Diş Çürükleri

  • HASTALIKLAR
  • Diş Çürükleri için yorumlar kapalı
  • 1.342 kez görüntülendi

Diş Çürükleri

DİŞ ÇÜRÜKLERİ: Diş kayıplarına neden olan hastalıkların başında gelir. Çürüme dişin kronunu saran mineden başlar, altındaki dentine ilerler. Pulpaya ulaştığında “pulpitis” adı verilen dişözü iltihaplanması oluşur. Diş çürüklerinin oluşmasında etkili olan faktörler şunlardır; kalıtım, yaş, cinsiyet, ağız bakimi, mikroplar, bsslenme biçimi, tükürük özellikleri, vitamin ve madensal tut eksiklikleri, hormonlar, gebelik. Diş cürümeleri çin yapılan araştırmalar basarılı olmamıştır. Ancak, diş çürüğünden korunmak için beslenme biçiminin düzenlenmesi, diş macunları ve fluorlama yöntemleri yararlı olabilmektedir. Ağız ve diş bakımı, bebeklerin anne sütüyle beslenmesi ve güneş ışınlarından yeterince yararlanma çürükleri azaltmada önemli koruyucu etmenlerdir.

Diş çürükleri hangi yaşta ortaya çıkar?:Diş çürümesi her yaşta, küçük çocukiann sütdişlerinde de ortaya çıkabilen bir hastalıktır. Sütdişlerindeki çürükler uygun bir yolla tedavi edilmelidir.

DİŞ ÇÜRÜKLERİNİN TEDAVİSİ: Geleneksel diş tedavisi ve endodonti bilim dallarının başlıca uğraşı çürük dişlerin tedavisi ve kayıpların onarılmasıdır. Bir diş çürüğünü tedavi etmek için önce çürümüş alanların sağlam kesimlere dek temizlenmesi gerekir. Daha sonra dişin biçimi, yeri ve işlevine göre dolgu maddesi seçilir. Ön dişlerde estetik amaçlı ve diş renginde dolgu maddeleri uygulanır. Çiğneme fonksiyonunda ana görevi elan arka dişlerdeyse amalgam gibi metal alifimltn, altın ve inlay gibi döküm dolgular kullanılır. Alırı doku kaybı olan çürük dişlerde protez uygulanması gerekebilir, Bu arada çürük nedeniyle etkilenmis olan pulpa dokusunu iyileştirici ve koruyucu önlemler alınır. Eğer pulpa tümüyle hastaysa özel araçlarla çıkarılır ve pulpa boşluğuna bazı kremler konarak dolgu bunun üzerine yerleştirilir.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.