Dispepsi Hazımsızlık Nasıl Geçer, Giderilir? Nedenleri Ve Tedavisi

  • Genel Sağlık
  • Dispepsi Hazımsızlık Nasıl Geçer, Giderilir? Nedenleri Ve Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 1.062 kez görüntülendi

Dispepsi Hazımsızlık Nasıl Geçer, Giderilir? Nedenleri Ve Tedavisi

Hazımsızlık, tıp literatüründeki adı ile dispepsi;  karnın üst kısmında baskı, şişkinlik ve zaman zamanda ağrının eşlik ettiği bir rahatsızlıktır. Hazımsızlığın bazı belirtileri arasında üst karın ağrısı, ağızda asidik bir tat ve midede kusma yanma hissi, mide, karın ağrısı, hırıltı, gaz ve şişkinlik vardır. Bu makalemizde hazımsızlığa, mide hazımsızlığına yani dispepsiye iyi gelen, hazımsızlıktan kurtaran uzmanlar tarafından bildirilen doğal yöntemlere yer verdik.

Hazımsızlık Nedenleri

  1. Hızlı yiyip içmek, az çiğnemek.
  2. Asit oranı yüksek ve baharatlı yiyeceklerin tüketimi
  3. Az pişmiş gıdaların yenilmesi
  4. Aşırı yağlı yemekler yeme
  5. Fazla yemek yeme.
  6. Çok tuzlu veya işlenmiş gıdaların tüketimi
  7. Hastalığı Tetikleyen Etmenler
  8. Gastroözofageal reflü hastalığı (GÖRH)
  9. İrritabl bağırsak sendromu
  10. Stres veya kaygı
  11. Obezite
  12. Ülser,
  13. Mide enfeksiyonu
  14. Tiroit hastalığı
  15. Sigara ve bazı ilaçların yan etkileri

Bitki Uzmanı Suna Dumankaya’dan  Hazımsızlığa İyi Gelen Doğal Tarif (1. Tarif)

Birer tutam sinameki, anason, rezene, funda yaprağı, papatya ve biberiyeyi bir bardak suyun içinde kaynatın ve çay demler gibi demleyin. Her gün taze olarak hazırlayıp bir su bardağı kadar için. Bu bitkisel çay sayesinde hazımsızlık sorunu kısa sürede ortadan kalkacaktır.

Bitki Uzmanı Suna Dumankaya’dan Hazımsızlığa İyi Gelen Doğal Tarif (2. Tarif)

Eşit miktarda elma ile çekirdekleri çıkarılmış kuru üzüm, kuru kayısı ve hurmayı çok az suyun içinde 5 dakika kaynatın. Bu karışımı blenderdan geçirdikten sonra 1 kaşık balla tatlandırın. Karışımdan gün içinde istediğiniz kadar yiyin. Yemediğiniz zamanlarda soğuk bir yerde muhafaza edin. Meyve asitleri açısından çok zengin olan bu karışım bağırsaklarınızın düzenli çalışmasına ve boşalmasına yardımcı olacaktır. Bol su içmek, beslenmenizde lifli gıdalara yer vermek ve temiz havada yürüyüş yapmak da çok yararlı olacaktır. İster bu tarifi ister aşağıda bildirdiğim tarifi dilediğinizi uygulayabilirsiniz.

Bitki Uzmanı Suna Dumankaya’dan Hazımsızlığa İyi Gelen Doğal Tarif (3. Tarif)

500 gram kuru inciri saplarını kopardıktan sonra kaynar suyun içinde bir saat boyunca bekletin. Ardından bir tencereye 750 gram keçi sütü koyun ve kaynatın. Kaynayan sütün içine suda bekletip süzdüğünüz incirleri atın. Altı dakika boyunca kaynattıktan sonra, bu karışımı blenderdan geçirin. Ardından da küçük kaselere doldurun. İsterseniz ceviz veya bademle süsleyebileceğiniz bu karışımı bayramda tatlı niyetine tüketebilirsiniz. Hazımsızlık sorununuz çözülecek ve midenizdeki şişkinlik inecektir.

Mutfağımızda devamlı bulunan bazı yiyecek ve içecekler ile veya aktarlardan alacağınız birkaç malzeme ile hazımsızlığınızı giderebilirsiniz. İşte bu malzemeler;

Elma Sirkesi

Elma sirkesi tüm mide ve bağırsak rahatsızlıklarında etkisi kanıtlanmış bir besindir. Sindirimi kolaylaştırır ve içeriğindeki asit sayesinde mide asidini dengelemeye yardımcı olur. Hazımsızlık durumunda bir su bardağı suya, bir yemek kaşığı sirke ve bir çay kaşığı bal ve birkaç damla limon katın ve için. Kronik hazımsızlık yaşıyorsanız bunu yemeklerden 10 dakika önce uygulayın.

Rezene

Rezene içeriğinde bulunan anetol sayesinde yağlı ve baharatlı yemeğe bağlı hazımsızlık tedavisinde anti-inflamatuar bir etki gösterir. Bu sayede yediklerinizin daha rahat hazmedilmesini sağlar. Yemeklerden sonra, bir tatlı kaşığı rezene tohumu çiğneyin. Diğer bir tüketim şekli, bir cezve suda bir tatlı kaşığı rezene tohumunu kaynatın. 10 dakika demlenmeye bıraktıktan sonra süzerek için. Bunları yemeklerden önce uygulayın.

