Deri Yolma ve Deri Yeme Hastalığı Altında Neler Yatıyor?

  • Genel Sağlık
  • Deri Yolma ve Deri Yeme Hastalığı Altında Neler Yatıyor? için yorumlar kapalı
  • 1.049 kez görüntülendi

Deri Yolma ve Deri Yeme Hastalığı Altında Neler Yatıyor?

Neredeyse herkes, yarasının ya da sivilcesinin kabuğunu belirli aralıklarla koparır. Fakat bazıları için sürekli yara kabuklarını koparıyor olmak strese, anksiyeteye ve hatta sağlık sorunlarına yol açabilir. Kişi, sürekli olarak yara kabuklarını koparıp yiyorsa bu durumlar ortaya çıkabilir ya da tam tersi bir şekilde bu durumlar, deri yolma ve deri yeme hastalıklarına neden olabilir.

Deri Yolma ve Deri Yeme Hastalığı Kısaca

Yaşam editörleri tarafından hazırlanan hastalık kartlari ilgili hastalığa ait en çok merak edilen sorulara kısaca yanıt verir.

  • Dikkat
  • Normal
Neye Dikkat Etmeliyim?

Nadir olsa da, sürekli olarak yara kabuklarını koparan birinin yarası çok derin hale gelir ve enfeksiyon kapabilir.

Ne Zaman Doktora Gitmeliyim?

Yara kabuklarını koparmak nadirde olsa enfeksiyon oluşturabilir. Bu enfeksiyonun yayılmasını önlemek için hastanede tedavi olmak gerekir.

Hangi Doktora/Bölüme Gidilir?

Enfeksiyon oluşması durumunda Enfeksiyon Hastalıkları (intaniye) bölümüne gidilir.

İnsanlar Yara Kabuklarını Neden Yer?

Yara kabuklarını koparmanın ve yemenin altında yatan birçok neden vardır. Bazen yara kabuğunu koparan kişi bunu yaptığını fark etmez bile. Yara kabuklarını koparmanın nedenleri:

  • Anksiyete, öfke ve üzüntüyle başa çıkmak için
  • Ciddi bir stres ya da gerginlik yaşandığında
  • Sıkıntı ya da alışkanlıklar
  • Aileden gelen alışkanlıklar

Bazen yara kabuğunu koparıp yiyen kişiler bunu yaptıklarında rahatlama hissederler. Bazense bu hareketi yaptıktan sonra utanç ve suçluluk duyarlar.

Doktorlar, deri yolma hastalığını, vücutla ilgili tekrarlayan davranışlar arasında görüyorlar. Bu hastalık, birisi derisini sürekli olarak koparma isteği duyduğunda, yara kabukları da dahil olmak üzere deriyi koparma düşünceleri taşıdığında olur. Vücutla ilgili tekrarlayan davranışlar arasında saç çekme hastalığı ve tırnak yeme hastalığı da vardır.

Bu rahatsızlık genellikle obsesifkompulsif bozukluk olarak düşünülür. Obsesif kompulsif bozukluğu olan birinde, günlük hayatını engelleyecek derecede takıntılı düşünceler, istekler ve davranışlar gözlenir. Vücutla ilgili tekrarlayan davranışlar, beden imaj bozukluğu ve istifçilik hastalığı olanlarda da oluşabilir.

Şu anda, deri yolma hastalığı, obsesifkompulsif bozuklukla alakalı rahatsızlıkların içinde yer alır. Çoğu insan vücutla ilgili tekrarlayan hastalıklara 11’le 15 yaşları arasında yakalanır. Deri yolma hastalığı 14-15 yaşlarında ortaya çıkar. Ancak, bu yaş aralığının dışında da oluşabilir.

Deriyi Ya Da Yara Kabuklarını Koparmanın Ve Yemenin Riskleri Nelerdir?

Yara kabuklarını koparıp yemenize sebep olan bu rahatsızlık sizi hem fiziksel hem de duygusal olarak etkileyebilir. Bazı kişiler derilerini anksiyete ve depresyondan dolayı yolar. Bazı durumlarda da, deri yolma huyu kişiyi bu rahatsızlıkların içine sokabilir. Derilerini kopardıkları bölgeleri göstermeleri gereken sosyal etkinliklere katılmaktan kaçınabilirler. Bu yerlere örnek olarak havuz, plaj ve spor salonu verilebilir. Bu durum, kişinin kendini yalnız hissetmesine sebep olur.

