Demir Eksikliğinin 10 Belirtisi !

  • ALTERNATİFTIP
  • Demir Eksikliğinin 10 Belirtisi ! için yorumlar kapalı
  • 861 kez görüntülendi

Demir Eksikliğinin 10 Belirtisi !

 

Demir, çeşitli bedensel işlevlerde bulunan önemli bir diyet mineralidir. Genellikle kırmızı kan hücrelerinin vücudunuz boyunca oksijen vermesine yardımcı olan bir protein olan hemoglobin üretimine yardımcı olduğu bilinir.

Aynı zamanda, elektronların hücreler içinde dolaşması için bir taşıma aracı olarak işlev görür ve birçok enzimin normal şekilde çalışması için gereklidir.

Vücudunuzda sağlıklı bir demir seviyesinin korunması önemlidir, ancak demir eksikliği dünyanın en yaygın beslenme eksikliğidir. Zamanında kontrol edilmezse demir eksikliği anemisine neden olabilir.

Yetişkinlerde demir eksikliğinin yaygın nedenlerinden bazıları , diyet yoluyla demir alımının yetersiz olması, kronik kan kaybı, gebelik sırasında olduğu gibi vücuda demir ihtiyacının artması ve demirin düzgün şekilde alınamamasıdır.

Doğum öncesi yaştaki kadınlar, başlıca menstruasyon sırasında kan kaybı nedeniyle daha yüksek risk altındadır. Ulusal Kalp, Akciğer ve Kan Enstitüsüne göre, doğurganlık çağındaki kadınların yaklaşık yüzde 20’si demir eksikliği anemisine sahiptir. Ulusal Sağlık Enstitülerine göre, 19-50 yaşlarındaki dişiler için demir için önerilen günlük diyet yardımı 18 miligram (mg) ‘dir. Gebelik sırasında, kadınlar günde 27 mg demir tüketmelidir. Öte yandan, erkekler için demirin günlük önerilen diyet alım miktarı yaklaşık 8 mg’dır. Yetersiz demir vücudunuzu birçok açıdan etkiler. Düzeltici önlemlerin hemen alınabilmesi için, belirtileri ve belirtileri hakkında bilgi sahibi olunması önemlidir.

Demir eksikliğinin  belirtileri ve semptomları ise şöyledir.

1.Yorgunluk

Yorgunluk demir seviyesi düşük olan insanlarda sık görülür.

Demir, kan dolaşımındaki oksijen taşıyan kimyasal olan optimum hemoglobin düzeylerini korumak için önemlidir. Vücuttaki oksijen eksikliği sürekli yorgunluk yaratır.
Demir eksikliğinin genel sağlık ve refahın azalması ve yorgunluğun artması ile ilişkili olduğu ve düşük ferritinli anemik olmayan menstruasyonlu kadınlarda demir desteğinin yorgunluğu azaltmaya yardımcı olduğu bildirildi. Ferritin kanda demir depolamaya yardımcı olan bir kimyasaldır.
Sık sık yorgunsanız ve yorgun hissediyorsanız, demir eksikliğiniz olup olmadığını öğrenmek için kan tahlili yaptırın. Doğru teşhis ve zamanında tedavi semptomları çabucak azaltmaya yardımcı olacaktır.

2.Nefes darlığı

Demir seviyesinin düşük olması nedeniyle oksijen vücudunuzun farklı bölgelerine ulaşır. Vücudun oksijen seviyesi düşük olduğunda, ne kadar derin nefes alırsanız alın nefes darlığı meydana getirecektir. Bu nefes darlığı, merdiven tırmanışı, kısa bir yürüyüş veya hatta küçük nesneler taşımanız gibi normalde iyi yapacağınız şeyleri yaparken bile gerçekleşir. Nefes darlığı hafif, orta veya şiddetli olabilir ve dinlenme döneminden sonra solunum sık sık normale döner. Sık sık bu problemi yaşıyorsanız   besin eksikliği sonucu oluşan nefes darlığı da solunum yolu enfeksiyonu, kronik bronşit, kalp rahatsızlığı ve alerjilerden kaynaklanabilir; Bunların hepsi  için Doktor kontrolu yaptırın ve demir seviyenizi kontrol ettirin.

