Damkoruğu

  • DERMATOLOJİ
  • Damkoruğu için yorumlar kapalı
  • 1.601 kez görüntülendi

Damkoruğu

Damkoruğu

Saksı güzeli (Sempervivum tectorum)

Damkoruğu, kayakoruğu ve saksı güzeli olarak da tanımlanır.

Tanımı : Bu küçük bitki duvarların ve alçak binaların damlarında bol miktarda yetişir ve adını bundan alır. Yaprakları 5 ilâ 8 sm. çapında rozet biçimini oluştururlar. Yapraklar oval, etli, düz ve sapsızdır; yaygın bir kaşığı andıran yaprakların uçları sivri ve kenarları tüylüdür. Menekşe renkli küçük çiçekler uzun sapların üzerinde açar.

Kullanılan parçası : Taze yaprakları.

Bu küçük bitki son derece inatçı ve canlıdır. Bir botanikçi, koleksiyonu için damkoru ğunu (saksıgüzeli) on sekiz ay süreyle kurutmaya çalıştığını, ama bir türlü kurutamadığını söylemektedir.

Çok eskiden, damkoruğunu, yıldırımdan koruduğuna inanıldığı için evlerin damlarına dikerlermiş.

Saksıgüzeli, evlerde bir süs bitkisi olarak da yetiştirilir.

Bu bitkinin bazı sinir hastalıklarında da kullanıldığı iddia edilmektedir.

Köylerde, taze bitkinin ezilen yaprağı yanıkların tedavisinde halen kullanılmaktadır. Suyu, ağrı dindirici olarak, ısırgan dalamalarında ve zehirli böcek sokmalarında kullanılırsa etkilidir.

Eğer her gün uygulanırsa, damkoruğunun suyu siğillere ve nasırlara çok iyi gelmekte, onları tedavi etmektedir. Ayrıca, yaprak derisinin nasır üstüne bağlanması, nasırın yerinden çıkmasını sağlamaktadır.

Kullanılışı Taze yapraklar iyice ezilir ve lapa halinde deri üzerine uygulanır.Ayrıca basurlu hastalarda basur memelerinin tedavisinde kullanılır.Basur memelerinin yok olması için hazırlanan merhem krem tarzı ilaçların yapımında kullanılır.

Nasır için taze damkoruğu yaprağı kullanılagelmiştir.Yaş ve taze şekilde nasırlara uygulanır.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.