Diş teli hakkında bilinmesi gerekenler

Diş teli hakkında bilinmesi gerekenler

Diş teli

Diş Teli
Diş Teli

Diş teli, daha düzgün dişlere sahip olmak için yapılan bir estetik amaçlı bir tedavidir. Herkes sağlıklı, temiz ve düzgün dişler istemektedir. Fakat bazen ortaya çıkabilecek olan bazı diş problemleri buna engel olmaktadır. Yer darlığından, yer fazlalığından, parmak emme ya da dilin olması gerekenden büyük olması gibi nedenler dişlerin kırılması, çarpışık olması, birbiri üstüne binmesi, çapraz kapanması ya da sıkı kapanması gibi problemleri ortaya çıkarabiliyor. Bunun yanı sıra estetik açısından da sorun olabilmektedir. Bu problemler ise insan hayatını bir hayli olumsuz etkilemektedir. Çene uyumsuzluğu, dişsel bozukluk ve çarpışıklıktan dolayı takılır ve çene veya dişlerin eski halini almasını sağlar. Diş teli tedavisi sayesinde birey düzgün sıralanmış dişlere sahip olur, çiğneme ve konuşma bozuklukları giderilir ve fiziksel görünüşü düzeltilir. Bu tedavisi sayesinde dişteki diğer problemlerde ortadan kalkar; dişeti hastalıkları, diş taşı ve plak oluşumu vb. Çiğneme kabiliyeti gelişeceği için sağlıklı bir beslenme olur. Tedaviye 8 yaşından sonra başlanır. Süt dişlerin erken çekildiği 5-8 yaş aralığında da takılabilir.

Diş teli takılmadan önce

Tedaviye başlamadan önce ortodontist hekim dişlerin genel muayenesini yapar. Tedaviye ihtiyaç olup olmadığını söyler. Eğer ihtiyaç varsa tedaviye başlanır. Dişeti problemi ya da çürük varsa önce bu sorunlar çözülür. Kapsamlı bir muayene sonucunda tedavi süresi, maliyeti ve ödeme planı hakkında bilgi verilir. Ağız içi ve yüz-profil fotoğrafları çekilir. Tüm medikal ve dental kayıtlarınız tutulur. Bu kayıtlar çok uzun süre saklanır.

Diş teli nasıl takılır?

Diş Teli
Diş Teli

Takılmadan önce dişlere bonding denilen malzeme sürülür, braketlerin içine de ışıkla sertleşen yapıştırma malzemesi konur ve dişlerin üzerine yerleştirilir. Braketler yerleştirildikten sonra içinden tel geçirilir. Braketler lastikle sabitleştirilir. Bütün bu işlemler ağrısız bir şekilde gerçekleşir. Yaklaşık 30 dk da bu işlem tamamlanır. Tel 1 ya da 3 yıl gibi değişen sürelerde dişte kalmaktadır. Bu dişlerin yapısına göre değişmektedir.

Diş telinde nelere dikkat edilmeli?

Tedavi sürecinde dikkat edilmesi gereken önemli kurallar vardır. Doktorunuzun söylediği şekilde kontrollerinize gitmelisiniz, sert kabuklu ya da çekirdekli yiyeceklerden uzak kalmalı ya da kabuklu yiyecekleri ellerinizle kırmalısınız. Sakız ya da şeker gibi yapışkan içerebilecek yiyeceklerden uzak durmalısınız. Diş ve tel temizliğinizi en iyi şekilde yapmalısınız. Kullandığınız başka bir aparat var ise bunu sürekli kullanmalı ve temizliğine dikkat etmelisiniz.

Diş teli fiyatları

Fiyatlarına gelecek olursak devlet ya da araştırma hastanelerinde 2000-5000 tl arasında, özel kliniklerde ise bu fiyat artmaktadır.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.