3.Soluk ve Mat  Cilt

Demir eksikliği ile bağlantılı diğer bir ortak işaret, solgun cilt ve mat  bir görünümdür. Demir seviyesinin düşük olması nedeniyle vücudunuz yeterli miktarda hemoglobin üretemez . Kanınıza kırmızı renk ve cildiniz pembe renk tonunu veren hemoglobindir. Demir eksikliği kötüleşirken, cildiniz normal rengini kaybetmeye başlar ve solgunlaşır.
Cilt tonuna bakılmaksızın, düşük bir demir seviyesi, dudaklarınızın içersinde, diş etlerinizde ve alt gözkapağınızın iç kısmının her zamankinden daha az kırmızı olmasını sağlar. Cildiniz her zamankinden daha solgun görünmeye başlar .

4. Soluk ve Kırılgan Tırnaklar

Tırnaklarınız soluk ve kırılgan görünüyorsa, demir eksikliğinin olası bir işareti olabilir. Tırnaklarda içbükey veya kaşık şeklinde olması ayrıca depresyon vücuttaki yetersiz bir demir seviyesini gösterebilir. Düşük bir demir seviyesi, vücudunuzun tırnak da dahil olmak üzere sisteminizde oksijen taşımaya yardımcı olan yeterli sayıda hemoglobin üretme kabiliyetini artırır. Oksijen eksikliği  tırnakların sağlıklı şekilde büyümesini engeller. Beslenme yetersizlikleri, yaşlanma, ojenin uzun süre kullanılması kırılgan tırnaklara  yol açabilir.

5.Saç Dökülmesi

Saç dökülmesinin pek çok nedeni olabilir ve demir eksikliği bunlardan biridir. Düşük bir demir seviyesi vücudunuzu hayatta kalma moduna gönderir ve bu esnada saç büyüme gibi daha az önemli işlevlere karşı hayati fonksiyonları desteklemek için oksijen kanalları oluşturur.

Demir eksikliği  çoğu doktorun farkettiği saç dökülmesine daha yakın bir bağlantıya sahip olduğunu gösteriyor. Yeterli miktarda demir alımı saç büyümesini düzeltmenin anahtarı olabilir .Demir eksikliğinin saç dökülmesinin nedeni olup olmadığını öğrenmek için, kandaki ferritin miktarını ölçtürmek önemlidir.

6. Soğuğa Karşı Artan Duyarlılık

İklim koşullarında bile bir hırka veya battaniye arıyorsanız düşük demir seviyesine sahip olabilirsiniz. Demir, alyuvarların vücudunuzun her yanına oksijen vermesine yardımcı olur ve bu da sisteminizdeki her hücreye ısı ve diğer besin maddeleri gönderir.
Yeterli demir olmazsa, kırmızı kan hücreleri işlerini doğru şekilde yapamazlar. Bu, soğuk algınlığı duyarlılığına yol açar ve siz daha sık hastalanırsınız. Artı, bu mineral, vücut sıcaklığınızı düzenlemekte yardımcı olan uygun tiroid bezinin çalışması için kritik önem taşır. Tiroid bezi düşük demir nedeniyle düzgün çalışmadığında soğuk intoleransa neden olur. Bu sıcak bir ortamda bile soğuk hissetmenizi sağlar.
Soğuğa karşı artan duyarlılık, bir doktorun değerlendirmesi gereken vücudunuzda bir şeylerin yanlış olduğunu gösteren bir işarettir.

7.Baş Ağrısı

Sık sık başağrısı  demir eksikliğinden olabilir.

Demir eksikliği vücut, yeterli oksijenin beyninize ulaşmasını engeller. Bu, baş ağrılarına neden olan beyin arterlerinde şişme ile sonuçlanır. Bu tip baş ağrısı, konsantre olmamayı veya rahatlamayı zorlaştırabilir.

Bir araştırmada saf menstrüel migren (PMM) ve menstrüel ile ilişkili migren (MRM) olan kadınlarda demir eksikliği anemisinin daha sık olduğunu bildirmektedir ve bu migren ataklarını ağırlaştıran bir mekanizma olabilir. Bununla birlikte, östrojen, demir metabolizması ve dopamin disfonksiyonu ile migren üzerindeki etkileri arasındaki karmaşık ilişkileri belirlemek için ileri araştırmalara ihtiyaç vardır. Ne olursa olsun sık sık baş ağrısı hafifçe alınmamalı ve derhal doktorunuza danışmalısınız.

