Deri

  • HASTALIKLAR
  • Deri için yorumlar kapalı
  • 1.191 kez görüntülendi

Deri

Özelleşmiş bölümleri (kıllar ve tırnaklar) ile birlikte insan vücudunu saran duyarlı, esnek, koruyucu, su geçirmez bir örtü oluşturan doku. Erişkinlerde tüm derinin ağırlığı 2,75 kg. kadardır ve 1,7 m2 yeri Örter. Kalınlığı 1 mm.’den (gözkapakları) 3 mm.’ye (taban, avuçiçi) kadar değişir. Dışta epidermis ve içte dermis (ya da gerçek deri) olmak üzere iki katmandan yapılıdır. Epidermisin en dışta kalan katmanı olan stratum korneum, Keratin denen sert bir proteinden yapılmıştır. Bu nedenle mekanik travmaya (yaralanma) karşı bir koruyucudur?

Ayrıca su geçirmez ve mikroorganizmaları vücuda sokmaz. Epidermis bundan başka, derinin rengini veren madde olan melanini yapan hücreleri de içerir. Bu madde vücudu güneş ışınlarına karşı korur. Derinin tabanlarda ve avuç içlerinde kıvrımlanması, tutucu bir yüzey meydana getirmeyi sağlar; Parmak îzi bu çeşit kıvrımlardandır. Dermiş ise epidermisten genellikle daha kalındır ve kan damarlarını, sinirleri, duyu algılayıcılarını, ter bezlerini, Yağ Bezlerini, kıl foliküllerini, yağ hücrelerini ve lifleri içerir. Terin buharlaşması, vücudun sıcaklık düzenlenmesine yardım eder (Terleme). Ayrıca kıllara dikleşmesi (Tüylerin Diken Diken Olması), aralarında tuttukları havayla bir çeşit yalıtım katmam oluşturur. Dokunma, basınç, ağrı ve ısı uyaranlarının algılanması, dermişin sinirler bakımından zengin olmasına bağlıdır. Deri devamlı nemli ve kıllar da hafifçe yağlanmış durumda tutulur. Güneş ışınlarının derideki etkisi D vitamini oluşumunu başlatır. Bu vitamin Raşitizm ‘e karşı koruyucu etki yapar.

Soru

Başka deri tümörleri var mıdır?

Cevap
Evet. Derideki hücre türlerinden her birinden yeni bir tümör gelişebi­lir. En derin katmanlardaki hücrelerden lipom, fibrom ve fibrolipom-lar çıkabilir, feötü huylu fibrom sarkoma benzer. Histiyositomlar reti-külohistiyosit sisteminden, Kaposi anjiyosarkomu damarlardan, kar-sinom ve adenokarsinomlar salgıbezlerinden kaynaklanır. Ustderiden çıkan tümörler arasında bazal hücreli kanser, diken hücreli epitelyom sayılabilir.



Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.