Dil Uyuşması Neden Olur Nasıl Geçer?

 Dil Uyuşması Neden Olur Nasıl Geçer?

İnsanın en hassas organlarından biri olan dil, genel sağlık hakkında bilgiler vermektedir. Dilde meydana gelen şişme, kızarıklık, kabarcıklar, beyazlıklar, uyuşma sağlık durumuyla ilgili ipuçları vermektedir. Vücudun en güçlü bölgelerinden biri olan dil sıcağa, basınca, farklı dokulara karşı çok güçlüdür. En güçlü hasların da dilde bulunduğu bilinmektedir. Dilde zaman zaman hissizlik ve uyuşmalar meydana gelebilmektedir. Dil uyuşmalarına neden olan pek çok etken bulunmaktadır.

Parestezi; Dil uyuşmasının başlıca nedeni arasında parestezi bulunmaktadır. Sinir hasarı olan parestezi ilk olarak dil üzerinde kendini belli etmektedir. Uyuşma ve karıncalanmaya neden olan parestezi, dilin yanı sıra vücudun değişik bölgelerini de etkileyebilmektedir. Paresteziye neden olan faktörlerin başında ise implant, kanal tedavisi ve 20’lik diş tedavisi gibi vardır.
Beyin Hasarı; Beyinde meydana gelen hasar ve travmalar dilde uyuşmalara neden olmaktadır. Dil uyuşukluğu özellikle bu bakımdan önem arz etmektedir. Ciddi problemler hakkında ipucu vermesi kimi zaman hayati tehlikelerin önlenmesini sağlamaktadır. Yalnızca dil değil yüz ve tüm vücut beyin hasarlarından etkilenmektedir.
Hamilelik; Hamilelik dönemlerinde kadınlarda sık görülen sorunlardan biri de dildeki uyuşukluktur. Hamileliğin dil üzerinde yarattığı uyuşukluğun temel nedeni hormonal değişimdir. Kan basıncı yükselmekte ve ödem sorunları ortaya çıkmaktadır. Dolayısıyla dil üzerinde de uyuşukluk ve karıncalanma hissi yaşanmaktadır.
Ağız Yanması Sendromu; Nedeni kesin olarak açıklanamayan ağız yanması sendromu sık görülen bir sorundur. Ağır yanması sendromu olan insanlarda sık sık dil uyuşmaları yaşanmaktadır. Ağızda yanma hissi ve dudaklarda dahil olmak üzere tüm ağızda uyuşma olmaktadır. Hormon dengesizlikleri ile b12 eksikliği ağız yanması sendromunu tetiklemektedir.
Migren; Aşırı ve dayanılmaz baş ağrılarına neden olan migren hastalığı özellikle baş bölgesinde uyuşmalar yaratmaktadır. Dil uyuşmasının yanı sıra gözlerde şişme ve ağrılara da yol açmaktadır.
Yüz Felci; Yüz felci geçiren insanın ağır da dahil olmak üzere tüm yüzü bu durumdan etkilenmektedir. Dudakların yanı sıra dil de uyuşmakta, konuşma ve yutkunma problemleri yaşanmaktadır.
Beyin ve Sinir Tümörleri; Beyin veya sinirlerde oluşan tümörler dilin uyuşmasına neden olmaktadır. Genel sinir sisteminin etkilenmesi dolayısıyla dil uyuşmaları yaşanmaktadır.
Zehirlenme; Zehirlenme durumlarında ilk etkilenen organlardan biri dildir. Dilde oluşan acımsı tat beraberinde uyuşmalara da neden olmaktadır.

İlaçların Yan Etkileri; Kullanılan ilaçların yan etkileri dil üzerinde uyuşmaların nedeni olabilmektedir. İlaçların yan etkileri mutlaka okunmalıdır.

Dil Uyuşması Nasıl Geçer?

Tat alma duyusunun etkisini yitirmesine neden olan dil uyuşukluğu konuşma bozuklukları da yaratmaktadır. Kişinin sosyal hayatını etkileyen nitelikte olan dil uyuşmaları kötü tat ve acı bırakmaktadır. Dil uyuşması yaşayan kişilerin mutlaka beyin ve sinir hastalıkları doktoruna başvurması gerekmektedir. Öncelikle bir takım testler yapılmakta ve ardından da uyuşmanın nedeni saptanmaya çalışılmaktadır.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.