Diş İmplantı Hakkında Detaylı Bilgiler

Diş İmplantı Hakkında Detaylı Bilgiler

İMPLANT NEDİR?
Diş implantı eksik olan diş (çekilmiş dişler) ve dişlerin yerine yerleştirilen titanyumdan yapılmış yapay bir diş köküdür. Geçmişte hayal bile edilemeyen diş ekme günümüzde tartışmasız olarak köprü (sağlam dişler küçültülerek yapılan protez) ve hareketli (takılıp çıkarılabilen damak tarzı) protezlerin en iyi alternatifi olmuştur. İmplant, doğal dişlere fonksiyon ve estetik açıdan en yakın protezi yerleştirme olanağı sağlar.

Diş İmplant Tedavisinin Amacı Nedir?
İmplant, sağlam ve güvenilir bir uygulamadır. Kişiye daha iyi bir çiğneme fonksiyonu sunar. Böylece daha sağlıklı ve dengeli beslenilir. Estetik tatmin edici boyuttadır.Yaşam kalitesinin artmasıyla beraber kişi özgüvenini tekrar kazanır. Takılıp çıkarılan protez kullanan kişilerin özgüvenini kaybettiği, sosyal hayatlarında olumsuzsuzluklar yaşadığı gerçektir. İmplant tedavisi ile hareketli protezlerde ki sıkıntılar sona bulur. Takılıp çıkarılabilen hareketli protezlere göre kendi dişiniz gibi algılanır. Kişi daha mutlu bir sosyal yaşama kavuşur. Köprü yaparken eksik dişin yanındaki sağlam dişlerin yontulup küçültülmesine gerek kalmaz.İmplant uygulaması sayesinde çekilen diş bölgesinde kemiğin erimesi engellenir, çene kemiği korunmuş olur. İmplant tedavisi ile kaybedilen doğal dişlerinizin fonksiyonunu ve estetik görünümünü en iyi şekilde yeniden sağlamak mümkündür.

İMPLANT TEDAVİSİ HANGİ DURUMLARDA AVANTAJ SUNAR?
Alt çenede tamamen dişlerini kaybedip hareketli damak kullanan hastalar kemiğin erimesi nedeniyle iyi çiğneyememekte ve sürekli vuruktan şikayetçi olmaktadırlar. İmplant uygulaması bu şikayetleri ortadan kaldırır. Dilinizin hareketiyle bile oynayan alt proteziniz artık oynamaz duruma getirilir. Yaşam kaliteniz artar. Sıkıntıyla geçen yıllarınıza son verir. Ayrıca sağlam dişinizin küçültülüp köprü yapılmasına gerek kalmaz. Sağlam dişleriniz yontulmadan eksik olan dişiniz tamamlanır. İmplant uygulanan bölgedeki çene kemiğinde erime olmaz kemik korunur. Diş çekilen bölgeye implant uygulandığında kemikte erime olmayacağı için daha iyi estetik sağlanır. Dudaklarda çökme olmaz. Yüzünüzdeki genç görünüm tekrar geri gelir.

HANGİ HASTALARA İMPLANT UYGULANABİLİR?
Bir yada birden daha fazla diş eksikliğinde veya ağızda hiç diş olmaması durumunda implant (diş ekme) tedavisi yapılabilir. Bu uygulama için çene yapınız da yeterli yoğunlukta ve kalınlıkta kemik olmalıdır. Fakat bazı genel sağlık hastalıklarında implant uygulaması yapılamamakta veya önlemler alınarak uygulama gerçekleştirilmektedir. Bu rahatsızlıklar:

Kontrol altına alınamayan diyabet (şeker rahatsızlığı)
Çok fazla alkol ve sigara kullanımı
Hamilelik
Doğuştan bazı rahatsızlıklar (kan rahatsızlıkları hemofili vb.)
Radyoterapi yani şua tedavisi (5000 grad üstü) alan hastalarda iki yıl beklenilmelidir.
İmplant uygulamalarında bu sağlık sorunları dikkate alınmalıdır.

ÇENE KEMİĞİM ZAYIF OLSA DA İMPLANT UYGULANABİLİR Mİ?
Çene kemiğini kalınlaştırmak için kullanılan değişik materyaller (sentetik kemik tozları vb) ve cerrahi metotlar vardır. Şayet İmplant yerleştirilecek bölgede çene kemiğinizin zayıf ise bu kısımlara sentetik kemik tozları yığılır. Bu yapay kemik zerrecikleri 3-6 ay içinde gerçek yapıda kemiğe dönüşür. Ayrıca ağzın başka bir bölgesinden alınacak kemik parçası implant yapılacak çene bölgesine yapıştırılarak kemik güçlendirilebilir.

