Dolaşım Bozukluğu Belirtileri ve Tedavisi

  • Genel Sağlık
  • Dolaşım Bozukluğu Belirtileri ve Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 887 kez görüntülendi

Dolaşım Bozukluğu Belirtileri ve Tedavisi

Sağlıklı bir vücut için kan dolaşımının düzenli olması gereklidir. Dolaşım sisteminiz; hücrelerinize oksijen ve besin iletir; aynı zamanda vücudunuzdan atık ve karbondioksit atılımını sağlar. Kan dolaşımının bozulması, birçok hastalığa neden olabilir ve bunların çoğu zamanla hayati tehlike oluşturabilir.

Kan dolaşımı bozukluğu; önemli dokulara zarar vererek tehdit oluşturabilecek hastalıklara yol açabilir. Bu sağlık risklerinin önüne geçmek için dolaşım bozukluğunu önlemek ya da düzene sokmak adına uygulanabilecek pek çok yöntem mevcuttur.

Dolaşım Bozukluğu Belirtileri

Dolaşım bozukluğu olduğunu düşünüyorsanız dikkat etmeniz gereken birkaç nokta vardır. Eğer düzenli egzersiz yapmıyorsanız ya da aşağıdaki belirtilerden biri sizde görülüyorsa:

1 Bacaklarda Ağrı

Bacaklarınızı kullandığınızda ağrı oluşup oluşmadığına bakın. Kesintili topallama denen bu durum; bacaklara yeterli kanın ulaşmadığının işaretidir.

2 Kollarda ve Bacaklarda Uyuşma

Kollarda ve bacaklarda uyuşma ve zayıflık hissedebilirsiniz. Bu; hareket halindeyken de dinlenirken de oluşabilir. Ağır vakalarda bu duruma yüz kaslarının bozulması, yüz sarkması ve konuşma bozukluğu eşlik edebilir. Bu belirtiyi ciddiye almalısınız çünkü beyninize yeterince kan gitmediğinin bir işaretidir ve felce neden olabilir. Bu belirtilerin yanında göğüs ağrısının da olması kalp krizini işaret ediyor olabilir.

3 El ve Ayak Üşümesi ya da Şişmesi

El ve ayaklar yeterli kan dolaşımı olmadığında soğuyabilir ve şişebilir. Buna bacaklarda cilt rengi değişikliği ve düşük nabız eşlik eder. Eğer cildiniz mavimsi bir renk aldıysa bu kan hücrelerinin yeterli oksijen almadığının göstergesidir.

4 Erkeklerde Ereksiyon Problemi

Erkelerde, belden aşağı bölgede düzgün kan dolaşımı yoksa ereksiyon problemi görülebilir.

Ayrıca şu belirtiler de görülebilir:

  • Bitkinlik, çabuk yorulma
  • Hastalıklardan yavaş iyileşme
  • İştah kaybı
  • Kabızlık
  • Cilt kuruluğu
  • Baş dönmesi, hafıza kaybı

Dolaşım Bozukluğu Nedenleri

Kan dolaşımında zayıflık pek çok nedenden kaynaklanabilir fakat bunlardan en yaygın görüleni damar sertleşmesidir. Düşük kan dolaşımından muzdaripseniz diğer olasılıklar da söz önüne alınmalıdır.

1 Damar Sertleşmesi

Vücutta kan dolaşımının zayıflamasının pek çok nedeni vardır. Damar sertleşmesi bunların en yaygın görülenidir. Kan damarlarının sertleşmesi; vücuda kan pompalanmasını güçleştirir, en dikkat çeken bölgeler ise eller ve ayaklardır.

Bu durum; yüksek tansiyon, yüksek kolesterol ve diyabet gibi nedenlerle arter duvarlarında atık birikmesiyle oluşur. Sigara kullanımı ve yaşlanma gibi nedenler de damar sertleşmesine yol açabilir.

Damar sertliğine neden olmasının dışında, diyabet ve yüksek kolesterol vücutta biriken ve saklanan atık miktarının artmasına sebep olur. Bu atıklar kan damarlarınıza yapışır ve alanı kan akışını engelleyecek şekilde daraltır. Vücutta kan pompalama ne kadar zorlaşırsa kan dolaşımı o denli zayıflar. Kötü beslenme hem bu durumun oluşmasına neden olur hem de vücudunuzu, dolaşım sisteminizi destekleyecek besinlerin mahrum bırakır.

