Dilimde Beyaz Noktalar, Kabarcıklar Tabaka Var, Nasıl Geçer?

  • Genel Sağlık
  • Dilimde Beyaz Noktalar, Kabarcıklar Tabaka Var, Nasıl Geçer? için yorumlar kapalı
  • 1.317 kez görüntülendi

Dilimde Beyaz Noktalar, Kabarcıklar Tabaka Var, Nasıl Geçer?

Dil üzerinde beyazlık, dil beyazlığı, dilde bakteri ve ölü hücre birikmesiyle meydana gelir. Dil beyazlamasına çoğu zaman dil yanması ve ağız kokusu da eşlik eder. Bebeklerde dilde beyazlık genellikle pamukçuk hastalığından kaynaklanır. Dildeki bu beyaz görünüm çoğumuz için endişe verici olsa da, durum genellikle zararsız ve geçicidir. Ancak bazen de dildeki beyazlık ciddi sorunlardan da kaynaklanabilir. Dil üzerindeki tat alma kabarcıklarına papilla denir. Dildeki beyazlama dil yüzeyinde bulunan papillanın aşırı büyümesi ve şişmesi sonucu meydana gelir, bakteriler, ölü hücreler, genişlemiş papilla üzerinde birikip, dilde beyaz bir görünüm ortaya çıkar.

Dilde Beyazlık Neden Olur?

  1. Dilde beyaz lekeler, dil beyazlaşması ve renk değişikliklerinin nedenleri
  2. Dilde mantar enfeksiyonu
  3. Reflü
  4. Dilde pamukçuk hastalığı
  5. Vitamin eksikliği
  6. Burundan değil sürekli ağızdan nefes alıp verme
  7. Sigara kullanımı
  8. Mide veya diş hastalıkları
  9. Karaciğer hastalıkları
  10. Kullanılan ilaçların yan etkileri
  11. Ağız kanseri
  12. Dil kanseri
  13. Ağız kuruluğu
  14. Uzun süre antibiyotik kullanımı
  15. Harita dil
  16. Lökoplaki
  17. Dehidrasyon (Vücudun susuz kalması, yetersiz su içme alışkanlığı)
  18. Ağızda liken planus hastalığı
  19. Frengi
  20. HIV / AIDS
  21. Ağızda pamukçuk
  22. Dil beyazlamasına neden olan enfeksiyonlar
  23. Stafilokok ve streptokok bakterileri gibi bajteriyel enfeksiyonlar
  24. Hairy leukoplakia (Epstein-Barr virüsünün yol açtığı ve genellikle HIV / AIDS enfeksiyonu olan kişilerde görülür)
  25. Ağızda herpes virüsü enfeksiyonu (aynı zamanda herpetik stomatit olarak da bilinir)
  26. Ağızda pamukçuk (Candida albicans mantarından kaynaklanır)
  27. Dilde beyazlaşmaya neden olan travma ve yaralanmalar
  28. Asit veya aşındırıcı kimyasal yanık
  29. Dili ısırma alışkanlığı
  30. Dilde kabarcıklar veya ülser
  31. Dil yanması
  32. Diş aletleri, protez veya yanlış hizalanmış dişler
  33. Dilde yarık

Dildeki Beyazlık Nasıl Geçer, Hangi Doktora Gidilir?

Dilinizdeki beyazlıktan muzdaripseniz ilk yapmanız gereken şey bir Cildiye doktoruna gidip muayene olmak olmalıdır. Doktorunuz öncelikle gerekli testleri yapıp bu durumun nedenini tespit edecek ardından duruma göre gerekli tedaviyi uygulayacaktır.

Dildeki Beyazlık Nasıl Geçer? Doğal Yöntemler

Tuz Kullanın

Tuz dildeki ölü hücreleri temizleyen doğal antiseptiklerdendir. Bu özelliği sayesinde dildeki beyazlığın geçmesinde önemli rol oynar. Dildeki beyazlığın geçmesi için dilinize biraz tuz serpip bir dakika boyunca diş fırçasıyla hafifçe fırçalayın. Daha sonra ılık suyla iyice ağzınızı iyice yıkayıp tükürün. Her gün, günde iki kez  bu işlemi tekrarlayın ve bir hafta içinde mutlaka istediğiniz sonuçları alacaksınız. Tuzla yapabileceğiniz bir diğer yöntem; Bir bardak ılık suya bir tatlı kaşığı tuz koyup karıştırın. Bu su ile gargara yapıp tükürün. Dildeki beyazlık geçene kadar günde birkaç kez tuzlu suyla gargara yapmaya devam edin.

