Diş Çürüğü Nedir, Nedenleri, Kokusu, Dolgusu ve Nasıl Temizlenir ?

  • HASTALIKLAR
  • Diş Çürüğü Nedir, Nedenleri, Kokusu, Dolgusu ve Nasıl Temizlenir ? için yorumlar kapalı
  • 1.687 kez görüntülendi

Diş Çürüğü Nedir, Nedenleri, Kokusu, Dolgusu ve Nasıl Temizlenir ?

Diş çürüğü, dişlerde oluşan plaktan asit üretildiğinde ortaya çıkar.

Plağın oluşmasına izin verilir veya zamanında müdahale edilmezse, diş çürükleri, diş eti hastalığı veya diş apseleri oluşabilir.

“Bursa Özel Hayat Ağız ve Diş Sağlığı Kliniği Diş Hekimi Dr.Ömer GİRGİN” Diş Çürükleri hakkında bilgiler verdi.

Diş çürüğü veya kavite nedir ?

Kavite yani boşluklar, dişlerin sert yüzeyinde kalıcı hasarla oluşan, küçük açıklıklar veya deliklerdir. Diş çürüğü olarak da adlandırılan bu oyuklara, ağız bakterileri, sık sık atıştırmalar, şekerli içecekler  ve dişleri iyi temizlememek gibi faktörlerin bir kombinasyonu neden olur.

Diş çürüğü, dünyanın en yaygın sağlık sorunları arasındadır. Çocuklar, gençler ve erişkinlerde özellikle yaygındır. Fakat dişleri olan herkeste, hatta bebekler de bile görülebilir.

Çürük tedavi edilmezse, kavite daha da büyür ve daha derin katmanları etkiler. Şiddetli diş ağrısı, enfeksiyon ve diş kaybına neden olabilir.

Düzenli diş hekimi ziyaretleri, düzenli fırçalama ve diş ipi kullanma alışkanlığı diş çürümesine karşı en iyi korumanızdır.

Diş çürümesinin belirtileri nelerdir ?

Diş çürüğü herhangi bir ağrıya neden olmayabilir.

Bununla birlikte, aşağıdaki belirtiler görülebilir:

Diş ağrısı

Sürekli kişiyi rahatsız edebilen ya da bazen belirgin bir sebep olmaksızın keskin ağrı.

Diş hassasiyeti

Sıcak, soğuk veya tatlı bir şey yiyip içerken hassasiyet veya ağrı hissetme.

Dişlerde gri, kahverengi veya siyah noktalar

Ağız kokusu

Ağzında hoş olmayan bir tat

Diş hekimine ne zaman gitmeliyim ?

Diş hekiminizi düzenli olarak ziyaret edin, böylece erken diş çürümesinde olabildiğince çabuk davranılabilir ve çürüme önlenebilir.

Diş çürüğünün erken safhalarında tedavi edilmesi daha kolay ve ucuzdur.

Bununla beraber eğer dişlerinizde ağrı, yeme veya içmeyle sızlama veya üstte saydığım şikayetleriniz varsa vakit kaybetmeden diş hekiminize başvurun.

Diş çürüğü nasıl tedavi edilir ?

Diş çürümesinin tedavisi, ne kadar ileri olduğuna bağlıdır.

Erken evre diş çürüğü

Diş hekiminiz diyetinizdeki şeker miktarı ve yemek alışkanlıklarınız hakkında sizinle konuşacaktır. Bölgeye bir florür jeli, diş pastası veya macun uygulayabilir.

Florür, dişin katmanı olan emamel’i güçlendirerek dişleri korumaya yardımcı olur ve dişlerin plaklardan kaynaklanan aside karşı daha dirençli olmasını sağlar.

Duruma göre diş dolgusu yapılabilir. Burada dişi uyuşturmak ve deliği doldurmak için lokal anestezikler uygulanır ve kavite özel solüsyonla doldurulur.

Diş çürüğü iyice yayılmışsa yani kan ve sinirleri içeren diş merkezine ulaşmışsa, bu kanal tedavisi olarak bilinen bir tedaviyi gerektirir.

Diş çok hasar görmüşse, onarılamıyorsa çıkarılması gerekebilir. Dişiniz çıkarılır ve duruma göre kısmi protez, köprü veya implant yapılabilir.

Diş çürümesi nasıl önlenir ?

Diş çürüğü yaygın bir sorundur, ancak genellikle tamamen önlenebilir.

Diş çürümesinden kaçınmanın en iyi yolu, dişlerinizi ve diş etlerinizi mümkün olduğunca sağlıklı tutmaktır.

Örneğin, şunları yapmalısınız:

Diş hekiminizi düzenli olarak ziyaret edin.

Şekerli ve nişastalı yiyecek ve içeceklerden, özellikle de yemekler arasında veya yatmadan bir saat öncesine kadar uzak durun.

Dişlerinize ve diş etlerine dikkat edin – günde 2 defa florürlü diş macunu ile dişlerinizi düzgün fırçalayın, diş ipi ve günde en az bir kez diş arası fırçası kullanın.

Sigara içmekten ve alkol almaktan kaçının. Tütün dişlerinizi temiz tutmanıza yardımcı olan tükürük üretimini bozar ve alkol diş minesinin erozyonuna katkıda bulunur.

Ağzınız sürekli kuruyorsa diş hekiminize başvurun, buna bazı ilaçlar, tedaviler veya tıbbi durumlar neden olabilir. Bu durumda bakteriler diş çürümesini hızlandırabilir.

 

 

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.