Diyabet İlaçları Nelerdir, Nasıl Kullanılır?

  • Genel Sağlık
  • Diyabet İlaçları Nelerdir, Nasıl Kullanılır? için yorumlar kapalı
  • 823 kez görüntülendi

Diyabet İlaçları Nelerdir, Nasıl Kullanılır?

İnsan vücudunda pankreas salgı bezi tarafından salgılanan insülin hormonunun yeterli seviyede olmamasına bağlı olarak ortaya çıkan hastalık diyabet olarak isimlendirilmektedir. Diyabet hastaları, tükettiği gıdalardan kana geçen glukozu kullanamadığı için kan şekeri yükselmekte ve hiperglisemi denilen diyabet türü ortaya çıkmaktadır. Aniden ortaya çıkan diyabet hastalığı; aşırı susama, sık idrar, kilo kaybı, tekrarlayan enfeksiyon ve yorgunluk olarak kendini belli etmektedir.

Diyabet tedavisinde değişik yöntemler kullanılmaktadır. En sık rastlanan uygulama ise ilaç tedavisidir. Ağız yoluyla alınan ilaçlar sayesinde kan şekerinin düzenlenmesi amaçlanmaktadır. Bu ilaçlar Tip 2 diyabetik hastalar içindir. Tip 1 hastaların tedavisinde ise insülin kullanılmaktadır.  Tip 2 olarak isimlendirilen diyabetin tedavisi beslenme ve egzersizlere dayanmaktadır. Doktorun diyabet teşhisi koymasının ardından tıbbi beslenme programı oluşturulmaktadır. İlaçların kullanılması teşhisin konulduğu andaki şeker düzeyine göre belirlenmektedir.

İlaçlar Kan Şekeri Düzeyine Göre Belirleniyor

Hekim tarafından hastalara, ilk aşamada iki farklı tablet verilmektedir. HbA1C değerine bakılarak hastalığın son 3 ay içerisinde nasıl seyrettiğine bakılmaktadır. İdeal değerin ise en fazla 6,5 olması gerekmektedir. Tip 2 diyabeti tetikleyen değişik sebepler bulunmaktadır. Hastalığın seyrine göre değişen ilaçlardam kimisi insülin arttırıcı, kimisi insülin azaltıcı etki yapmaktadır.

Diyabet ilaçlarından bir kısmı ise bağırsaktaki şekerin emilimini geciktirmektedir. İlaçlardan büyük çoğunluğu şekerin idrarla vücuttan atılmasını sağlamaktadır. Hastaların bünyeleri farklılık gösterdiğinden, hastaya özel tedavi uygulanması ve en uygun ilacın belirlenmesi gerekmektedir. Diyabette kullanılan ilaçların faydaları değişiklik gösterdiği gibi yan etkileri de değişiklik göstermektedir.

Her Diyabet Hastasının Tedavisi Bireyseldir

Diyabet hastalarında en ufak ayrıntılar dahi tedavi sürecine etki etmektedir. Bu nedenle kullanılacak ilaçlar hasta analizinin yapılmasından sonra belirlenmektedir. İlaçların etkilerinin farklı olması her hasta üzerinde farklı sonuçlar doğmasına neden olmaktadır. Bu nedenle tedavi sürecinin ön aşaması oldukça önem arz etmektedir. Hastaların vücut analizleri yapılarak, tedavi süreci başlatılmaktadır. Dolayısıyla her diyabet hastasının tedavi süreci bireysel işlemektedir.

Hastalar, diyabetin seyrine göre değişik sayılarda ilaç kullanabilirler. Şeker hastalarına önerilen ilk ilaç genellikle metformin olmaktadır. Yemeklerden sonra kullanılan metformin günde iki kez tüketilmektedir. En dikkat çeken yan etkisi ise şişkinlik hissidir. Metformin kullanan hastaların, doktor kontrolünde diyet uygulamaları gerekmektedir. Aksi takdirde ilacın yarattığı şişkinlik hissi çok fazla rahatsız edici olmaktadır. Tokluk hissi vermesi diyet sürecini kolaylaştırmaktadır. Ancak böbrek yetmezliği ve organ yetmezliği olan hastalar tarafından kullanılmamaktadır.

Sülfonilüre Ve Glinitler

İnsülin salgılamasını arttıran bu ilaçlar, kan şekerini düşürücü etki yapmaktadır. Metforminin aksine kilo alımına neden olmaktadır. Bu nedenle sülfonilüre ve glinit kullanımında özel diyet programlarının uygulanması şarttır. Yeni teşhis konulan hastalarda ilk seçenek olarak değerlendirilmemektedir.

Tedavide kullanılan bir diğer ilaç grubu ise akarbozdur. Yemek sonrası kan şekerinin hızlı yükselmesini engellemektedir.

 

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.