Akıl sağlığına etkilerinin yanı sıra, yara kabuklarını ve derileri koparmak ya da yemek birçok farklı soruna yol açabilir:

  • Yara izi oluşumu
  • Yaraların enfeksiyon kapması
  • İyileşmeyen yaralar

Deriyi ya da yara kabuklarını yemenin tedavisi var mıdır?

Kendi başınıza deri yolma ve deri yeme huyunuzu bırakamıyorsanız tıbbi tedavi görmelisiniz.

1 Davranış tedavisi

Terapistler, kabul ve bağlılık terapisi gibi bilişsel davranışçı tedavi yöntemleri kullanabilirler.


Bir başka yöntemse, diyalektik davranış terapisidir. Bu tedavi yöntemiyle, kişinin deri yolma hastalığını çözmek için dört modül tasarlanır:

  • Farkındalık
  • Duygularını düzenleme
  • Endişelenme hissine karşı tolerans
  • Kişilerarası etkinlik

Farkındalık kavramı, deri yolma olayını tetikleyen muhtemel olayların bilincinde olmayı ve deri yolma ya da deri yeme isteği geldiği zaman bunu kabul etmeyi kapsar.

Duygularını düzenleme, kişinin duygularını tanımlayarak kendilerini harekete geçiren bakış açılarını ya da hislerini değiştirmeleriyle ilgilidir.

Endişelenme hissine karşı tolerans, kişinin duygularına tolerans göstermeyi öğrendiği aşamadır. Bunun sonucunda, pes edip deri yolma ve koparma alışkanlığına geri dönmek yerine duygularıyla başa çıkar.

Kişilerarası etkinlik aşamasında, deri yolma ve yeme rahatsızlığı olan kişiye yardım etmek için aile terapisi yapılabilir. Grup terapisine katılmak da, aile üyelerini sevdikleri kişiye karşı nasıl davranmaları konusunda eğitmeye yardımcı olabilir.

2 İlaç tedavisi

Terapi yöntemlerinin dışında, doktorunuz, deri yolma hastalığınızı tetikleyen anksiyete ve depresyonu önlemek için ilaç yazabilir.

Hiçbir ilacın yara kabuklarını ve deriyi yeme hastalığını azalttığı kanıtlanmamıştır. Bu durumu düzeltmek için çok sayıda ilaç deneyerek en etkilisinin hangisi olduğuna karar vermeniz gerekebilir. Kullanılan ilaçlar:

  • Essitalopram
  • Fluoksetin
  • Sertralin
  • Paroksetin

Bu ilaçlar geçici serotonin geri alım engelleyici olarak geçer ve bir nörotransmitter olan serotoninin daha fazla üretilmesini sağlar. Bazense, deri yolma hastalığının azalması için doktorlar lamotrijin de verebilirler.

3 Bölgesel ilaçlar

Bazı kişiler, yanma ya da kaşınma hissi olduğu için deri ve yara kabuklarını koparmak isteyebilirler. Bunun sonucunda, doktorlar bu hisleri azaltmaya yönelik bölgesel kremler ya da ilaçlar verebilir.

Antihistaminik kremler ya da bölgesel steroidler kaşınma hissini götürür. Anestezik kremler ya da damar büzücü özellikli kremler, deri yolma davranışına sebep olacak durumu yok edebilirler.

Bir süre sonra deri yolma huyunuzun yok olduğunu gözlemleyebilirsiniz ama sonrasında bu davranışınız kendini tekrarlayacaktır. Bu yüzden, terapi yöntemlerinin ve ilaç tedavilerinin deri yolma hastalığına çözüm olarak kullanıldığını biliyor olmanız önemli. Eğer bu durum tekrar ortaya çıkarsa doktorunuzla görüşün.

Vücutla ilgili tekrarlayan davranışlar, kronik sağlık durumları olarak düşünülür. Bu durum, rahatsızlıkla başa çıkmak için yöntemlerin olduğu fakat bu durumun çok uzun bir süre hatta belki de ömür boyu sizinle birlikte olacağı anlamına gelir.

Deri yolma ve yara kabuklarını yeme davranışlarını ne tür durumlarda yaptığınızı bilmek, bu sorunu çözmenizde tedavi yöntemlerini uygulamak kadar yararlı olacaktır.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.