Diyabet (Şeker Hastalığı) Bağlantılı Cilt Problemleri

  • ALTERNATİFTIP
  • Diyabet (Şeker Hastalığı) Bağlantılı Cilt Problemleri için yorumlar kapalı
  • 2.462 kez görüntülendi

Diyabet (Şeker Hastalığı) Bağlantılı Cilt Problemleri

Şeker hastalığı eğer kontrol edilmez ise cildiniz de dahil olmak üzere vücudunuzun farklı bölgelerini olumsuz yönde etkiler. Sağlık uzmanları, şeker hastalığının bir takım cilt problemlerine neden olabileceği için, diyabetik kişilerin cildine iyi bakmasını önerir. Cilt problemlerini gidermek için kişinin kan şekeri (glikoz) seviyelerinin iyi yönetilmesi gerekir.

Şeker hastalığında yaşanan cilt problemleri yüksek kan şekeri düzeyleri, sinirlerin duyarlılığının azalması ve zayıf kan dolaşımı nedeniyle ortaya çıkar . Ayrıca, yüksek kan şekeri seviyelerinden dolayı vücudun daha fazla sıvı kaybı cildin kurumasına ve kaşıntıya neden olabilir.Şeker hastası olan kişiler aynı zamanda ayak parmakları, tırnaklarda ( bir veya daha fazlası ) ve kafa derisinde olmak üzere vücudun herhangi bir bölgesinde oluşabilecek deri enfeksiyonlarına (bakteriyel ve mantar) karşı eğilimlidirler.

Bu rahatsızlık zamanında tedavi edilmezse, küçük cilt problemleri bile ciddi komplikasyonlara neden olabilir, çünkü diyabet iyileşme sürecini yavaşlatır. Bu nedenle, şeker hastalığına bağlı yaygın cilt problemlerini öğrenmek çok önemlidir. Zamanında tanı, daha iyi tedavi ve daha az komplikasyon demektir.Şeker hastalığına bağlı yaygın cilt problemlerinden bazıları ise :


1. Nekrobiyoz Lipoidika Diyabetik

Diyabet tanısı konmuş insanlarda görülen yaygın bir deri hastalığıdır. Kan damarlarındaki değişikliklerden kaynaklanır ve diyabetik dermopati (aşağıda açıklanmıştır) ile çok benzerdir.Genellikle cildin yükseltildiği, sarı ve mumlu görünümde olan alt bacakları etkiler. Zamanla lezyonlar mor bir sınır oluşturur ve hatta yaralara neden olabilir.
Ağır vakalarda lezyonlar ülserleşebilir ve kaşıntılı ve ağrılı olabilir. Bu durum kan şekeri seviyenizi ne kadar iyi kontrol ettiğinize bağlı olarak aktif ve durgun dönemlere sahip olabilir.


2. Akantoz Nigricans

Bu cilt problemi,koltuk altı,boyun, kasık ve vücudun kıvrımlı bölgesinde ortaya çıkan koyu renkte yama şeklinde olan bir cilt rahatsızlığıdır. Siyah ve kahverengi kadife benzeri lekeler çene, alt dudak kasık ve boyunda da görülebilir. Aslında bu, insülin direnci nedeniyle ortaya çıktığı için şeker hastalığınız olabileceğinin ilk işaretlerinden biridir.Boynunuzun sırtından ayrı olarak, akantozis nigricans koltuk altındaki kası ve kasıkları etkiliyor. Daha az yaygın olarak, yüz, iç uyluk, dirsek, diz ve göbeği etkiler.

Diyabetli obez insanlarda bu durumun gelişme riski yüksektir. Kilo vermek bu riski azaltmanın en iyi yoludur. Ayrıca, endokrin (glandüler) anormallikleri olan insanlar, iç malignite (özellikle mide kanseri) ve böbrek nakli hastaları akantozis nigrikans’tan müzdarip olabilir.

3. Dijital Skleroz

Tip 1 diyabetten mustarip olan insanlarda, ellerin arkasında gelişen kalın, sıkı, mumlu cilt anlamına gelen dijital skleroz gelişebilir. Ayrıca, parmak eklemleri sertleşir ve hareketsizlik problemine neden olur. Ellerin arkasındaki cildin yanı sıra ayak parmaklarında ve alındaki cilt de etkilenebilir. Bazen kalınlaşan cilt yüz, omuz ve göğüs içine yayılır. Cildinizin nemli tutulması yumuşamaya yardımcı olabilir, ancak kan şekeri seviyenizi kontrol etmek bu sorunun tek tedavisidir.

