Dudağım Uyuşuyor, Dudak Neden Uyuşur, Nasıl Geçer?

  • Genel Sağlık
  • Dudağım Uyuşuyor, Dudak Neden Uyuşur, Nasıl Geçer? için yorumlar kapalı
  • 1.098 kez görüntülendi

Dudak parestezisi, dudak uyuşukluğunun tıp alanındaki adıdır. Dudağın tamamında veya bir kısmında uyuşukluk meydana gelmesi, bir hastalığa bağlı olarak ortaya çıkabilir ve sürekli hâle gelebilir. Bu nedenle kalıcı hale gelmeden dudak uyuşması nedeni belirlenmeli ve tedavi edilmelidir.

Dudak uyuşukluğunu meydana getiren birçok etken olmakla birlikte,bilinen en yaygın unsurlar, alerjik reaksiyonlar, mineral eksikliğidir. Aynı zamanda stres ve anksiyete, kalsiyum eksikliği ya da sinir hasarı da dudaklarda uyuşmaya neden olabilmektedir. Birkaç saate geçmeyen, inatçı dudak uyuşuklukları, daha ciddi nörolojik ya da dolaşım sistemi ile ilgili rahatsızlıkların da habercisi olabilir.

Çoğu zaman bu tür geçici veya hafif uyuşukluklar ciddi problemlere yorulmadığı gibi, çok da normal sayılmazlar. Bu uyuşmayı sık sık yaşayan kişiler en kısa zamanda bir nöroloji doktoruna görülmelidir.

Dudaklardaki uyuşmanın nedenleri

Zayıf kan dolaşımı

Kan dolaşımının zayıf olması, dudak uyuşmasının en sık karşılaşılan nedenlerindendir. Bu durumda dudak çevresindeki kan damarları daralmış olduğundan, dudağınızda sık sık uyuşukluk ve karıncalanma hissedersiniz.

Alerji

Dudak uyuşmasına belki de en genel gösterilecek sebep, bir yiyeceğe ya da içeceğe karşı alerjidir. Şişmiş ve karıncalanma hissi yaşanan dudakta, Alerji olma ihtimali yüksektir. Küçük çaplı uyuşmalar birkaç dakika sürerken, büyük çaplı olanlar saatlerce sürebilmektedir.Geçici türdeki uyuşmalara sebep olabilecek maddeler,özellikle kadınların kullandıkları dudak koruyucuları, rujlar gibi maddelere renk veren ya da içlerinde barındırdıkları kimyasal maddeler olabilir, bunlara karşı alerji meydana gelebilir. Bu durumda, kullanımı derhal kesilmelidir.

Stres

Stres, kaygı ve depresyondan kaynaklanan hızlı ve derin solunum, dudak uyuşmasının en yaygın nedenlerinden biridir. Bu durum, kandaki karbondioksit miktarının azalmasına yol açar ve kaygıyı arttırır. Kişi bu tip solunum yaptığında dudaklarında, ellerinde ve ayaklarında uyuşma görülür.

Hassasiyet

Dudaklar, tıpkı cildimiz gibi aşırı sıcağa, kurumaya karşı tepki verir. Özellikle çok sıcak içeceklerin fazla tüketimi dudak uyuşukluğu yapabilir. Tam tersi durumlarda da, aşırı soğuk havaya maruz kalındığında da dudaklar büzüşür ve genellikle uyuşma başlar. Bu kısa süreli ise rahatsızlık vermeyebilir fakat uzun süreli olanlar, ciddi sorunların habercisi olabilir.

Periferik Nöropati

Dudak uyuşması; periferik nöropatinin önemli belirtilerinden biridir. Periferik nöropati, çeşitli nedenlerle vücudun herhangi bir yerinde oluşan sinir hasarını ifade eder. Bu hastalıkta; uyuşma genelde bacaklardan başlayıp yukarı doğru ilerler ve hastanın yürürken dengesini sağlayamamasına neden olur.

Mineral eksikliği

Sodyum, fosfor, potasyum seviyeleri normalden düşük seviyelerde olan insanların kanlarında kimyasal dengesizlik oluşur ve bu durumda uyuşukluk, sızlama, şişme ya da karıncalanma gibi rahatsızlıklar ortaya çıkar. Bu rahatsızlıklar el ve ayak gibi uzuvlarda olacağı gibi, göz, kulak ve dudak gibi bölümlerde de ortaya çıkabilir.

Raynaud sendromu

Raynaud sendormu, dudak, kulak, burun, ayak ve parmaklardaki kan damarlarının daralmasına neden olan hastalıktır. Ve bu damarların daralması sonucu, dudak dahil çeşitli uvuzlarda uyuşma meydana gelebilir.

Geçici iskemik atağı

Geçici iskemik, yaygın olarak mini inme olarak adlandırılan bir durumdur. Beyninize giden kan akışı geçici süreli bloke olduğunda meydana gelir. Geçici istemik ayrıca inme benzeri semptomlara da yol açabilir. Dudak uyuşması da geçici istamikte görülen bir sağlık sorunudur.

Dudak uyuşması nasıl geçer, hangi doktora gitmeli?

  1. Dudak uyuşması sorununu sık yaşıyorsanız, en kısa zamanda bir nöroloji yani beyin ve sinir hastalıkları doktoruna görünmelisiniz. Doktorunuz size çeşitli testler uygulayacak ve soruna göre tedaviyi gerçekleştirecektir.
  2. Dudak uyuşmanız alerjiden kaynaklıysa, size alerji yapan, dudak uyuşmasına yol açan yiyeceklerden uzak durun.
  3. Dudak uyuşması, kullandığınız ilaçların yan etkisi olarak ortaya çıkabileceğinden, kullandığınız ilaçları gözden geçirin.

Dil Uyuşması Nedenleri Belirtileri Ve Tedavisi İçin Tıklayınız

Ağız Uyuşması Neden Olur, Nasıl Geçer, Hangi Doktora Gitmeli? Tıklayınız

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.