Diş dolgusu siyah mı olmalı beyaz mı?

Diş dolgusu siyah mı olmalı beyaz mı?

Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Sertaç Peker ile siyah (amalgam) ve beyaz (kompozit) dolgular üzerine konuştuk.

Çürük nedeniyle zarar görmüş dişlere, çiğneme fonksiyonunu geri kazandırmak amacıyla uygulanan dolgu çeşitleri üzerine pek çok tartışma söz konusu. Siyah ve beyaz dolgu olarak adlandırılan bu iki dolgu çeşidinin hangisinin daha sağlıklı olduğu konusunda ise diş hekimleri hala ortak bir noktada buluşamamakta.

Siyah ve beyaz dolguların ne olduğunu, avantajları ve dezavantajlarını Yrd. Doç. Dr. Sertaç Peker anlattı.

Siyah dolgu nedir, içeriğinde ne bulunmaktadır?
Amalgam dolgular, bilinen en eski dolgu çeşididir. İçinde civanın da bulunduğu birden fazla metalin karışımıyla ortaya çıkmaktadır. Zaman zaman amalgam dolgular bazı ülkelerde yasaklanmıştır. Ülkemizde, Amerika’da ve Avrupa’da hala kullanılan bir dolgu maddesi olmasına rağmen İskandinav Ülkeleri’nde yasaklandığı dönemler olmuştur. Görüldüğü gibi amalgam dolgu hakkında hala bir uzlaşmaya varılamamıştır.

İçeriğinde civanın bulunması hastada olumsuz bir etki yaratır mı?
Evet, bir cıva salınımı söz konusu ancak bu maddenin salınımı bizim doğadan aldığımızdan daha az miktarda. Bu nedenle amalgam dolgular, çiğneme yüzeylerinde hala güvenle kullanılabiliyor.

AĞIZ VE DİŞ BAKIMINDA DOĞRU BİLİNEN 10 YANLIŞ

Siyah dolguların avantajı ve dezavantajı nelerdir?
Siyah dolgular güçlü dolgulardır ve tek dezavantajı estetik olmamasıdır. Estetik bir dolgu yapabilmek için beyaz dolgu dediğimiz kompozit dolguları tercih ediyoruz.

Beyaz dolguları açıklayabilir misiniz?
Kompozit dolgular, 50-60 yıldır kullanılan bir dolgu çeşididir. Dolgu için hala ideal bir bağlantı maddesi bulunamamıştır. Bu nedenle orta ve uzun vadede bir takım sızıntılara yol açıp yeni çürüklere neden olabilmektedir. Estetik anlamda diş rengine yakın olması sık kullanılmasının temel sebebidir.

Diş hekimi, hastaya hangi dolgu çeşidini uygulayacağını neye göre belirler?
Diş hekimi, çürüğün konumu, durumu, bir takım diş etine veya dişin canlı dokularına olan uzaklığı, ağız içerisinde bulunduğu bölge gibi faktörleri göz önüne alarak hangi dolgu çeşidini uygulayacağına karar verir.

Hastalar, estetik açıdan daha iyi görünmesi nedeniyle beyaz dolguları; daha eski bir dolgu çeşidi olduğu için siyah dolguları tercih ediyorlar. Doktorlar ise siyah ve beyaz dolgu konusunda uzlaşamazken; ideal bir dolgu maddesinin bulunmadığı konusunda hemfikir

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.