Dizüri Nedir? Erkeklerde İdrar Yaparken İşerken İdrar Yolunda Yanma Bitkisel Tedavi

  • Genel Sağlık
  • Dizüri Nedir? Erkeklerde İdrar Yaparken İşerken İdrar Yolunda Yanma Bitkisel Tedavi için yorumlar kapalı
  • 1.113 kez görüntülendi

Dizüri Nedir? Erkeklerde İdrar Yaparken İşerken İdrar Yolunda Yanma Bitkisel Tedavi

Tıbbi adı Dizüri olan idrar yaparken yanma, ağrı hissi idrar yolu enfeksiyonunundan mesane kanserine kadar pek çok nedenden kaynaklanabilen bir sağlık sağlık sorunudur. Bu makalemizde idrar yollarında, idrar yaparken, işerken yanma neden olur nasıl geçer, hangi doktora gidilir, bitkisel tedavi yöntemleri nelerdir? Konusunda bilgiler vereceğiz.

İdrar Yolu Enfeksiyonu (İdrar Yollarında İltihap)

İdrar yaparken yanma hissi yaşamanın en sık karşılaşılan nedeni idrar yolu enfeksiyonudur. Kadınlarda idrar yolu enfeksiyonu görülme ihtimali erkeklerden daha fazladır. Aslında, her beş kadından biri yılda en az bir kez idrar yolu enfeksiyonu geçirmektedir. İdrar yolu enfeksiyonlarının erkeklerde daha az görülmesinin nedeni, erkeklerin üretralarının daha uzun olması ve prostat bezinin doğal anti-bakteriyel maddeler salgılayıp, erkeği idrar yolu iltihabından korumasıdır. Ayrıca yanlış taharetlenme de idrar yolu enfeksiyonuna yol açar. Taharetlenmeyi arkadan önce değil, vajinadan anal bölgeye doğru yapmalıdır.

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar

İdrar yaparken yanmanın bir diğer yaygın nedeni de cinsel yolla bulaşan hastalıklardır. Bel soğukluğu, vajinal ve genital uçuk, Klamidya vb. idrar yaparken yanma hissine yol açabilen pek çok cinsel yolla bulaşan hastalık vardır. Bu hastalıkların birçok belirtisi olmasına rağmen, idrar yaparken yanma hissi yaşamanın cinsel yolla bulaşan hastalıkların en sık görülen semptomu olduğu söylenebilir.

Böbrek Hastalıkları

Bazen böbrek hastalıkları da idrar yaparken yanma hissine yol açabilmektedir.  Bunun nedeni böbrekte iltihap, enfeksiyon olduğunda, bu enfeksiyonun idrar torbasına ve idrar yoluna kolaylıkla bulaşabilmesidir. Bunun sonucunda mikroorganizmalar idrarla taşınır ve idrar yaparken ağrı, yanma meydana gelir. Hatta bazen böbrek taşları bile çok büyük boyuttaysa yahut enfekte olduysa idrar yaparken yanmaya neden olabilir.

İdrar Yaparken Yanma Hissinin Diğer Nedenleri

  1. Vajinada mantar enfeksiyonu
  2. Mesanede taş olması
  3. Prostat kanseri
  4. Sistit (Mesane iltihabı)
  5. Kullanılan ilaçların yan etkileri (Kullandığınız ilaçları gözden geçirin! Bu ilaçlar da yan etki olarak idrar yanmasına yol açabilir.)
  6. Tekrarlayan mesane enfeksiyonları
  7. Prostat büyümesi
  8. Ağrılı Mesane Sendromu (İnterstisyel Sistit)
  9. Vajina temizleme solüsyosyonlarına, sabuna, vajina parfümüne karşı gelişen alerji
  10. Prostat iltihabı
  11. Mesane kanseri
  12. Pelvik İnflamatuar Hastalık (PID)

İdrar Yaparken Yanma Hissinin Diğer Nedenleri

  1. Mesane boyun tıkanıklığı
  2. Üretral darlık (üretranın daralması)
  3. Üretra iltihabı
  4. Böbrek enfeksiyonu
  5. Vajinit (vajinal enfeksiyon)
  6. Cinsel ilişkiden dolayı üretranın tahriş olması
  7. İdrar yolunda tümör
  8. Az su içme, vücudun susuz kalması
  9. Hijyene, temizliğe riayet etmeme,

İdrar Yolu Yanması Ağrısı Nasıl Geçer, Hangi Doktora Gidilir?

