Diş Ağrısı Gidermek İçin Ne Yapılır ?

Diş Ağrısı Gidermek İçin Ne Yapılır ?

Diş ağrısı, herkesin hayatında en az birkaç kez başına gelen ve çoğu zaman katlanılması zor durumlara neden olan bir ağrı türüdür.

Diş Ağrısı Neden Olur ?

Diş ağrısının nedenleri arasında ilk sırada gelen faktör, diş çürükleridir. Diş ve dişeti hastalıkları, bu hastalıklardan kaynaklı iltihaplanmalar, diş minesinin aşınması, çene kemiği rahatsızlıkları, diş ve çene kemiğinde oluşan yaralanma gibi fiziksel travmalar yanında, sinüzit gibi çeşitli hastalıklar da diş ağrısına yol açabilmektedir.

Diş ağrısından kurtulabilmek için neler yapılabilir? Diş ağrısı şikayeti olanların o anda kendi kendilerine sordukları en önemli ve en acil soru budur.

Diş ağrısını gidermek için ne yapılmalı ?

Böyle bir durumda öncelikle dişlerinizi fırçalamayı deneyebilirsiniz. Çünkü fırçalama, dişin çürük kısmına sıkışmış ve ağrıya neden olan yiyecek artıklarını uzaklaştırmanıza yardımcı olacaktır. Dişlerin gerek diş fırçası gerekse diş-ipi aracılığı ile temizlenmesi, ağrının azalmasını sağlayacaktır.

Diş ağrısı gargara

Yine tuzlu su ve sirkeli su ile gargara yapmak da diş ağrısının kısmen dinmesine yardım eder. Yarısı su ile dolu su bardağına, yarım çay kaşığı tuz ya da yarım çay kaşığı sirke katılarak  gargara yapılabilir. Çünkü bu gargara yöntemi, diş ve dişetleri üzerinde dezenfektan etkisi yaparak onları bakterilerden temizler ve şişlikleri azaltır.

Diş ağrısı en hızlı nasıl geçer

Ağrımakta olan dişin bulunduğu bölgeye buz uygulaması da geçici olarak bu ağrıyı hafifletebilir. Aynı zamanda sarımsak da ağrının dindirilmesinde yardımcı olarak kullanılabilir. Şöyle ki, çürük diş üzerine yerleştirilerek bekletilen sarımsak parçası, o diş üzerinde ağrıya yol açan bakterileri ortadan kaldırır. Karabiber de aslında antibakteriyel ve antienflamatuvar özellikleri olan doğal bir antibiyotiktir. Diş ağrısının hafifletilmesinde bundan da yararlanılabilir.  Yine zerdeçal da, sahip olduğu antibakteriyel ve antiseptik özellik sayesinde ağrı dindirme gücüne sahiptir. Su ile karıştırılarak hamur haline getirildikten sonra ağrıyan diş üzerine tatbik edilebilir.

Diş ağrısı uyuşturma

Aynı şekilde kuru karanfil ya da karanfil yağı da eski zamanlardan beri enfeksiyon tedavisinde kullanılmaktadır. Anestezik ve antiseptik özelliği olan karanfil yağı, diş ağrısına iyi gelir. İçerdiği “eugenol” isimli madde, bakterilerin öldürülmesinde  işe yaradığı gibi, halihazırda bazı diş macunlarının içeriğine de ilave edilmektedir. Kuru karanfil, ağrıyan bölgeye konularak bekletildiğinde hem o bölgeyi uyuşturarak ağrıyı azaltır hem de antibakteriyel özelliği sebebiyle çürük dişin çevresindeki zararlı bakterilere etki eder. Çürük nedeniyle dişin üzerinde oluşan oyuğa, az miktarda karanfil yağı emdirilmiş olan pamuk yerleştirilerek ağrı hafifletilebilir. Ancak karanfil yağının diş etine sızmamasına dikkat edilmelidir. Çünkü yumuşak dokuyu tahriş eden bir özelliğe sahiptir.

diş ağrısı

Diş ağrısı yüz şişmesi

Buğday çimi suyu da diş ve diş etlerini enfeksiyonlardan koruyan doğal bir antibiyotik özelliğe sahiptir. Ağızdaki bakterilerin sayısının çoğalmasına engel olarak diş ağrısını azaltır. Yine çörek otu, uyuşturma özelliği olmamakla birlikte, düzenli olarak kullanıldığında, vücudun bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek ağrıya sebep olan etkenlerin yok edilmesini sağlar.

Diş ağrısı ilacı

Bu tür tavsiyelere rağmen, kimi uzmanlarca, ağrımakta olan diş üzerine aspirin ve benzeri bir ağrı kesici ilaç konulmaması da önerilmektedir. Çünkü  bu tür ilaçların, kimyasal yapıları nedeniyle, dişetleri ve çevresindeki yumuşak dokularda tahribata yol açtıkları bilinmektedir. Dolayısı ile bu durumun, ekstra ağrılara sebebiyet verebileceği de akılda tutulmalıdır.

Diş ağrısı için ağrı kesici ve antibiyotik

Ağrı kesici bir ilaç içmek de diş ağrısını hafifletebilir. Ancak antibiyotik kullanımı konusunda daha dikkatli olunmalıdır. Çünkü bu durumda hangi antibiyotiğin kullanılacağı ve gereksiz antibiyotik kullanımı konusunda bilinçli olmak gerekir. Fakat en azından şunu söyleyebiliriz ki; şayet diş ısırdığında daha fazla ağrı ortaya çıkıyorsa, bu bir iltihaplanma belirtisi olabilir. Bu durumda çok fazla zaman geçirmeden bir diş doktoruna görünmekte her zaman için yarar vardır. Diş doktoru tarafından konulacak teşhisin ardından, uygun bir antibiyotik tedavisine derhal başlanabilir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.