DEĞİŞİK İMPLANT ÇEŞİTLERİ VAR MIDIR?
Değişik marka ve farklı dizaynda implantlar mevcuttur. Tabi ki klinik takipleri uzun süreli olan implant markaları tercih edilmelidir.Hastanın ağzına hangi tip ve yapıda implantın kullanılacağına hekim karar verir.

DÜNYADA UYGULAMA ADEDİ NEDİR?
Dünyada yılda yaklaşık 500 000 adet implant uygulaması yapılmaktadır.

BAŞARI ORANI NEDİR?
Amerika da 10 000 hasta üzerinde yapılan araştırmalar da diş implantları yaklaşık 10 yıllık periyotta %93 oranın da başarı göstermiştir. Ağız da sorunsuz olarak 30 yıl kalan implantlar klinik olarak tespit edilmiştir.

İMPLANTIN VÜCUT TARAFINDAN REDDEDİLME RİSKİ VAR MIDIR?
Organ nakillerinde olduğu gibi vücudun bunlara karşı antigen üretip reddetmesi mümkün değildir.İmplantlar organizma için herhangi bir yan etkisi olmayan titanyum materyalinden yapılmıştır.

İMPLANTTA KANSER RİSKİ VAR MIDIR?
Literatürde implantların kansere neden olabileceğine dair hiç bulgu ve ize rastlanmamıştır.

İMPLANT UYGULAMASINDA YAŞ SINIRI VAR MI?
Genel sağlık durumu iyi olduğu sürece üst yaş limiti yoktur.Lakin kemik gelişimi tamamlanmamış genç hastalara (18 yaş altı genellikle baz alınır) implant yapılması tercih edilmeyebilir.18 yaş üstünde koşulları uygun her kişiye implant uygulanabilir.İmplant 80 yaşında elmayı ısırmanın mutluluğunu yaşatır.

İMPLANT UYGULAMA BASAMAKLARI NELERDİR?
Hasta implant hakkında bilgilendirilir. Doktor hastanın tüm sorularını yanıtlar. Açıklayıcı broşürlerin hasta tarafından okunması sağlanır. Hastanın ağız yapısı değerlendirilir. Hekim hastanın çene filmleri, bilgisayarlı tomografi ve modelleri üzerinde implant planlamasını yapar. İmplantın ağza yerleştirilme operasyonundan sonra hastaya uygun geçici protez yapılır. İyileşme süreci (implantla kemiğin bağlanma süresi) için 3-6 ay beklenir.Bu süre sonunda implant üzerine protez yapılır. Hasta periyodik kontrollere çağrılır.

İMPLANTI KEMİĞE YERLEŞTİRME SÜRESİ NE KADARDIR?
Doktorun implantı kemiğe yerleştirme süresi(cerrahi işlem)normal şartlarda bir implant için yaklaşık 20 dakikadır.

İMPLANT OPERASYONU SIRASINDA AĞRI DUYAR MIYIM?
İmplant cerrahisi (İmplantın çene kemiğine yerleştirme uygulaması) esnasında hasta kesinlikle hiçbir ağrı hissetmez. Diş çekimi yaparken kullandığımız lokal anestezi implant operasyonu için yeterlidir. Doğru uygulanan implant operasyonundan sonra duyulacak ağrı ise basit bir ağrı kesiciyle geçer.

İMPLANT UYGULAMASINDAN SONRA NE KADAR İŞİMDEN UZAK KALMALIYIM?
Yerleştirilecek implant sayısı aynı seansta 1 veya 2 adetse, 24 saat sonra kişi işinin başına dönebilir. Hastanın, implant cerrahisi için bir gün izinli olması yeterlidir.

İMPLANT KEMİĞE NASIL TUTUNUR?
Bir dağ tırmanıcısının kayaya tutunması gibi implant da kemiğe tutunur. İmplant, yivleri ile kemiğe bağlanır. İmplantla kemik arasında bağ oluşması (osteointegrasyon) için belli bir zamana ihtiyaç vardır. Bağlantı için gereken süre ise 3-6 aydır.

YENİ PROTEZİMİ NE ZAMAN TAKABİLECEĞİM?
İmplantın üzerine protez yapılabilmesi için yerleştirilen yapay kök (implant) ile kemik arasında bağ oluşması gerekmektedir. Bu bağın oluşma süresi ise yaklaşık 4 ay kadardır. İmplant yerleştirildikten ancak 3-4 ay sonra yeni proteziniz yapılacaktır.

İMPLANTIN ÜZERİNE HEMEN PROTEZ YAPILABİLİR Mİ?
Bazı özel durumlarda implant yerleştirilip aynı seansta yani aynı gün içerisinde protez yapılabilmektedir. Bu konu halen tartışılmakta olup değişik ekoller vardır. Genel olarak kabul gören implantın 3-6 ay kemiğe bağlanma sürecini beklemektir. Hasta iyileşme süreci (3-6 ay) boyunca ağzın konumuna uygun olarak yapılmış geçici bir protez kullanır. Bu süreci geçici protez kullanarak geçirmeniz gerekmektedir.

