Dermatoloji (Deri Hastalıkları) Hakkında Bilinmesi Gerekenler

  • ESTETİK VE GÜZELLİK
  • Dermatoloji (Deri Hastalıkları) Hakkında Bilinmesi Gerekenler için yorumlar kapalı
  • 1.111 kez görüntülendi

Dermatoloji (Deri Hastalıkları) Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Dermatoloji (Deri Hastalıkları) Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Toplumda oldukça yaygın görülen akne, sedef, cilt kanserleri, deride oluşan mikrobik hastalıklar, alerjiler, deri döküntüleri, saç ve tırnak rahatsızlıkları gibi hastalıkların tamamı ile ilgilenen bölüme dermatoloji denir. Bu konunun uzmanına da dermatolog denilir. Yukarıdaki hastalıkların tamamıyla ve daha fazlasının tanısı ve tedavisiyle bu bölüm ilgilenir.

Deride oluşan hastalıklar ve bunların tedavi yöntemlerine ilişkin bilgiler aşağıda sunulmuştur.

Dermatoskopik Ben Analizi

Kısaca deri yüzeyi mikroskopisi olarak adlandırılır. Son senelerde oldukça artış gösteren cilt kanserlerine paralel bir biçimde vücuttaki benlere (nevüs) olan yaklaşım da artış göstermektedir. Bu iyi bir gelişmedir. Bu gelişme bu konuda bilinç düzeyinin artış gösterdiğini göstermesi bakımından çok önemlidir.

Malign melanom oluşan cilt kanserleri arasında en kötü olanıdır. Bu hastalığın yüzde 70’i normal deride meydana gelirken yüzde 30’u da mevcut bir benin değişikliğe uğraması sonucu oluşur.

İşte, dermatoskopi bu benlerin tanısında kullanılan bir yöntemdir. Pigmentli lezyonlar 30 kat büyütülür ve tüm gövdenin ben haritalanması yapılır. Dijital dermatoskopi, bilgisayar ortamında bu oluşturulan haritaların saklanmasına katkı sağlar. Bu sayede yeni çıkan benler ve benlerde meydana gelen değişimler takip edilebilir. Bu takipler sonucunda da riskli değişiklikler erken aşamada tespit edilirler. Malign melanomun erken teşhisi hayat kurtaran bir durumdur. Bu tanı yöntemi erken tanı koyabilme yüzdesini 50-75 seviyelerine çıkarmaktadır.

Bunun dışında dermatoloji sayesinde cilt üzerindeki bazı durumlara da müdahale edilir ve olumsuz durumlar giderilir. Bunları da aşağıda açıkladık.

Yaşlılık lekeleri, güneş lekeleri, doğuştan mevcut olan bazı benler ve kırmızı damarsal lezyonlar lazer yöntemleriyle başarılı bir şekilde tedavi edilmektedir.

Peeling: Deriyi canlandırmak adına asit içerikli bazı karışımların deriye uygulanma yöntemidir. Derinin üst tabakasını kaldırıp alttan yeni ve sağlıklı derinin gelmesini sağlamak peeling yönteminin amacıdır.

Bu uygulama şunları tedavi eder.

Güneş lekeleri

Kadınlardaki hormonsal lekeler (melasma)

Yüzeysel akne lekelerini

İnce kırışıklıkları

Güneşin oluşturduğu ciltteki kalınlaşmayı

Lazer Epilasyon: İstenmeyen tüylerin yok edilmesine yönelik bir yöntemdir. Bu tedavi yönteminde hedef bölge kan damarları, kıllar ve dövme yapılan alanlardır. Kalıcı dövmelerin yok edilmesi uzun bir süreci ve çok sayıda seansı kapsar.

Botox: Geleneksel olarak uygulanan tedavilere direnç gösteren derilerde kullanılan bir yöntemdir. Kişiyi sosyal olarak rahatsız eden ve yaşam kalitesini düşüren rahatsızlıklarda kullanılır. Aşırı terlemenin görüldüğü avuç içi, ayak tabanı ve koltuk altı terlemeleri bunlar arasındadır. Bu terlemelerin nedeni henüz bilinmemektedir. Daha çok koltuk altı terlemelerinin tedavisinde tercih edilir ve önerilir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.