrahi Operasyon
Kanserli doku veya tümör küçükse ve erken teşhis edilmişse cerrahi müdahale ile yerinden alınabilir. Sonrasında bir dizi estetik operasyonla dudağın doğal fonksiyonu ve görüntüsü geri kazandırılır.

Radyasyon Terapisi ve Kemoterapi
Kanserli doku veya tümör büyükse veya geç teşhis edildiyse; küçültüp cerrahi müdahaleye hazır hale getirmek için radyoterapi ve kemoterapi kullanılır. Bu tedaviler kanserin metastaz yaparak vücudun başka bölgelerine yayılmasını ve tekrarlamasını önler, kanserli dokuyu inceltir ve küçültür.

Ağır yan etkileri olduğu için bu tedaviler cerrahi müdahale ile olabildiğince iç içe ve ihtiyaç duyulduğu kadar uygulanır.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.