Hidrojen Peroksit

Hidrojen peroksit, dil yüzeyinde biriken bakterileri öldürmeye yardımcı olan güçlü bir antibakteriyeldir. Bu özelliği sayesinde dildeki beyazlığı geçirmekte önemli rol oynar.

Ağız sağlığı için yalnızca yüzde 3 hidrojen peroksit çözeltisi kullanılması önerilir. Hidrojen peroksiti eczaneden temin edebilirsiniz

Bir tatlı kaşığı %3’lük Hidrojen peroksit ile 2 tatlı kaşığı suyu karıştırın. Diş fırçanızı bu karışıma batırıp dilinizi nazikçe fırçalayın. Tükürüp ağzınızı suyla yıkayın. Bu tedaviye günde bir kez 3-4 gün boyunca devam edin.

Hindistan Cevizi Yağı Kullanın

Hindistan cevizi yağı dili temizleyip, toksinlerden arındırıp beyazlığı giderir. Sabahları dişlerinizi fırçalamadan önce, ağzınıza 1 yemek kaşığı katı halde olan hindistan cevizi yağı koyun. Katı Hindistan cevizi yağını Gratis, Watsons gibi kozmetikçilerden yahut internetten temin edebilirsiniz. Bu yağı ağzınızda, dişlerin arasında ve dilin etrafında döndürün. Buna 15 dakika devam edin. Tükürüp ağzınızı ılık suyla durulayın. Genel ağız sağlığı için bunu günde bir kez yapın. Bunun için Hindistan cevizi yağı yerine susam yağı da kullanabilirsiniz.

Zerdeçal

Zerdeçal da dildeki beyazlıkları yok etmekte etkili doğal maddelerdendir.  Güçlü antibakteriyel özellikleri, dildeki bakterilerin çoğalmasını önlemeye yardımcı olur. Yarım tatlı kaşığı toz zerdeçala biraz limon suyu ekleyip macun haline getirin. Bu macun ile bir kaç dakika boyunca dilinizi ovun. Daha sonra ılık suyla ağzınızı iyice yıkayın. Bunu birkaç gün boyunca günde bir kez yapın.

Diğer yöntem; Bir bardak suya yarım tatlı kaşığı toz zerdeçal koyun. Sağlıklı bir dil için günde bir veya iki kez bu solüsyon ile gargara yapın.

Karbonat

Karbonat dildeki beyazlığı gidermek için etkili ve ucuz maddelerdendir. Karbonat peeling özelliği sayesinde dildeki kalıntıları temizler, ağız içindeki asitleri nötralize edip ağız pH seviyesini dengede tutar. Biraz karbonatla biraz limon suyunu karıştırıp macun haline getirin. Dilinizi bunla ovun. Ardından su ile durulayın. Dildeki beyazlık geçene kadar günde 1 kez buna devam edin. Diğer yöntem; Bir bardak suya yarım tatlı kaşığı karbonat koyun. Sağlıklı bir dil için günde iki kez bu solüsyon ile gargara yapın.

Aloe Vera Jel

Anti-inflamatuar ve iyileştirici özellikleri sayesinde aloe vera jel ağız problemlerinin tedavisinde yardımcı olabilir.  Antibakteriyel içeriği sayesinde beyaz dile ve ağız kokusuna yol açan bakterileri öldürür. Aloe vera yaprağını uzunlamasına kesip içinde 1 yemek kaşığı miktarda aloe vera jel çıkarın. Bu jeli dilinizde bir kaç dakika dolaştırıp tükürün. 2 hafta boyunca günde bir kaç kez bu yöntemi uygulamaya devam edin.

Probiyotik kullanın

Probiyotik besinler L. acidophilus ve B. lactis isminde faydalı bakteri içeririler. Bu özellikleri sayesinde ağızdaki bakteri ve mantarların çoğalmasını kontrol altına alıp dilin beyazlamasını önlerler. Bunun için günde 2-3 kez marketten alacağınız probiyotik yoğurtlardan tüketin.

Bir diğer yöntem ise eczaneden probiyotik kapsül alın. Bir probiyotik kapsülün tozunu çıkarıp biraz su ile karıştırın. Dişlerinizi her zamanki gibi fırçalayın ve ardından probiyotikli su ile gargara yapın. Sonra bir bardak su için. Bu tedaviyi bir hafta boyunca günde bir kez tekrarlayın.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.