Diş Çürümesi Nedir-Diş Çürüğü Nasıl Meydana Gelir?

  • Ağız ve Diş Sağlığı
  • Diş Çürümesi Nedir-Diş Çürüğü Nasıl Meydana Gelir? için yorumlar kapalı
  • 2.643 kez görüntülendi

Diş Çürümesi Nedir-Diş Çürüğü Nasıl Meydana Gelir?

Diş çürükleri hemen herkeste görülen ve belki de toplumdaki en yaygın görülen rahatsızlıktır. Diş çürümesi nedir? Diş çürümesi, dişlerde oyuklar ve oyulmalara yol açan bir sürece verilen isimdir. Tedavi edilmediği takdirde  diş çürümesi ağrıya  , enfeksiyonlara, ve diş kaybına yol açmaktadır.

Dişlerinizi düzenli bir biçimde fırçalayarak ve diş ipi kullanarak, diş hekimine diş muayenesi ve diş temizliği için giderek, şeker oranı yüksek yiyeceklerden kaçınarak diş çürümelerini önleyebilirsiniz.

Diş çürümesine neler neden olur?

Bakteri ve yiyeceklerin bir arada etkileşimi diş çürümesine neden olmaktadır. Plak adını verdiğimiz yemek artıkları, ağızda bakteri oluşumu için uygun ortam hazırlamakta ve yapışkan özelliği ile dişlere yapışabilmektedir. Bu plaklar genellikle diş ile diş eti arasındaki bölgede birikir ve yemek artıkları da bakterilerin çoğalması için oldukça uygun ortam hazırlar. Genellikle şekerli ve karbonhidratlı yiyecekler tüketildikten 20 dakika kadar sonra bakteriler plaklarda hızla üremeye başlamaktadır. Bakteriler besinleri parçalarken asitli bileşikler ortaya çıkmakta ve bu asitler dişleri oldukça hızlı bir biçimde aşındırmaktadır. Zamanla asitlerin yıpratıcı etkisine dayanamayan diş minesinde çürümeler baş gösterir.

Diş Çürümesinin Belirtileri nelerdir?
Diş çürümesi, fiziksel olarak dişte oyuk ya da enfeksiyon oluşturana kadar genellikle belirti vermez. Ancak diş çürüklerinin ilk belirtileri genellikle diş eti çekilmeleri ve diş ağrıları olmaktadır.

Diş çürümesi nasıl teşhis ve muayene edilir?
Diş hekiminleri tarafından yapılan basit bir muayene ve tanı ile diş çürümesi tespit edilebilmektedir. Bu muayene sırasında diş hekimleri

– Geçmişte dişle ilgili çürüme, operasyon, diş çektirme, dolgu vb problemleri sizlere sorabilir.
– Özel muayene aletleri ve ayna ile dişlerinizi detaylı bir biçimde inceleyebilir.
– Diş köklerindeki çürümeler gözle görülemeyeceği için röntgenini çekebilir.

Diş Çürümesi Nasıl tedavi edilir?

Diş çürüklerinde tedavinin ne olacağı ve ne kadar fayda sağlayacağı tamamen diş çürümesinin ne kadar ilerlediğine ve kötüleştiğine bağlıdır. Florür tedavisi ile hafif diş çürümelerini durdurmak ve tersine çevirmek mümkün olabilir. Hafif diş çürümelerine neden olduğu boşlukları gidermek için diş hekimleri genellikle dolgu maddesi kullanmaktadır. Bu dolgu maddeleri diş minesi ile dış ortam arasındaki irtibatı keser ve bakterilerin dişin derinlerine ulaşmasına mani olur. Diş çürümesi sinirlere ulaşmışsa kanal tedavisi gündeme gelebilir. Daha ileri aşamadaki diş çürümelerinde ise diş çekimi son çözüm olabilmektedir.

Diş Çürümesi Sebepleri ve Diş Çürüğü Riskini Artıran Etkenler

-Dişin yapısındaki florür eksikliği
-Beslenme alışkanlıkları: Özellikle şekerli yiyecekler ve gazlı içecekler diş çürümesini hızlandırır.
-Dişleri fırçalamamak
-Sigara tüketimi
Alkol tüketimi
-Ağız hijyeninin sağlanmaması
– Hekim kontrolüne gitmemek
-Ağızdaki bakteriler
-Yaşlanma
-Diyabet

Diş Çürümesinin Belirtileri

Yukarıda da belirttiğimiz gibi diş çürümesi, dişte oyulmalar ve enfeksiyonlar oluşasıya kadar genellikle belirti vermezler. Ancak diş çürümesinin ilk evrelerinde şu belirtiler yaygın olarak görülür.

– Diş ağrısı, en sık görülen diş çürümesi belirtidir. Dişlerde görülen enfeksiyon veya tahrişler genellikle diş etinde ağrıya neden olur.
– Diş çürüğü kokusu: Kötü ağız kokusu veya ağızda iğrenç bir tat ile karakterizedir.
– Dişler üzerinde beyaz, gri, kahverengi, ya da, siyah noktalar.
– Diş aralarındaki boşluğun açılması.
– Dişlerde kırılmalar.

Diş çürümesi olan kişiler şunları yaparlarsa diş ağrısı daha da şiddetlenmektedir:
-Tatlı yemek
– Sıcak veya soğuk yiyecekleri tüketmek, portakal, greyfurt, mandalina, limon yemek ve suyunu içmek
– Asitli içecekleri içmek,
– Sakız çiğnemek
– Soğuk havada dolaşmak
-Diş fırçalamak

İleri düzeydeki diş çürüklerinde diş etlerinde cerahat ve irin oluşumu da görülmektedir. Bu tür ilerlemiş çürüklerde şu belirtiler ortaya çıkar

-Çene ve altı bölgesinde şişkinlik,
-Yüksek ateş
-Dayanılmaz şiddette ağrı
-Dişte zonklama

Diş çürüğü tedavi edilmezse ne gibi sonuçlar ortaya çıkar?

Dişlerin dökülmesi, çene ve dişeti bölgelerinde iltihaplanmalar ve çürüğün çene kemiğine bulaşması gibi riskleri vardır. Ayrıca diş çürüklerindeki bakteriler kalp, romatizma hastalıkları ile bademcik iltihabına da neden olabilmektedir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.