Zencefil

Zencefil mide salgılarının artmasına ve asidik yapısının düzenlenmesine yardımcı olan bir bitkidir. İçeriğindeki bileşenler sayesinde bağırsaklardaki iltihaplanmayı azaltır. Bir bardak suya aktardan kök halinde satın aldığınız zencefilden bir avuç kadar rendeleyin. 10 dakika demlenmesinin ardından içine bir çay kaşığı bal ve biraz limon sıkın. Bu çayı her yemekten sonra bir bardak için. Diğer bir seçenek ise yemeklerden sonra, bir miktar zencefil i hafif tuzlayıp yiyebilir veya salatalarınıza katabilirsiniz.

Karbonat

Hazımsızlığa en sık sebep olan, mide asitlerinin dengesizleşmesidir. Karbonat bu asit dengesini düzenleyici bir etki sağlar. Bir bardak ılık suya, bir çay kaşığı karbonat katıp karıştırın ve için. Midenizin rahatladığını göreceksiniz. Not: karbonatın uzun süre tüketilmesi önerilmez. Ayrıca yüksek tansiyon rahatsızlığı olanlarında karbonattan uzak durmaları gerekmektedir çünkü karbonatta bir tür tuz çeşididir.

Bitkisel Çaylar

Yatıştırıcı etkileri ve sindirimi kolaylaştırıcı özelliklerinden dolayı bitki çayları da hazımsızlık şikâyetlerinde başvurulacak doğal tedavi yöntemlerindendir.  Sıcak suda 10 dakika demlediğiniz papatya çayı veya nane çayını içebilirsiniz. İsteğe bağlı içine limon sıkıp balda ilave edebilirsiniz. Yemeklerin arasında günde 2-3 bardak içmelisiniz.

Kimyon

Kimyon hazımsızlık, reflü gibi mide rahatsızlıklarında ilk akla gelen bitkilerdendir. Bunların yanında mide yanması, bulantı, ishal gibi mide ve bağırsak sorunlarında da etkilidir. Bir tatlı kaşığı kimyonu bir bardak sıcak suda kaynatın. Beş dakika demlendirin ve sonra süzün. İyileşene kadar her yemekten sonra bir bardak içebilirsiniz. Kimyonu pişirdiğiniz yemeklere de ekleyebilirsiniz. Diğer bir kullanım şekli, aktarda çektirip toz haline getirdiğiniz kimyondan bir tatlı kaşığı kimyonu bir bardak ayrana katıp içebilirsiniz.

Kişniş

Bilinirliği az olan bu bitki ve tohumları da hazımsızlık tedavisinde etkili bir yardımcımızdır. Çekilmiş kişniş tohumlarından bir tatlı kaşığı kadarını bir bardak ayrana katın ve karıştırıp için. Bunu her yemekten sonra uygulayabilirsiniz.

Hint Fesleğeni

Hint fesleğeni hazımsızlık ve asidik reflüyü yatıştırıcı etkiye sahiptir. Mideyi sakinleştirir ve mide&bağırsak gazlarının atımını kolaylaştırır. 2 – 3 yemek kaşığı yoğurda 5 – 6 adet ezilmiş fesleğen yaprağı, biraz karabiber tozu karıştırın. Bu karışımdan günde üç defa yiyin. Aktarda bulabileceğiniz kuru fesleğen ile çay yapıp sıcak olarak tüketebilirsiniz.

Tarçın

Tarçın, mide ve sindirim sorunları yaşayanların mutfaklarından eksik etmemesi gereken bir baharattır. Aktarlardan toz olarak satın alacağınız tarçından bir tatlı kaşığını sıcak bir bardak suya atın. 3-5 dakika demlenmesinin ardından sıcak olarak tüketin.

Hazımsızlıktan Kurtulmak İçin Uzman Tavsiyeleri

  1. Günlük su tüketiminizi 8-10 bardaktan aşağı olmamasına dikkat edin.
  2. İçtiğiniz suyun içine birkaç damla limon ilave edin.
  3. Alkol, sigara ve stresin birçok hastalığın tetikleyicisi olduğunu unutmayın.
  4. Gereksiz ilaç kullanmaktan kaçının.
  5. Ev yapımı yoğurt, turşu, ekşi mayalı ekmek ve şalgam tüketimi birçok sindirim probleminin nedeni olan zararlı bakterileri uzaklaştırıp faydalı olanları arttırır. Buda tüm sağlığınıza olumlu etki sağlar.
  6. Şayet kronik, şiddetli ağrı veya kusma gibi belirtileriniz varsa doktora gitmelisiniz.

Gaz Sancısına, Mide Şişkinliğine Ne İyi Gelir? En Etkili Doğal Çözümler Tıklayınız

Karın Şişliği Nasıl Geçer? Mide Gazına Kesin Çözüm Bitkisel Tarifler Tıklayınız

Mide, Bağırsak Gazına, Şişkinliğine, Gaz Sıkışmasına Ne İyi Gelir? Tıklayınız

Mide Yanmasına, Ekşimesine Ne İyi Gelir? Kesin Çözüm Doğal Yöntemler Tıklayınız

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.