Diş Eti Neden Kaşınır, Diş Eti Kaşınmasının 20 Nedeni Ve Tedavisi

  • Genel Sağlık
  • Diş Eti Neden Kaşınır, Diş Eti Kaşınmasının 20 Nedeni Ve Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 1.027 kez görüntülendi

Diş Eti Neden Kaşınır, Diş Eti Kaşınmasının 20 Nedeni Ve Tedavisi

Alerji, periodontal hastalıklar, ağız içi yaralanma, ilaçların yan etkileri ve bruksizm başta olmak üzere diş eti kaşıntısı pek çok nedenden kaynaklanabilir. Diş eti kaşıntısını gidermek için önce durumun nedeni tespit edilmeli, ardından ona göre bir tedavi uygulanmalıdır.

Dişeti kaşıntısından muzdaripseniz mutlaka vakit kaybetmeden biran önce diş doktoruna görünmelisiniz. Özellikle diş etindeki kaşıntıya kanama, ağrı ve tahriş gibi durumlar eşlik ediyorsa bu durum ciddi bir sağlık sorununa işaret edebilir.

Dişeti hastalıkları

Diş eti kaşıntısının en sık karşılaşılan nedenlerinden biri dişeti iltihabı başta olmak üzere dişeti hastalıklarıdır. Kaşıntıya, diş etlerinde ağrı, ağız kokusu, dişetlerinde çökme ve diş kanaması da eşlik edebilir. Diş eti hastalıklarına genellikle bakteriler neden olur ve ilaçlı gargara, ilaçlı diş macunu kullanılarak sorun tedavi edilebilir. Böylece bakteriler yok edilip, diş ve diş etleri plaklardan temizlenmiş olur.

Diş gıcırdatma (bruksizm)

Tıbbi adı bruksizm olan diş gıcırdatma da diş etlerinde tahrişe neden olup zamanla kaşıntıya yol açabilir. Diş gıcırdatma genelde geceleyin istemsiz şekilde meydana gelir. Uyku sırasında çene kenetlenir, dişler sıkılıp gıcırdatılır buna bruksizm denir.  Bruksizm sonucunda diş minesi, diş eti ve dişler zarar görür.  Bruksizm diş etinde kaşıntı, çene hareketlerinde kısıtlanma, sabah uyanılınca yanak ağrısı, ağzı açmakta zorlanma, kulak ve başa doğru yayılan ağrı hissi ve dişlerde hassasiyet gibi çeşitli belirtiler veren bir diş hastalığıdır. Diş hekiminin vereceği aparat ile diş gıcırdatmasından kurtulabilirsiniz.

Ağız yaralanması

Ağız içi yaralanmaları da dişeti kaşıntısının bir diğer olası nedenlerindendir. Hatta ağız içi kesiklerin, lezyonların iyileşme evresinde kaşıntıyla sıkça karşılaşılır. Çoğu diş eti yarası kendi kendine iyileşir fakat ilaçlı gargara kullanmak diş eti yarasının iyileşme sürecini hızlandıracaktır.

İlaçların yan etkileri

Bazı ilaçlar da yan etki olarak diş eti kaşıntısına yol açabilir. Şayet böyle bir durumla karşılaşırsanız, doktorunuza bildirip ilacı muadili ile değiştirmenizi öneririz.

Alerji

Kuruyemişler, meyveler, sebzeler gibi çeşitli yiyecekler de alerjiye neden olup diş eti kaşıntısı yapabilirler. Size dokunan yiyecekten uzak durarak veya alerji ilacı kullanarak da alerji kaynaklı diş eti kaşıntısından kurtulabilirsiniz.

Diş eti kaşıntısının diğer nedenleri

  1. Hamilelikteki hormonal değişimle görülen diş kaşıntısı
  2. Diş macunları ve ağız spreylerine karşı alerji
  3. Diş etinde tümör
  4. Atopik dermatit
  5. Kontakt dermatit
  6. infestasyonlar
  7. İltihap
  8. Obstrüktif safra hastalığı
  9. Nörodermatit
  10. Şeker hastalığı
  11. Periferik sinir hasarı
  12. Ağız ve diş etindeki yaralar

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.