Damar Tıkanıklığı Nedir ve Tedavisi

  • Genel Sağlık
  • Damar Tıkanıklığı Nedir ve Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 944 kez görüntülendi

Damar Tıkanıklığı Nedir ve Tedavisi

Öyle bir zamanda öyle şartlarda yaşıyoruz ki bazı hastalıklar çok genç yaşlarda insanlara musallat oluyor. Bu hastalıklardan biriside damar tıkanıklığı. Aslında bu rahatsızlığa yakalanmakta damar tıkanıklığına kesin çözüm sağlamakta çok basit. İşte kısa ve öz bir anlatımla damar tıkanıklığı sorunu.

Damar tıkanıklıkları son yıllarda koroner kalp hastalıkları, felç ve benzeri ölümcül hastalıkların en önemli nedenlerinden birisi olarak dikkat çekiyor. Damar sağlığını korumak aslında ölümcül bir takım hastalık risklerinden de kurtulmak manasına geliyor. Damar yaşı adı verilen olgu aslında damar tıkanıklıklarının temel nedeni olarak görülüyor. Diğer bir ifadeyle damarlarınız vücudunuzdan daha hızlı bir biçimde yaşlandığı takdirde damar tıkanıklığı riski ile karşı karşıyasınız demektir.

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de ölümlerin başta gelen nedeni hiç şüphesiz ki koroner kalp hastalıklarıdır. Gerek kalp ve damar rahatsızlıkları gerekse felçlerin başta gelen nedeni ise damarların erken dönemde tıkanmaya başlaması, patlaması ve sağlığını kaybetmesidir. Elbette vücudumuzun doğal yaşlanma sürecinde damarlar plaklarla kaplanıp tıkanıyor ve yaşlanıyorlar. Ancak bir takım kötü alışkanlıklar ve sağlıksız bir yaşam tarzı sürmemizden dolayı damarlardaki yaşlanma çok daha hızlı seyrediyor ve bu durum da toplumda erken ve zamansız ölümlerin başlıca nedeni olan kalp krizini tetikliyor. Yaşlanmayı yavaşlatmak gibi bir düşünceniz varsa ilk yapılabilecek şeyin damarlarımıza gerekli özeni göstermek ve kalp damar sağlığını korumayı bilmek olduğunu sizlere hatırlatalım.

Damar Tıkanıklığına Karşı Alınacak Önlemler Nelerdir?
Damarlarınızı korumanın sağlıklı ve genç damarlara sahip olmanın yolu, yüksek kan şekerinden, kan basıncından, ürik asit seviyesinden, yüksek kan kolesterol düzeyinden, homosistein seviyesinden, fazla yağlı ve proteinli beslenmeden, aşırı kilolardan, yoğun stresten, sigara ve alkolden, hareketsizlikten sakınmaktır.

Doğru beslenme alışkanlıkları edinerek, sigaradan kaçınarak, egzersiz yaparak, kan şekerimizi kontrol altında tutarak, kan basıncımızı kabul edilebilir aralıklarda sürdürerek, ruhsal durumumuza önem vererek huzurlu bir yaşamı ısrarla sürdürebilirsek, daha sağlıklı ve genç damarlara sahip oluruz. Önemli olan, her konuda sağlıklı bir denge oluşturmak aşırıya kaçmamak ve makulde kalmayı başarabilmek.

Bana göre sağlıklı damarlara sahip olmanın öncelikli şartı, iyi kontrol edilmiş kan şekeri, açlık ve tokluk insülini ile kolesterol ve trigliserit düzeyleri. Yapmanız gereken, kan şekeri ve kolesterol seviyenizi öğrenmek için bir laboratuvara başvurmak.

Total kolesterol veya zararlı kolesterol olan LDL kolesterolü ölçtürmek için açken veya tokken kan verebilirsiniz. Trigliserit ve HDL kolesterolünüzü ölçtürecekseniz kan alınmadan önce 12 saat süreyle bir şey yiyip içmemelisiniz. İdeal kolesterol değerleri için verilen rakamlar sıklıkla değişmekle birlikte genel olarak kabul edilen değerler içerisinde güvenilir olanlardan biri toplam kolesterol düzeyinin faydalı kolesterole oranıdır (total kolesterol: HDL kolesterol). Bu oranın güvenilirliği üzerinde genelde fikir birliği mevcuttur. Oranın 4’ün altında olması düşük risk düzeyini, 4-6 olması orta risk düzeyini, 6’nın üzerinde olması ise yüksek risk düzeyini işaret ediyor. LDL kolesterol düzeyinin 100 mg’nin altına indirmek ve bu düzeylerde sürdürmek, HDL kolesterol düzeyini ise 55 mg ve üzerinde tutmak gerekiyor.

Kan şekeri kadar açlık ve tokluk insülin seviyelerinin de normal sınırlarda tutulması önemli. Açlık şekerinizin 100’ü, tokluk şekerinizin 140’ı, açlık insülininizin 5’i, tokluk insülininizinse 40’ı geçmesi damar sağlığınız için önemli alarm işareti.

Bu yazı damar tıkanıklığı belirtileri, damar tıkanıklığı nedenleri, damar tıkanıklığına iyi gelen besinler, damar tıkanıklığı nasıl anlaşılır, damar tıkanıklığı nasıl geçer, damar tıkanıklığı tedavisi, damar tıkanıklığına ne iyi gelir, damar tıkanıklığına hangi bölüm bakar konusunda bilgi vermek için yazılmıştır.

kolesterole hangi bölüm bakar, gögüs tıkanması sebebleri, kolesterole hangi doktor bakar, kollestrol ve şekere hangi doktor bakar, nazar olmanın belirtisi semerkand, Safra kesesi zehirleme belirtileri, sigaradan gögüs tıkanıklığı nasıl tedavi, tokken trigiliserit yuksek cikarmi, vazelin makat catlagina iyimi

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.