Disleksi Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

  • PSİKİYATRİ
  • Disleksi Nedir? Nasıl Tedavi Edilir? için yorumlar kapalı
  • 1.557 kez görüntülendi

Disleksi Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Disleksi Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Disleksi, öğrenme çağında olan çocukların üstün zekalı olmalarına rağmen öğrenme güçlüğü yaşama durumlarına verilen isim olarak gösterilemekte. Zeka durumu gayet yerine olmalarına rağmen meydana gelen bazı durumlar çocuklarda öğrenmenin büyük oranda önüne geçmektedir. Genelde üstün zekalı olmaları nedeni ile alınan eğitimlerin yeterli gelememesi öğrenmenin önüne büyük bir engel olarak çıkmaktadır. Büyük oranda çocuklarda görünmesinin yanında yetişkinlik çağındaki insanlarda da görülme ihtimali bulunmaktadır. Kendisini ilk olarak okuma zorluğu olarak gösterilen sorun, yazmada da sorunlar göstermesi nedeni ile belirtilerin konulmasına büyük oranda katkı sağlamaktadır. Okuma zorluluğunun temellerinde yer alan sorununun harfleri karıştırmadan kaynaklandığı, öğrenmeye ve ders çalışmaya genellikle kapalı oldukları görülmektedir.

Disleksi Nedenleri Nelerdir?

Öğrenme zorluğunun yaşanmasına neden olan durumların iç ya dış etkenler çocukluktan başlayarak kişinin tüm hayatını etkilemektedir. Doğru bir yönlendirmenin yapılamaması kişilerde bazı beyin fonksiyonlarının gelişmemesine, gelişmemek istenmemesine neden olmaktadır. Disleksi, başlangıçta çocuklarda duygusal olmalarına, motivasyonlarında düşüşler meydana gelmesine, öğrenmede bilinçli bir isteksizlik meydana gelmesine neden olmakta.

Disleksi Belirtileri Nelerdir?

Disleksi, tam olarak hangi yaş aralığında görüleceği tam olarak belirgin değildir. Teşhis konulabilmesi için belirgin bazı belirtilerin görülmesi gerekmektedir. her yaş grubu için farklı belirtiler gösteren bir durum olmasına karşın hastalık sınıfından ziyade özel eğitim gerektiren bir sorun olarak karşımıza çıkmakta. Özel okul şartları altında sorunun çözüme kavuşturuluyor olması daha çok ilkokul çağlarında ien olması, aileler üzerinden de belirtilerin gözlemlenebilmesine olanak sağlar. Disleksi belirtileri, ilgisizlik ile başlamakta olup okuldan uzak durmalarına neden olmakta. Okuma ve yazmaya olan ters ilgileri arkadaşlarından geri kalmalarına neden olduğu gibi kelimelerin birbirlerine karıştırılması ya da tamamen unutulmasına neden olmakta.

Disleksi Teşhisi Nasıl Konulur?

Disleksi sorunu genellikle en temel kaynak olan öğretmenler tarafından keşfedilmektedir. Teşhisin ilk aşamasından itibaren destek alınması gerektiği, tedavinin çok kolay ve çeşitliliğinin bulunmadığı söyleyebiliriz. Teşhisin konulabilmesi için yukarıda da belirttiğimiz gibi okuma, yazma ya da harf seçimlerinde sorunların meydana gelmesi gerekmektedir. Tedaviler için genellikle özel eğitimlerin uygulandığı, kısa sürede verilen eğitimler ile çözüme kavuşturulduğu dile getirilmekte. Genellikle bu sorunla mücadele eden çocukların öğrenmelerden uzaklaştığı gibi herhangi bir sanat dalına olan yatkınlı da teşhis aşamalarının kolaylaşmasına olanak sağlamakta.Özel olarak bir yetenek olarak da kabul edilen bu sorun, tedavi edilmesinin ardından çocukların gelecekteki hayatlarını da kontrol altına almaktadır.

Disleksi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Genellikle sorunun çocuklardan kaynaklandığını düşünen kişiler, öğrenmeye ve okula karşı bir ilgisizlik olduğunu düşünürler. Oysa yapısal bir bozukluk olarak ortaya çıkması ailelerin de sorunlarından birisi olarak karşımıza çıkmakta. Sorunun sadece çocuklarda düşünülmesi tedavilerin önünü kapamaktadır. Sorunun çözüme kavuşturulması için özel eğitileri alınması, rehabilitasyon çalışmasının yapılması sorunun kısa sürede çözümlenmesine olanak sağlamaktadır.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.