4. Xanthomatosis

Kontrolsüz şeker hastalığı erüpsiyonlu ksantomatoza neden olabilir . Ciltte ise sarı, bezelye benzeri cilt büyümeleri ile karakterizedir. Bu küçük bezelye tanesi görünümlü belirtilerin etrafında kırmızı bir halo oluşur ve çok fazla kaşıntıya neden olur.Genellikle ellerin arkasında, dirseklerin, ayaklar, kollar ve kalçalarda görülür.
Diyabetin yanı sıra, yüksek kolestrol ve çok yüksek trigliserid (kanda yağ) olan insanlar bu sorunu geliştirme riski yüksektir. Diyabetikseniz, kan glikoz seviyenizi düşürmeye çalışın. Şeker seviyeniz kontrol edildikten sonra, birkaç hafta içinde deri döküntüleri kaybolur.
5. Bullosis Diabeticorum

Diyabetik kabarcıklar olarak da bilinen bu cilt problemi, parmaklar , eller, ayak parmaklar, ayak üstünde , bazen bacaklarda veya kollarda olabilir. Bu kabarcıklar tek başına veya yama şeklindede olabilir ve yanık kabarcıklarına benzeyebilir. Ancak, onlar çok acı değildir.Şiddetli diyabet ve diyabetik nöropatisi olan insanlar bu sorunun üstesinden gelme riski yüksektir.
Herhangi bir kabarcık gibi, diyabetik kabarcıkları da sorun ele alınmazsa enfeksiyonlara neden olabilir. Bu rahatsızlıkçin tek tedavi kan şekeri seviyenizi kontrol altında tutmaktır.

6. Diyabetik Dermopati

Parlak lekeler olarak da bilinen bu cilt durumunda deride neredeyse farkedilebilir bir depresyon oluşturan lekeler oluşur. Cildinize kan sağlayan kan damarlarındaki değişiklikler sonucunda ortaya çıkar.Noktalar genellikle incik üzerinde gelişir, ancak aynı zamanda kollar, uyluklar, gövde veya vücudun diğer bölgelerinde de görülebilir. Bu belirtiler nokta şeklindedir ve fazla zarar vermez, ancak nadiren, kaşıntılı olabilirler.

Noktalar tipik olarak hiçbir belirtiye neden olmadığından, insanlar genellikle onları yaşlanma noktaları olarak düşünür. Ancak yaş noktalarından farklı olarak, parlak lekeler genellikle 18 ila 24 ay sonra solmaya başlar. Bununla birlikte, eğer kan şekeri kontrol edilmez ise lekeler süresiz kalabilir.

7. Yaygınlaştırılmış Granuloma Annulare

Bu, diyabetik insanlarda sık görülen diğer bir cilt problemidir. Deri rengi, kırmızı veya kırmızımsı-kahverengi olabilir, yükseltilmiş, engebeli veya halka şeklinde lekelere neden olur.Noktalar çoğunlukla parmaklarda ve kulaklarda oluşur ve hafif kaşıntıya neden olabilir. Bazı durumlarda, lekeler göğüs ve karnın üzerinde oluşabilir. Vücutta izole edilebilir veya sayısız olabilirler.

Kan şekeri seviyeniz kontrol altına alındığında, lekeler genellikle yara izi bırakmadan kendiliğinden kaybolur. Hidrokortizon gibi topikal steroid ilaçlar yardımcı olabilir.

8. Scleredema Diabeticorum

Bu rahatsızlık metabolik kontrolün zayıf olması nedeniyle şeker hastalarında ortaya çıkan nadir bir bağ dokusu hastalığıdır.Cildin üst sırt bölgesinde ve boynun arkasında yoğunlaşması ile karakterizedir. Ayrıca yüz, boyun ve gövde üzerinde de görülebilir. Cildin sertleşmesi, hafifçe kırmızı veya kahverengi “odunsu plaklar” ile sağlam durmasını sağlar.

Hastalık genellikle birkaç yılda yavaş yavaş ilerlemektedir. Zamanla etkilenen bölgedeki hassasiyeti azaltma eğilimi gösterir ve boyun ve omuzlarda hareketlilik azalır.Bu durumun doğru teşhisi için doktorunuz cilt biyopsisi yaptırmanızı önerir.


Diyabet için Önemli Cilt Bakımı İpuçları ise :
* Cildi yumuşak ve nemli tutmak için kaliteli nemlendirici bir losyon kullanın. Losyonun derinin içine nüfuz etmesine yardımcı olmak için duştan hemen sonra bir nemlendirici uygulamak en iyisidir.
* Vücudunuzu sulu ve cildiniz nemli ve sağlıklı tutmak için gün boyunca yeterli miktarda su için.
* İster ellerinizi yıkayın, ister duş veya banyo yapınız, kendinizi iyice kurulayın. Ayak parmaklarınızın arasında , kollarınızın altında ve nemin birikebileceği yerlerde kuruluğu sağlayın.
* İyi hava akışı sağlamak için daima pamuktan yapılmış gevşek iç çamaşırlar giyin.
* Ayaklarınızın ve cildinizin bakımı için rahat çorap ve ayakkabı giymeyi unutmayın.
* Daha fazla meyve, sebze ve tahıl içeren sağlıklı bir diyet yemeye çalışın.
* Kan şekeri seviyenizi düzenli olarak takip edin.
* Kuru cildi çizmemekten lezyonlara neden olabilir ve enfeksiyonların oluşmasına izin vermeyin.
* Düzenli egzersiz yapınız. Haftada 5 gün 30 dakika kardiyo egzersizi yapın.
* Ne kadar küçük olursa olsun kesikleri ve morlukları hemen tedavi edin.
* Cildinizi kurutabilecek sıcak banyolar veya duşlardan kaçının.
* Cilt kıvrımlarını kuru tutmak için talk pudrası kullanın.
* Düzenli olarak cildinizi iyice kontrol edin. Herhangi bir alışılmadık bulgu fark ederseniz , hemen doktorunuza danışın.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.