İMPLANT ÜZERİNE YAPILACAK PROTEZLER NASILDIR?
Yapılacak protezin türü tamamen ağzın durumuna bağlıdır.İmplant planlanırken nasıl bir protez yapılacağına hekim karar verir. Hastayı bu konuda bilgilendirir. Takılıp çıkartılabilir bir protez yapılabileceği gibi; yapıştırmalı bir protez türü de seçilebilir. Hareketli protezlerin altına yerleştirilen implantlar protezin tutuculuğunu sağlar. Protezin doğal hareketler sırasında ağızdan çıkmasını ve oynamasını tamamıyla engeller. Öksürürken, gülerken, konuşurken yaşanacak tatsız olayları kesinlikle ortadan kaldırır.

Alt çenede tamamen dişsiz hastaların kullandığı damak protezler dilin hareketleriyle bile ağızdan çıkar. Protez altına yerleştirilecek implantlarla protezdeki ufak oynamalar bile engellenir.

Üst çenede tamamen dişsiz olan hastalarda kullanılan protez damağın büyük bir kısmını kapatır. Damak kapandığı için tat alma duyusu azalır mide bulantısı olur. İmplant uygulaması ile bu şikayetler biter. Damak bölgesi açılır. Hasta tat alma duyusunu tekrar kazanmış olur.

Tek veya daha fazla diş eksikliğinde kancalı protez yada sağlam dişleri keserek köprü kaplamalar yapılır. İmplant mucizesi ile sağlam dişlerin kesilmesine gerek kalmaz. Kesik dişlerde zamanla gelişen çürükler engellenmiş olur. İmplant doğal dişlerimiz gibi çürümez. çirkin kanca ve metal görüntüleri son bulur. Doğal dişlerinize en yakın görünüm ve estetik sağlanır.

İMPLANTIN ÖMRÜ NE KADARDIR?
İmplantın ömrünü etkileyen değişik etmenler vardır. İmplantın ömrünü etkileyen ilk faktör hekimin bilgi ve tecrübesidir. Kullanılan implant tür ve marka seçimi de önem arz etmektedir. İmplantın ömrü hastanın genel sağlık durumu, implantların temizlik ve bakımı ile yakından ilgilidir. Sağlıklı bir dişin ağızda kalma süresiyle, implantın ömrü aynı diyebiliriz.

Büyük oranda hastanın kontrolünde olan implantın, ağız da kalma süresi de hastaya bağlıdır. Doktor implantın başarısı için elinden geleni yapmalı hasta da aynı eforu implantların bakım ve temizliğinde göstermelidir İmplantaların ağızda 30 yıl sorunsuz kaldığı vakalar vardır.

İMPLANTLARIN TEMİZLİĞİ ÖNEMLİMİDİR?
İmplantaların bakım ve temizliğine, doğal dişlerin bakım ve temizliğinden daha fazla özen göstermek gerekmektedir.İmplantların nasıl temizlenmesi gerektiğini doktorunuz size öğretecektir.İmplantların hijyenini sağlamak için yeteri kadar süre ayrılması önemlidir.İmplant tedavisinde başarının devamı için en önemli faktör düzenli ve dikkatli bir ağız bakımıdır.

İMPLANTIN DEZAVANTAJLARI VAR MI?
İmplant üzerine yapılacak kalıcı protez için 3-4 ay beklemek gerekmektedir (bazı özel durumlarda alt çenede aynı gün protez yapılabilmektedir). Hasta bu süreci geçici protezini kullanarak atlatır. İmplantın uzun ömürlü olması için iyi bir ağız bakımı gerekir. Marka ve kalitesine (klinik deneylere uzun süredir takip edilen implantlar) göre farklılıklar gösterse de pahalı bir tedavidir.İmplant malzemelerinin hepsi ithal edilmesine karşın Avrupa ülkeleri arasında en ucuz implant tedavisi Türkiye de yapılmaktadır. Sağlık turizminin bir parçasını da implant tedavileri oluşturmaktadır.

İmplant çağımızın üzerinde en çok konuştuğu diş tedavi metodu olacaktır. Hekimler daha yüksek tedavi standardı ve daha iyi kalite için sürekli olarak çalışmaktadır. Doğru teşhis, yeterli bilgi, tecrübe ve teknolojik donanımla uygulandığında implant hasta ve hekim açısından olağanüstü başarılı sonuçlar vermektedir. İmplant psikososyal bütünlüğünüzün tekrar kazanılmasıdır Bu mucize (diş ekme)yüzünüz de gülücük eksik olmamasının ilk adımıdır. Diş tedavi yöntemlerindeki tüm bu gelişmelere rağmen doğal dişlerimize sahip çıkmak ve uzun süre ağızda kalmasını sağlamak esas amaçtır.

Diş Hekimi Hakan Durgun

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.