İdrar yolu yanması ve ağrısı için Üroloji doktoruna gitmelidir. İdrar yolu yanması durumunda doktor sizden idrar testi isteyecektir. Öncelikle durumun neden kaynaklandığını tespit edip gerekli tedaviyi uygulayacaktır. Şayet idrar yolu enfeksiyonu varsa antibiyotik, mantar enfeksiyonundan kaynaklıysa antifungal ilaç reçete edecektir. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar için de bu hastalıkları tedavi eden ilacı yazacaktır.

İdrar Yolu Yanması, Ağrısı Nasıl Geçer? Doğal, Bitkisel Çözümler

Bol su için

İdrar yanmasının geçmesi için en etkili yöntem bol su içip bakterilerin iltihabın vücuttan atılmasını hızlandırmaktır. Günde 8-10 bardak su içmelisiniz.  Su içmek enfeksiyona neden olan bakterilerin yanı sıra vücudunuzdaki diğer toksik maddeleri de idrarla dışarı atılmasını sağlayıp sorunu çözmeye yardımcı olacaktır. İçeceğiniz suyun içine 5-7 damla limon sıkıp enfeksiyonun geçmesini hızlandırabilirsiniz.

Sıcak kompres yapın

İdrar yolunda ağrı, yanma olan yere sıcak su torbası tutmak yahut ütü ile ısıttığınız temiz bir atleti koymak da ağrıyı, yanmayı kesmekte çok etkili olacaktır. Isı, mesane basıncını en aza indirmeye ve ağrıyı azaltmaya yardım eder.

Karbonat

Karbonat da idrar yolundaki yanmayı, ağrıyı gidermeye yardımcı maddelerdendir.  Bu alkalin bileşik idrardaki asitliğin azalmasına yardımcı olur ve idrara çıkma sırasındaki yanma hissini giderir. Ayrıca, vücudun pH seviyesini dengeler. Bir bardak ılık suya 1 tatlı kaşığı karbonat atıp aç karına için. Bir hafta boyunca her gün buna devam edin.

Elma sirkesi

Elma sirkesi, antibakteriyel ve antifungal özelliklere sahiptir, enfeksiyonu tedavi etmeye yardımcı olup idrar yolundaki yanmayı, ağrıyı giderir. Dahası, bu harika besin, enzimler, potasyum ve diğer faydalı minerallerin zengin bir kaynağıdır ve vücudun doğal pH dengesini geri kazandırmakta önemli rol oynar. Bir bardak ılık suya 1 yemek kaşığı elma sirkesi ile 1 tatlı kaşığı bal atıp bu karışımı için. Ayrıca bir leğene ılık-sıcak arası ısıda su doldurup içine 1-2 su bardağı elma sirkesi katıp bu suda 15-20 dk bekleyin. Durumunuz iyileşene kadar bunu günde bir kez yapın.

Yoğurt

Yoğurt yararlı bakteriler içerir böylece vücuttaki kötü bakterileri yok edip faydalı bakterilerin artmasını sağlar. İdrarda yanma ve ağrıya neden olabilecek enfeksiyona karşı savaşta yardımcı olur ve vajinanın pH dengesini korur. Bunun için her gün 2-3 su bardağı yoğurt yiyin. Ayrıca idrar yolunuzda ağrı, yanma olan yere yoğurt sürüp 2 saat bekletip yıkayın. Yanma geçene kadar günde 2 kez buna devam edin.

Limon

Limon da idrar yollarındaki yanma ve ağrı hissini gidermekte kullanılabilecek bir diğer maddedir. Limon suyu asidik olmasına rağmen vücudun alkali hale gelmesine yardımcı olur. Ayrıca güçlü antibakteriyel ve antiviral özellikleri sayesinde idrar yolundaki ağrı ve yanmayı tedavi eder.  Bir bardak suya 1 adet limonu sıkın, içine 1 tatlı kaşığı bal karıştırıp her sabah aç karına bunu için.

Zencefil

Zencefil ağrılı idrar yapmaya neden enfeksiyonla savaşan güçlü antibakteriyel bir maddedir. 1 yemek kaşığı taze zencefili rendeleyip püre haline getirin içine bal katıp günde 1 kez bunu tüketin.

Kişniş tohumu

Kişniş tohumu da antibakteriyel içeriği sayesinde idrar yolundaki zararlı toksinleri, atıkları temizler. 1 bardak suya 2 tatlı kaşığı kişniş tohumu atıp kaynatın. Ardından ocaktan alıp soğumaya bırakın. Süzüp günde 2 kez için.

Çemen tohumu

Çemen tohumu da idrar yaparken oluşan ağrıyı ve yanmayı geçiren etkili bir maddedir. 1 tatlığı kaşığı çemen tohumu geceden suda bırakın. Ertesi gün suyu süzüp içine yarım tatlı kaşığı bal atıp aç karına için.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.