Bazı durumlarda, dokularda ya da hücrelerde yabancı maddeler sıkışabilir ve ardından hücreler atık olarak onları kana atacağından dolaşımı zayıflatabilir. Bu dokular da damarlarınızın duvarına yapışarak kan dolaşımınızı zayıflatabilir.


2 Derin Ven Trombozu

Kan dolaşımı bozukluğu olan bazı insanlar; derin ven trombozu hastalığından muzdarip olabilir. Bu hastalık genelde bir kan pıhtısının damarda kalması ve iltihaba neden olmasıyla oluşur. Bu durum genelde etki gören damar çevresinde hassasiyet, cilt renginde bozulma ve şişmeye belirtileri gösterir. Bazı hastalarda yakın bölgelerde hastayı rahatsız edecek su toplamaları da görülmektedir. Bu durumdan muzdarip kişilerde sadece zayıf kan dolaşımından değil neden olan kan pıhtısının başka bir dokuyu zedelemesinden de endişe edilir.

3 Yetersiz Egzersiz

Sık sık egzersiz yapmamak da kan dolaşımını yavaşlatabilir. Uzun süre aynı sabit pozisyonu koruduğunuzda kalça ve bacaklar tembelleşir bu da kan dolaşımını zayıflatır. Kötü beslenme ve sigara ile egzersiz eksikliği birleştiğinde tehlikeli bir duruma yakalanma riskiniz artacaktır.

4 Dar Kıyafetler

Vücudu tam saran sıkı kıyafetler özellikle kalça bölgesinde kan dolaşımını yavaşlatabilir. Korse etkili külotlu çoraplar, dar gömlekler ve pantolonlar bu tip kıyafetlere örnektir.

5 Stres

Stres, özellikle ellerde ve ayaklarda dolaşım bozukluğuna neden olabilir. Stres omuzlardaki ve boyunlardaki kaslarda düğümlenmeye neden olabileceğinden kalbe ve önemli organlara giden kan akışını zayıflatabilir.

Dolaşım Bozukluğu Tedavisi

Dolaşım bozukluğunun altında yatan gerçek nedenin tespit edilmesinin ardından; doğal terapiler, geleneksel ilaçlar ve yaşam tarzı değişikliğiyle durum hafifletilebilir ya da yok edilebilir.

Dolaşım bozukluğunu; aerobik egzersizlerle, sağlıklı beslenerek ve doktor tarafından ağrı ve şişlik için verilen ilaçları kullanarak tedavi edebilirsiniz.

1 Egzersiz

Dolaşım probleminizi gidermek için yapılabilecek en iyi şey sıkça egzersiz yapmak ve kilo vermektir. Eğer dolaşım bozukluğunuz varsa bir sakatlığa sebep olmamak adına hafif egzersizlerle başlayıp zamanla daha dinamik rutinlere yükseltmelisiniz. Bu çalışmalar için kardiyo temelli egzersizler özellikle gereklidir çünkü bu tip spor lenf salgılarını arttırır ve bağışıklık sisteminizi güçlendirir.

2 Beslenme

Dolaşım bozukluğunu gidermede beslenme de büyük rol oynar. Mercimek, fasulye, bezelye ve turunçgiller gibi demir ve C vitamini açısından zengin besinlerin tüketimini arttırın. Sarımsak, soğan ve zeytin yağı gibi E vitamini yüklü gıdalar ise kanın seyrelmesine destek olup vücuttaki akışını kolaylaştıracaktır. Şeker, yağ ve alkol gibi toksinlerin azaltılması ise kalp damarlarında probleme neden olan kolesterolü düşürmeye ve dolaşımı güçlendirmeye yardımcı olur.

3 Balık Yağı

Omega 3 yağ asitleri açısından zengin olan balık tüketimini artırın. Böylece kandaki kolesterol ve trigliserid oranını düşürerek, kan dolaşımını güçlendirebilirsiniz.

4 İlaçlar

Kan dolaşımını artıracak birçok ilaç bulunmaktadır. Kan inceltici ilaçlar, antikoagülan ilaçlar, antiplatelet ajanlar kanın normal dolaşımını devam ettirmesini sağlarlar.

5 Alkol ve Sigaradan Uzak Durmak

Bu iki bağımlılık yapıcı madde de kan dolaşımını bozarak, sağlığınızı kötü etkilediği için, bunlardan uzak durmanız dolaşım bozukluğu tedavisinde büyük önem teşkil etmektedir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.