8.Depresyon

Vücutta uygun bir demir seviyesinin korunması zihinsel ve duygusal sağlığınız için önemlidir. Sağlıklı demir seviyesi bilişsel, motorlu sensör ve sosyal-duygusal gelişim ve işlev için gereklidir çünkü kan dolaşımınıza oksijen taşınmasına yardımcı olur.

Düşük bir demir seviyesinin olası bir etkisi, beynin oksijen eksikliğidir ve depresyon da dahil olmak üzere psikolojik sorunların gelişimine neden olabilir.Bir araştırmada Demir eksikliği anemisinin çocuklarda ve ergenlerde bipolar bozukluk, anksiyete bozukluğu, dikkat eksikliği / hiperaktivite bozukluğu (ADHD), gelişim gecikmesi ve mental retardasyon gibi artmış unipolar depresif bozukluk riskleriyle ilişkili olduğu bildirilmektedir .
Bununla birlikte, demir eksikliği anemisi ile psikiyatrik bozukluklar arasındaki ilişkide mekanizmanın açıklığa kavuşturulması için daha fazla araştırma gerekmektedir.
Demir eksikliği depresyonun tek sebebi olmamakla birlikte, kötü bir iştah, sinirlilik, yorgunluk ve ruh hali dalgalanmaları gibi depresyona benzer belirtilere neden olabilir. Dolayısıyla bir doktora danışmak en iyisidir.

9. Huzursuz Bacak Sendromu

Hücresel demir eksikliği olan insanlar huzursuz bacak sendromundan muzdarip olma eğilimindedir. Yapılan bir araştırma, huzursuz bacaklar sendromunu, bazı beyin hücrelerinde demirin verimsiz işlenmesi ile ilişkilendiriyor. Hücrelerin demirleri emmeye yardımcı olan reseptörler, sinir sinyali veren kimyasal dopamin üreten hücrelerde anormal şekilde düzenlenir. Bu huzursuz bacaklar sendromunun semptomlarını kötüleştirir. Huzursuz bacak sendromundan mustarip insanlar demir takviyesini takiben semptomlarda düzelme görebilirler.

10. Gıda Dışı Madde İsteği

Pica, bir kişinin önemli sağlık risklerine neden olabilecek, besleyici olmayan maddeler için alışılmadık bir isteğine sahip olduğu bir durumdur. Bu durum, vücudun düşük bir seviyedeki demir veya diğer besin maddelerinin işareti olabilir.
Uzmanlar pica’yı göz ardı etmemesi gereken demir eksikliğinin önemli bir işareti olarak görüyorlardı. Demir seviyelerinin önemli ölçüde düşük olduğu hamile gençlerin buz, mısır nişastası,toprak, sabun ve farklı gıdalara istek duyma eğilimi içine girebilmektedirler.
Gıdalar dışındaki öğeleri özlemlerseniz, bunun arkasındaki gerçek nedeni öğrenmek için doktorunuza danışın.

Ayrıca Demir eksikliğini önlemek için ipuçları ise ;

Sığır, karaciğer, istiridye, fasulye, tohumlanmış tahıllar, nar suyu, pancar ve ıspanak gibi koyu yapraklı yeşillikler gibi demir bakımından zengin yiyecekleri tüketin.
Demirle kuvvetlendirilmiş tahıl gevrekleri ve ekmekleri seçin. Emin olun C vitamini açısından zengin yeterince yiyeceklere demir emilimini artırmak için, bu tür dolmalık biber, çilek ve brokoli gibi.
Özellikle yemek saatlerinde çok fazla çay ve kahve içmekten kaçının.
Demir takviyelerini de almanız gerekebilir, ancak daima önce doktorunuza danışın. Demir takviyelerinin mide bulantısı, sindirim rahatsızlığı ve koyu renkli dışkı gibi yan etkilere neden olabileceğini unutmayın.
Yüksek miktarlarda demir almamaya özen gösterin. İç organlara zarar verebilir ve özellikle yaşlı insanlarda diyabet, kalp ritim bozukluğu ve karaciğer kanseri riskini artırabilir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.