Depresyon Çeşitleri – Erkeklerde ve Kadınlarda Depresyon

  • ALTERNATİFTIP
  • Depresyon Çeşitleri – Erkeklerde ve Kadınlarda Depresyon için yorumlar kapalı
  • 1.505 kez görüntülendi

Depresyon Çeşitleri – Erkeklerde ve Kadınlarda Depresyon

Bütün depresyonlar aynı değildir. Majör depresyon (majör depresif bozukluk, klinik depresyon) ve kronik depresyon (distimi) en yaygın görülen depresyon çeşitleridir. Ama benzersiz işaretleri, belirtileri ve tedavisi olan başka depresyon çeşitleri de vardır.

Depresyon Çeşitleri

Majör Depresyon (Majör Depresif Bozukluk, Klinik Depresyon)
Majör depresyon bir insanın çalışma, uyuma, yeme ve aktivitelerden haz alma yeteneklerine etki eden belirtilere sahip depresyon çeşididir.

Birkaç gün için üzgün, yalnız veya umutsuz hissedebileceğiniz zamanlar olabilir. Ama majör depresyon daha uzun sürer ve sizi devre dışı bırakır. Normal hayatınıza devam etmekten alıkoyar. Majör depresyon sıklıkla kişinin hayatı boyunca yinelenir. Ama hayatı boyunca sadece bir kere de majör depresyona yakalanabilir.

Ek olarak, majör depresyon teşhisi koyabilmek için depresif ruh hâli ve ilgi kaybı semptomlarından biri görülmelidir. Belirtiler en az iki hafta boyunca, günün büyük bir kısmında görülmelidir. Ayrıca depresif semptomlar normal fonksiyonları yerine getirmede önemli ölçüde sıkıntı ve bozukluğa sebep olmaldır. Belirtiler uyuşturucu bağımlılığının, bazı ilaçların, hipotiroidi gibi medikal bir durumun etkileri olmamalı ve sevilen birinin ölümünden sonraki iki ay içerisinde çıkmamalıdır.

Kronik Depresyon (Distimi)
Kronik depresyon uzun süreli (en az iki yıl) depresif ruh hâli ile karakterize edilir. Majör depresyonla bağlantılı belirtileri olsa da, majör depresyon tanısı koymak için yeterli değildir. Kronik depresyon majör depresyondan daha az ciddidir ve majör depresyonda olduğu gibi devre dışı bırakmaz, normal hayatınıza devam etmekten alıkoymaz. Eğer kronik depresyona sahipseniz majör depresyona yakalanmanız ihtimali yüksellir.

Atipik Depresyon
Atipik depresyonun başta gelen belirtileri:

-Aşırı yeme
-Aşırı uyuma
-Bitkinlik
-Reddedilmeye karşı aşırı hassasiyet
-Olaylara direk tepki vermede kötüleşen ya da iyileşen ruh hâli

Tipik bir depresyonda ise tam bir üzüntü hâli, iştah kaybı ve uykuya dalmada zorluk görülmektedir.

Bipolar Bozukluk (Bipolar Depresyon, Manik Depresyon)
Bipolar bozukluk kompleks bir ruh hâli bozukluğudur. Değişimli olarak klink majör depresyona, sonra manya ya da elasyona döner. Bipolar bozukluğun iki alt kategorisi vardır: bipolar 1, bipolar 2.

Bipolar 1 bozukluğunda, hastaların en az bir manik dönem geçmişi olması gerekir.

Bipolar 2 bozukluğunda ise hastaları en az bir majör depresyon ve en az bir hipomanik depresyon geçmişi olması gerekir.

Mevsimsel Depresyon (Mevsimsel Duygu Durum Bozukluğu, SAD)
Bu depresyon her yılın aynı zamanında ortaya çıkar. Genelde sonbaharla veya kışla birlikte başlar ve ilkbahar veya yazın başlangıcı ile sona erer. Çok nadir bir formu da yaz depresyonudur ve ilkbaharın sonu veya yaz başlangıcında ortaya çıkıp, sonbaharda sona erer.

