Dudak Isırma Alışkanlığından Kurtulma Önerileri

  • Genel Sağlık
  • Dudak Isırma Alışkanlığından Kurtulma Önerileri için yorumlar kapalı
  • 795 kez görüntülendi

Gün içinde etrafımızdaki birçok insanı dudaklarını ısırırken görebiliriz. Peki, bunun sebebi nedir? Dudak ısırmak, dudak yeme alışkanlığı, genellikle kişinin o an gergin olmasından, stresten ve diğer başka nedenlerden kaynaklanmaktadır. Fakat bazen bunu dişleriniz ve dilinizle, ağzınız ya da dudaklarınızdaki yarayla oynarken de fark etmeden yapabilirsiniz. Şayet bu hareketler devamlı hale gelirse ağzınızda ve dudaklarınızda problemler meydana gelir. Dudak ısırma sendromu, dudak soyulmalarına, yaralara ve dudak kuruluğuna sebep olabilir. Bu kronik sendromdan dolayı farkında olmadan dudaklarınızı yaralayabilirsiniz. Ayrıca bu yaralar kalıcı hale gelirse kansere çevirme riski de taşımaktadır.

Dudak ısırma alışkanlığını nasıl bırakırım?

Tadı nahoş olan bir ruj kullanın.

Tadını sevmediğiniz, hoşlanmadığınız bir ruj kullanmak dudak ısırma, yeme alışkanlığınızdan kurtulmaya yardımcı olabilir. Yapmanız gereken yalnızca dudak ısırma ihtiyacı duyduğunuzda tadını sevmediğiniz rujunuzu kullanmak olacaktır.

Kendinize hayırlı bir meşgale edinin.

Dudaklarınızı ısırmanız, can sıkıntısından kaynaklanıyor olabilir. Örneğin televizyon izlerken, ya da internette boş boş dolaşırken kendinizi dudaklarınızı ısırıyorken bulabilirsiniz. Bunun sebebi, dinlenirken ve sakin ortamlarda vücudunuz hareket halinde olma ihtiyacı duyar. Dudaklarınızı ısırmaktan kurtulmak için örgü örebilir, yazı yazabilir, dikiş dikebilir yahut faydalı meşru işlerle vakit geçirebilirsiniz.

Dudak ısırma alışkanlığı neden olur tespit edin

Dudak ısırma ve diğer buna benzeyen alışkanlıklar, vücudunuzun farklı konulara direnme yöntemidir. Bazıları gergin olduğunda bacaklarını sallar, bazıları ise gözlerini daha sık aralıklarla kırpar. Hangi durumda dudaklarınızı ısırdığınızı tespit edip, sizi geren kişilerden ve olaylardan uzak durun. Unutmayın bu davranışlar ne kadar devam ettirilirse kalıcılığı da o kadar artacaktır.

Doktorunuza başvurun.

Dudaklarınızı ısırmaktan nasıl kurtulacağınızı merak mı ediyorsunuz? O zaman bu konuda bir psikologa başvurmak, size sebeplerini anlamanızda yardımcı olabilir veya doktorunuz sizi bir uzmana yönlendirebilir.

Dudaklarınızı ısırmanız genellikle bir endişe belirtisidir. Ayrıca obsesif kompulsif bozukluk yani takıntı hastalığının göstergesi de olabilir. Bu durum genellikle gençlerde yaygındır. Doktorunuz diğer nedenlerden kaynaklanan ısırmalara da yardım edebilir. Ayrıca diş hekiminizden ağız koruyucusu talep edebilirsiniz. Ağız koruyucusunu geceleri kitap okurken, dinlenirken ya da televizyon izlerken kullanmanız dudaklarınızı ısırmanıza da engel olacaktır.

Dişlerinizi kontrol ettirin.

Dudak ısırma alışkanlığı bazen ağız yapınızla da alakalı olabilir. Şayet dişlerinizde yamukluk varsa vücudunuz siz farkında olmadan bunu dilinizle düzeltmeye çalışıyor olabilir. Aşırı bir dudak ısırması veya ısırmalara neden olan düzensizlikler varsa, bir diş hekimine kontrole gitmeniz gerekebilir. Diş hekiminiz dudak ısırma alışkanlığının dişlerin düzeniyle alakalı olup olmadığını anlayacaktır. Bundan sonra tedavi için sabitleyici ya da diş telleri kullanmanız gerekebilir. Dişleriniz düzeldikten sonra dudak ısırma sorunları düzelecektir.

Bir terapiste gidin

Sebebi ne olursa olsun, alışkanlıklarınızı tersine çevirmede uygun bir uzman tarafından alınan terapi, ilaçlardan daha faydalı olacaktır. Fakat terapistinizin endişe ve takıntıları tedavide deneyimli olduğundan emin olun.

Gevşeme tekniklerini deneyin

Diyaframdan nefes alma

Buna derin solunum da denir. Çoğu insan bunu nefeslerini kontrol ederek gevşeme aracı olarak kullanır. Bu da dudakları ısırmada önleyici olarak kullanılabilir.

Kademelias gevşemesi

Diyaframdan nefes alıp verme ile birlike kademeli olarak kas gevşetmek önemli bir yoldur. Gerginleşip bir kastan diğer kasa enerjinizi aktarın. Kaslar yorulduğu zaman endişe belirtilerine gerekli olan enerji eksik kalır ve rahatlama hissi verir. Gerginleşip gevşemeye ayak parmak uçlarınızdan başlayıp yavaşça boyna ve kafaya doğru yönlenin. Bu gevşeme ters yönde de olabilir. Bunu 5 saniye gerginleşme 30 saniye gevşeme şeklinde tekrarlar halinde yapın.   

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.