Psikotik Depresyon (Psikotik Bozukluk)
Psikotik depresyonda, kuruntulu düşünceler veya psikozun diğer belirtileri depresyon belirtileriyle birlikte ortaya çıkar. Psikotik depresyonda, gerçeklikle hayal arasındaki ayrım ortadan kalkar. Psikotik depresyona sahip hastalar halüsinasyon ve hezeyanlar tecrübe ederler.


Doğum Sonrası Depresyon (Postpartum Depresyon)
Her 10 anneden birinde doğum sonrası depresyon gelişir. Doğum sonrası depresyon doğumdan sonraki bir ay içinde majör depresyon ortaya çıkmasıyla karakterize edilir.

Hangi depresyon belirtileri ortaya çıkarsa çıksın, doktorunuzla konuşmanız önemli. Doğru medikal teşhis ve etkili tedavi depresyonu yönetmede büyük önem taşır.

Depresyonun Yüzleri

Depresyon erkekler ve kadınlarda ya da gençlerde ve yaşlılarda farklı görünür. Bu farklılıkların bilincinde olmak problemin fark edilmesi ve tedavi edilmesi açısından önem taşımaktadır.

Erkeklerde Depresyon
Depresyonun kültürümüzde yüklü bir anlamı var. Çoğu insan, yanlış olarak, depresyonu zayıflık ve aşırı duygusallık işareti olarak görüyor. Bu özellikle erkekler için geçerli. Depresif erkekler, umutsuzluk ve üzüntü duygularını kadınlara göre daha az anlatıyorlar. Bunun yerine de yorgunluktan, uyku problemlerinden, işe ve hobilerine olan ilgilerini kaybetmekten bahsediyorlar. Erkeklerde depresyonun diğer işaretleri öfke, agresiflik, şiddet, anlamsız davranışlar ve madde bağımlılığı oluyor. Kadınların depresyona yakalanma ihtimali erkeklerden iki kat fazla olsa da, erkeklerde intihar riski iki kat fazla, özellikle daha yaşlı erkeklerde.

Kadınlarda Depresyon
Kadınlarda depresyon oranı erkeklerin iki katı. Bu hormonal faktörlerden kaynaklanıyor. Özellikle adet öncesi sendromu, adet öncesi disforik bozukluk, doğum sonrası depresyon ve premenopozal depresyon etkili oluyor. Depresyonun belirtileri ve işaretleri kadınlarda daha belirgin. Kadınlar suçluluk duygusu, aşırı uyuma, aşırı yeme ve kilo alımını tecrübe ediyorlar.

Gençlerde Depresyon
Bazı depresif gençler üzgün görünürken, bazıları öyle gözükmez. Aslında çabuk öfkelenme ergenlerde ve gençlerde depresyonun genellikle en baskın belirtisi. Depresyondaki bir genç dövüşken, aksi olabilir, kızgınlığını da hemen belli eder. Anlatılamayan ağrı ve acılar da yaygın bir belirtidir.

Gençlerde depresyon tedavi edilmezse evde ve okulda problemlere neden olabilir. Madde bağımlılığı, kendinden nefret etme ve hatta intihar gibi geri döndürülemeyecek bir trajediyle sonuçlanabilir. Ama yardım alındığında, gençlerdeki depresyonun tedavi edilme ihtimali oldukça yüksektir.

Yaşlılarda Depresyon
Eşini kaybetme, özgürlüğü yitirme ve sağlık problemleri gibi yaşlı insanların yüzleşmek zorunda olduğu şeyler depresyona neden olabilir, özellikle yanlarında destek verecek birini bulamadıklarında. Bununla birlikte, depresyon yaşlılığın normal bir parçası değildir. Ama diğer yaşlılar da depresyon belirtilerinin duygusal işaretlerini göstermek yerine fiziksel sorunlarda bahsetmeyi yeğlerler. Bu yüzden problem genelde fark edilmez. Yaşlılarda depresyon sağlığın kötüleşmesi ve intihar riskinin yükselmesi olarak kendini gösterir. Bu yüzden teşhis ve tedavi çok önemlidir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.